Partij voor de Dieren


Maarten 't Hart geweigerd als Europees kandidaat voor de PvdD 04-05-2004

Passief kiesrecht ontnomen aan Maarten 't Hart om principiële redenen

Amsterdam 4 mei 2004- De Kiesraad heeft besloten Maarten 't Hart te weigeren als lijstduwer voor de Europese verkiezingen voor de PvdD. Maarten t Hart stond op de zestiende plaats van de kandidatenlijst en beschikt uit principe niet over een legitimatiebewijs.

Maarten t Hart heeft aangeboden zich in persoon te legitimeren bij de Kiesraad, maar de Kiesraad heeft dat aanbod afgewezen. Maarten 't Hart vindt het principieel onjuist dat verkiesbaarstelling slechts is voorbehouden aan hen die bereid zijn zich te legitimeren te meer daar hij algemene bekendheid geniet en ook bij verkrijging van een koninklijke onderscheiding legitimatie door het 't Hart onnodig bleek. 't Hart is van mening dat er sprake is van ernstige rechtsongelijkheid wanneer alleen dragers van een geldig van legitimatiebewijs deel uit mogen maken van het democratisch proces en zij die principiële bezwaren hebben tegen het dragen van een dergelijk bewijs daarvan worden uitgesloten.

Maarten 't Hart noemt als voorbeeld van oplossingsgericht denken van andere instanties dat wanneer hij een bibliotheek-lidmaatschap wil afsluiten en de bibliothecaris vraagt "Meneer 't Hart mag ik uw legitimatiebewijs even zien", het al heel snel duidelijk wordt hoe merkwaardig die vraag is wanneer de persoon in kwestie bekend en lijfelijk aanwezig is. Overal blijken daarvoor oplossingen voor gevonden te worden, behalve bij de Kiesraad. Maarten 't Hart moet constateren dat een afdruk van legitimatie kennelijk acceptabeler is dan het origineel. Maarten 't Hart heeft uit principe geen rijbewijs, OV-jaarkaart of paspoort en heeft de consequenties aanvaard van het niet mogen besturen van een auto en het niet kunnen afreizen naar het buitenland. Het afnemen van zijn grondwettelijk verkregen passieve kiesrecht vindt hij echter onaanvaardbaar.

Maarten t Hart zal de beslissing van de Kiesraad aanvechten bij de Raad van State en zonodig zelfs bij het Europese hof. Hij zal, wanneer hij definitief geweigerd wordt op de kieslijst, buiten de lijst met volle inzet campagne blijven voeren als lijstduwer van de Partij voor de Dieren.

Wanneer de kandidatuur geweigerd wordt, resteren voor de PvdD nog de lijstduwers Mensje van Keulen, Paul Cliteur, Jan Wolkers, Gerti Bierenbroodspot, Dirk Boon, Rudy Kousbroek, Belinda Meuldijk, Henk Keilman, Rita Stockmann en Martin Gaus. Het grote aantal bekende Nederlanders/dierenbeschermers dat als lijstduwer wil optreden voor de Partij voor de Dieren is uniek in de Nederlandse en Europese parlementaire geschiedenis. Nooit eerder nam een partij deel aan de verkiezingen met evenveel bekende lijstduwers als "echte kandidaten". Met hun plaats op de lijst verklaren zij hoe groot zij het belang achten dat de Partij voor de Dieren gekozen zal worden.