NEDERLANDS ASTMA FONDS

Europeanen grootste risico op astma

Leusden - 4 mei. Het aantal mensen met astma in de meeste Europese landen blijft stijgen. Dit valt te lezen in een onderzoeksrapport dat vandaag, op Wereld Astma Dag, uitkomt. Het 'Global Burden of Asthma' - rapport geeft gedetailleerde informatie over aantallen, ziektelast en sterfte bij astma in 20 gebieden over de hele wereld. Uit deze informatie blijkt dat de stijging met name plaats vindt in landen met een Westerse levensstijl.

De cijfers zijn verzameld uit eerder gepubliceerde studies, die soms moeilijk te vergelijken zijn. Desondanks komt uit het rapport een aantal alarmerende feiten naar voren:


- In de 21 Europese landen, inclusief Nederland, die in het onderzoek zijn betrokken, wonen in totaal bijna 30 miljoen mensen met astma.
- Astma komt in het algemeen meer voor in stedelijke gebieden dan op het platteland.

- In voormalig Oost-Duitsland is het aantal mensen met astma de laatste jaren opvallend sterk gestegen en komt nu overeen met dat in voormalig West-Duitsland.

- De komende jaren worden vergelijkbare stijgingen verwacht in andere voormalig socialistische landen, aangezien de levensstijl in deze landen steeds meer Westers wordt.

In Nederland zijn ongeveer 430.000 mensen die van de huisarts de diagnose astma hebben gekregen, hiervan zijn ongeveer 140.000 kinderen. Het aantal mensen met astmatische klachten ligt hoger. Ongeveer 300.000 kinderen hebben astmatische klachten zoals piepen op de borst en kortademigheid. Het percentage kinderen met astmatische klachten is 16% op een leeftijd van 2 jaar, afnemend tot nog steeds 10% bij kinderen van veertien jaar. Astma is de meest voorkomende chronische aandoening onder kinderen in Nederland. Het aantal kinderen met de diagnose astma is tussen 1990 en 1999 verdubbeld. Dit laten gegevens zien van huisartsen zoals die worden bijgehouden door de Continue Morbiditeit Registratie (CMR) Nijmegen.

Voor het Astma Fonds markeert Wereld Astma Dag de start van de collectecampagne. Met een abricampagne en radiospots zal het Astma Fonds aandacht vragen voor astma, met name bij kinderen. De collecte van het Astma Fonds vindt plaats van 10 tot met 15 mei.

Astma is een chronische aandoening waarbij er sprake is van luchtwegen die bijzonder prikkelbaar zijn. Klachten ontstaan als kinderen prikkelende stoffen inademen. Deze stoffen lokken bij hen benauwdheid, hoesten of een piepende ademhaling uit. Bij een groot deel van de kinderen met astma speelt allergie een belangrijke rol (80%) bij het ontstaan van deze klachten. Kinderen met astma hebben meer last van hoofdpijn, buikpijn of misselijkheid. Door hun astma kunnen zij allerlei dingen niet doen. Bijvoorbeeld naar een verjaardagsfeestje gaan, bij andere kinderen eten of logeren.

Het 'Global Burden of Asthma'-rapport is gemaakt in opdracht van 'the Global Initiative for Asthma (GINA)', een internationaal initiatief dat in 1993 is opgericht. Het doel van dit initiatief is om de wereldwijde last van astma te verminderen, onder andere door het maken en verspreiden van richtlijnen voor behandeling. GINA is tevens initiatiefnemer van Wereld Astma Dag, op de eerste dinsdag in mei. ///

Noot voor de redactie,