Arcadis NV

Arnhem, 4 mei 2004

/>

WINST ARCADIS HOGER ONDANKS SITUATIE NEDERLAND


· Milieu blijft belangrijkste groeimarkt met autonome groei van 15%


· Acquisities dragen bij aan groei van omzet en winst


· Autonome daling infrastructuur door teruggang in Nederland

ARCADIS, de internationale advies- en ingenieursonderneming, heeft vandaag bekend gemaakt, dat ondanks de moeilijke marktsituatie in Nederland, de netto operationele winst in het eerste kwartaal van 2004 is gestegen met 16%. Hierin is een negatief valuta-effect verdisconteerd van 5%, tengevolge van vooral de daling van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. De bedrijfsopbrengsten stegen met 7%; exclusief valuta-effect met 11%. De stijging van omzet en winst was vooral het gevolg van in 2003 verrichte acquisities en goede prestaties in de milieumarkt.

In het eerste kwartaal werd in Nederland een deel van de groene uitvoeringsactiviteiten verkocht aan Bureau voor Tuinbouw en Landschap (BTL). Dit past in het beleid om de uitvoeringsactiviteiten te concentreren op het leveren van turnkey oplossingen gebaseerd op projectmanagementvaardigheden en specialistische kennis waarover ARCADIS beschikt.

De marktomstandigheden in Nederland blijven moeilijk. Nadat vorig jaar de capaciteit is aangepast aan de verminderde marktvraag, is bij de jaarcijfers aangekondigd dat dit jaar de overhead verder zal worden verminderd, waardoor circa 80 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Dit is nodig om de concurrentiekracht te versterken en marges te herstellen. Hiervoor is een voorziening getroffen van EUR 2,2 miljoen. Dit kon worden gecompenseerd door de boekwinst op de verkoop van de groene uitvoeringsactiviteiten.

OLE_LINK1Reagerend op de resultaten zei bestuursvoorzitter Ir H.L.J. Noy: "Door verminderde overheidsinvesteringen en de slechte economie is Nederland momenteel onze moeilijkste markt. Buiten Nederland zijn de ontwikkelingen duidelijk gunstiger. Hieruit blijkt dat onze strategie van internationale diversificatie vruchten afwerpt. In de overige Europese landen groeien we vooral in de infrastructuurmarkt. In de milieumarkt werd 15% autonome groei bereikt, vooral afkomstig uit de Verenigde Staten. Onze innovatieve GRiP®* aanpak voor het saneren van verontreinigde terreinen slaat aan bij de federale overheid, terwijl we bij bedrijven profiteren van de trend om milieumanagement uit te besteden aan gespecialiseerde partners als ARCADIS. De vorig jaar overgenomen bedrijven hebben conform verwachting bijgedragen aan omzet en winst."

Belangrijkste cijfers

Bedragen x EUR 1 miljoen, tenzij anders vermeld

Eerste kwartaal

2004

2003

D

Bedrijfsopbrengsten

207

193

7%

Bedrijfsresultaat1)

7,9

6,9

14%

Netto operationele winst1)

4,5

3,9

16%

Idem, per aandeel (in EUR)2)

0,22

0,19

16%


1) Vóór afschrijving goodwill


2) In 2004 gebaseerd op 20,4 miljoen uitstaande aandelen (in 2003: 20,3 miljoen).

Toelichting

Exclusief valuta-effect groeiden de bedrijfsopbrengsten met 11%. Hiervan was 10% het gevolg van in 2003 verrichte acquisities. Aan de autonome groei van
1% werd door vrijwel alle landen bijgedragen, met uitzondering van Nederland waar een autonome daling optrad van 11%. In overig Europa en de Verenigde Staten lag de autonome groei met rond 10% op een hoog niveau. De stijging van de bedrijfsopbrengsten in Latijns Amerika wijst op enige verbetering van de marktomstandigheden in Brazilië en Chili. In de donorgefinancierde markt zorgde de voortdurende onzekerheid voor een daling van de bedrijfsopbrengsten.

De stijging van het bedrijfsresultaat is voornamelijk toe te schrijven aan de bijdrage van acquisities. Het valuta-effect had een negatieve invloed van 5%. Door druk op de prijzen daalde het bedrijfsresultaat in Nederland in autonome zin. Dit werd ten dele gecompenseerd door een stijging in de overige Europese landen en de Verenigde Staten. In Brazilië werd de daling van het bedrijfsresultaat meer dan goedgemaakt door de bijdrage van de eerder ontwikkelde energieprojecten, gerapporteerd onder niet-geconsolideerde deelnemingen. Rekening houdend met deze bijdrage daalde het bedrijfsresultaat autonoom met 2%.

Marktontwikkelingen

De hierna genoemde cijfers hebben betrekking op de bedrijfsopbrengsten en gelden, tenzij anders vermeld, voor het eerste kwartaal 2004 in vergelijking met dezelfde periode in 2003.


· Infrastructuur

De groei van 4% was vooral afkomstig van acquisities. Autonoom daalden de activiteiten met 6%. Dit is het gevolg van de situatie in Nederland waar grote projecten minder werk opleveren en de overheid terughoudend is met nieuwe investeringen. In België, Frankrijk en Spanje kon de groei worden gecontinueerd. Na de sterke teruggang vorig jaar, werd in Brazilië weer groei gerealiseerd. De markt in de Verenigde Staten is stabiel.


· Milieu

De autonome groei bedroeg 15% waarmee milieu veruit de belangrijkste groeimarkt voor ARCADIS bleef. Het merendeel van de groei was afkomstig uit de Verenigde Staten. Na de grote langjarige GRiP® opdrachten van vorig jaar werd recent een vijfjarig contract verworven van de Amerikaanse EPA (Ministerie van Milieu) met een waarde van US $ 52 miljoen voor het testen van luchtkwaliteit. Buiten de Verenigde Staten was vooral in Duitsland en Engeland sprake van autonome groei, met name bij multinationale klanten.


· Gebouwen

De groei van 47% was voor het grootste deel afkomstig van acquisities. Daarmee zijn projectmanagement- en consultancy activiteiten toegevoegd die meer groeipotentie en een hogere marge hebben. De autonome groei bedroeg 11% en was vooral het gevolg van het vorig jaar verworven facility management contract voor Philips Nederland. In België en Spanje was sprake van groei, maar deze werd meer dan tenietgedaan door een daling in de Verenigde Staten, waar de economische groei nog nauwelijks effect had op investeringen in bedrijfsgebouwen.


· Communications

De dalende trend van de afgelopen jaren heeft zich in het eerste kwartaal van 2004 voortgezet met een autonome daling van 10%. Deze is hoofdzakelijk veroorzaakt door een vermindering van het volume in de Nederlandse markt voor vastgoedwaardering.

Vooruitzichten

In Nederland zorgen problemen met het overheidsbudget voor een rem op investeringen in infrastructuur. Hier verschuift het accent naar vernieuwing van bestaande infrastructuur, hetgeen met name bij spoorinfrastructuur kansen schept voor ARCADIS. Een goed voorbeeld is een recente opdracht voor de voorbereiding, inclusief logistieke coördinatie, van de vervanging van wissels rond het spoorknooppunt van Utrecht. In de overige Europese landen bieden de investeringen in nationale en transnationale netwerken mogelijkheden voor continuering van groei. De Amerikaanse infrastructuurmarkt is stabiel, terwijl in Brazilië en Chili de markt lijkt te verbeteren. Het succes van de GRiP® aanpak en de dienstverlening aan multinationale klanten is een uitstekende basis voor voortzetting van groei in de milieumarkt. In het gebouwensegment wordt herstel in de Verenigde Staten op zijn vroegst verwacht in de loop van de tweede jaarhelft. Facility management zal in dit segment bijdragen aan groei. Het communicationssegment laat voorlopig geen herstel zien.

Bestuursvoorzitter Noy concludeert: "De markt in Nederland blijft in 2004 lastig, dus heeft versterking van concurrentiekracht, herstel van marges en afbouw van onrendabele activiteiten hier prioriteit. Nieuwe activiteiten zoals facility management, spoorvernieuwing en programmamanagement leggen de basis voor groei. Veel aandacht gaat naar uitbouw van de succesvolle initiatieven in milieu zodat dit de groeimotor voor ARCADIS kan blijven. Aangezien de meeste acquisities zijn verricht in de loop van 2003 zullen zij met name in de eerste helft van 2004 bijdragen aan groei. We blijven werken aan verdere uitbreiding door acquisities. Vanwege onzekerheden met betrekking tot valuta-effecten en de Nederlandse markt, wordt nog geen concrete verwachting gegeven voor de resultaten in 2004."

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie, voor zowel bedrijven als overheden. Centraal in onze integrale aanpak staat de meerwaarde voor onze opdrachtgevers. ARCADIS heeft wereldwijd een jaarlijkse omzet van circa EUR 850 miljoen en heeft 9000 medewerkers in dienst.