Numico NV

Neem voor meer informatie contact op met:

Numico Corporate Communications tel: + 31 79 353 9931

Numico Investor Relations tel: + 31 79 353 9003

Persbericht Resultaten Eerste Kwartaal 2004

Sterke Start van Babyvoeding en Klinische Voeding

Zoetermeer, 4 mei 2004

Belangrijkste gegevens eerste kwartaal 2004 (op vergelijkbare basis)1 · Netto-omzet met 8,0% gestegen tot EUR 402 miljoen · EBITA 8,5% hoger en EBITA-marge 20,0%
· Nutricia Babyvoeding: netto-omzet en EBITA toegenomen met resp. 6,5% en 11,0%; EBITA-marge gestegen tot 20,5%
· Nutricia Klinische Voeding: netto-omzet en EBITA toegenomen met resp. 12,8% en 15,4%, EBITA- marge gestegen tot 27,7%
· Netto resultaat verdrievoudigd tot EUR 48 miljoen · Netto schuldenpositie licht verbeterd tot EUR 1.058 miljoen · De diverse kostenverbeteringsprogramma's liggen goed op schema

Toelichting van de CEO
"Numico is verheugd goede resultaten te kunnen melden over het eerste kwartaal 2004. Dit kenmerkt het eerste kwartaal van het `nieuwe Numico', dat nu volledig gericht is op de kernactiviteiten Baby- en Klinische Voeding.

Beide divisies leverden een goed resultaat, dat uitkwam aan de bovenkant van de door ons afgegeven indicatie voor 2004. De resultaten van Babyvoeding waren met name bemoedigend omdat wij, naast een goede omzet en EBITA, in staat zijn gebleken om de operationele marges te verbeteren ondanks een sterke toenname in de marketingkosten. Klinische Voeding boekte dit kwartaal sinds de afgelopen twee jaar een record-omzet met een groei van 12,8% en bovendien sterke marges van 27,7%. Belangrijk is om op te merken dat het netto resultaat op het hoogste niveau is sinds het tweede kwartaal 2001.

De optimalisatie van het productieplatform verloopt goed. De overdracht van de productie van zuigelingenvoeding is afgerond en 3 van de 7 fabrieken die gepland zijn om te sluiten, zijn verkocht. Wij liggen op schema om vanaf 2006 de verwachte kostenbesparing van EUR 35 miljoen op jaarbasis te realiseren.

Op organisatorisch vlak hebben wij vijf belangrijke functies op het 2e management niveau kunnen invullen. Deze nieuwe medewerkers hebben allen aanzienlijke internationale ervaring en zullen een zeer goede aanvulling vormen op het huidige management team.

Ten aanzien van corporate governance hebben wij substantiële wijzigingen doorgevoerd en voorgesteld om zodanig de transparantie voor aandeelhouders te verbeteren en onze structuur en processen in overeenstemming te brengen met internationale standaards en de nieuwe Nederlandse corporate governance code. Volgend jaar zullen wij volledig aan de code voldoen.

In totaliteit geeft de voortgang in het eerste kwartaal 2004 ons het vertrouwen dat wij in staat zijn om onze doelstellingen voor 2004 te behalen en op de langere termijn een snelgroeiende ondermeming in gespecialiseerde voedingen met hoge marges te worden".


1 Vergelijkbare basis wil zeggen op basis van gelijkblijvende consolidatiegrondslagen en constante wisselkoersen.
---

Geconsolideerde kerncijfers over het eerste kwartaal 2004 (EUR miljoen) Eerste kwartaal % wijziging 2004 2003 vergelijkb.2 werkelijk Netto-omzet 402 863 8,0% (53,4%) Operationeel resultaat (EBITA) 80 74 8,5% 7,8% Netto resultaat 48 16 190,9% Netto resultaat voor afschrijving immateriële vaste activa 48 35 37,2% Netto resultaat voor afschr. imm. vaste activa per aandeel (EUR) 0,29 0,21 37,2%

Vrije kasstroom 4 244

STATUS VAN STRATEGISCHE INITIATIEVEN

Project Focus
Project Focus is gericht op het aanzienlijk verbeteren van de effectiviteit en efficiëntie van het productieplatform voor Babyvoeding in West-Europa door vermindering van het aantal productiefaciliteiten en stroomlijning van de productieprocessen.

De uitvoering van dit plan ligt goed op schema. In het eerste kwartaal is de overdracht van de productie van zuigelingenvoeding met succes, en zelfs drie maanden vroeger dan gepland, afgerond. De volgende stap is de overdracht van de productie van potjesvoeding en graanproducten, hetgeen tegen het voorjaar van 2005 zal zijn afgerond.

Drie fabrieken zijn reeds verkocht en er zullen nog 2 fabrieken worden verkocht of gesloten voor het einde van het derde kwartaal van dit jaar. Voorts is besloten nog een fabriek, waar met name voor derden wordt geproduceerd, te verkopen. Numico's Europese productieplatform voor Babyvoeding zal uiteindelijk na afronding van het project bestaan uit 8 fabrieken.

Project Booster
Project Booster, dat is gericht op een continue verbetering van de efficiëntie van de variabele kostenbasis van de supply chain, ligt goed op schema om de beoogde kostenbesparing van EUR 20 miljoen in 2004 te realiseren. In het eerste kwartaal werden EUR 6 miljoen aan kosten bespaard, onder meer door de inkoop van verpakkingsmateriaal via tenderprocedures, het veranderen van grondstoffenleveranciers en centralisatie van de inkoop van kantoorartikelen.

Verlaging van handelswerkkapitaal
Numico streeft ernaar het handelswerkkapitaal als percentage van de netto-omzet te verlagen tot 12,5% in 2004. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2004 bedroeg dit percentage 15,6%, een verbetering van 280 basispunten ten opzichte van het eerste kwartaal van 2003. Ondanks een tijdelijke toenname ten opzichte van het vierde kwartaal 2003, vertrouwt Numico nog steeds dat het streefniveau van 12,5% per eind 2004 zal worden gehaald.

Corporate governance
De doelstelling van Numico is de transparantie voor en inspraak van aandeelhouders te vergroten. Om deze doelstelling te verwezenlijken zullen de volgende ingrijpende wijzigingen worden voorgesteld aan de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) op 6 mei 2004:

· Afschaffing van de certificaten van aandelen en opheffing van de `Stichting Administratiekantoor'; · Beperking van de periode waarin preferente aandelen kunnen worden uitgegeven tot zes maanden vóór de bijeenroeping van een AVA;
· Wijziging van de statuten om aandeelhouders te beschermen tegen een `sluipende' overname door een derde zonder betaling van een premie; en


2 Vergelijkbare basis is op basis van constante consolidatiegrondslagen en constante wisselkoersen.
---

· Wijziging van de bestaande arbeidsovereenkomsten van leden van de Raad van Bestuur en afstemming van het beloningsbeleid op het lange termijn belang van aandeelhouders.

Als deze voorstellen door de AVA van 6 mei 2004 worden goedgekeurd, dan zal Numico volgens internationale standaarden opereren en volgend jaar volledig voldoen aan de nieuwe Nederlandse corporate governance code.

Personeel & Organisatie (Human Resources)
Numico heeft goede vorderingen gemaakt met het aantrekken van nieuw talent om belangrijke functies in te vullen in zowel de divisie Babyvoeding als de divisie Klinische Voeding. Dit zal onze mogelijkheden versterken ten aanzien van het bereiken van onze strategische doelstellingen. Deze nieuwe medewerkers komen van multi-nationale farmaceutische- en FMCG-bedrijven.

FINANCIEEL OVERZICHT (op vergelijkbare basis3)

De netto-omzet bedroeg in het eerste kwartaal van 2004 EUR 402 miljoen, een toename van 8,0% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2003. Zowel de divisie Babyvoeding als de divisie Klinische Voeding droegen bij aan deze gezonde groei. Exclusief de te beëindigen activiteiten nam de netto- omzet toe met 8,6%.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar verbeterde de brutomarge weer in het eerste kwartaal 2004. Dit kan voornamelijk toegeschreven worden aan een positief effect van de product- en geografische mix alsmede aan de onverminderde inspanningen om de efficiëntie van de variabele kostenbasis te verbeteren met behulp van project Booster.

De totale EBITA steeg met 8,5% tot EUR 80 miljoen in het eerste kwartaal, ondanks een toename in marketingkosten van 14,2%.

De belastingdruk bedroeg 27% in het kwartaal. Verwacht wordt dat de belastingdruk voor geheel 2004 rond de 30-35% zal uitkomen.

Het netto resultaat verdrievoudigde tot EUR 48 miljoen, met name door aanzienlijk lagere financiële baten en lasten en afschrijvingen. Door het lage afschrijvingsniveau kwam het netto resultaat voor afschrijving van immateriële vaste activa uit op EUR 48 miljoen en per aandeel op EUR 0,29.

Eigen vermogen (tegen actuele wisselkoersen)
Het eigen vermogen was per 31 maart 2004 EUR 414 miljoen negatief ten opzichte van EUR 469 miljoen negatief ultimo 2003. Deze verbetering was te danken aan ingehouden winsten van EUR 48 miljoen en een positief valutakoerseffect van EUR 8 miljoen.

Gezien de historische en de te verwachten toekomstige ingehouden winsten, vertrouwt Numico erop dat het eigen vermogen binnen 3 jaar uit de ingehouden winsten voldoende kan worden aangevuld. Bovendien dient nogmaals benadrukt te worden dat het negatieve eigen vermogen geen invloed heeft op de operationele activiteiten, financiering of beursnotering van Numico.

Kasstroom (tegen actuele wisselkoersen)
De netto kasstroom uit operationele activiteiten en de vrije kasstroom bedroegen respectievelijk EUR 12 miljoen en EUR 4 miljoen in het eerste kwartaal van 2004. Conform verwachting werd de vrije kasstroom in het eerste kwartaal negatief beïnvloed door een tijdelijke verhoging van het handelswerkkapitaal .

In het eerste kwartaal bedroegen de investeringen EUR 10 miljoen. Dit ligt onder het niveau van de indicatie van 5% van de netto-omzet die voor geheel 2004 is afgegeven, maar wel in lijn met het niveau van de afschrijvingen. Numico verwacht nog steeds dat de investeringen in 2004 op een niveau van ongeveer 5% van de netto-omzet zullen uitkomen.


3 Vergelijkbare basis is op basis van constante consolidatiegrondslagen en constante wisselkoersen.
---

Schuldenpositie (zie bijlage 6)
In het eerste kwartaal van 2004 verbeterde de schuldenpositie licht ten opzichte van het vierde kwartaal 2003 tot EUR 1.058 miljoen. Numico heeft in het eerste kwartaal een bedrag van EUR 129 miljoen (nominaal) teruggekocht van de achtergestelde converteerbare obligatielening 2004. Hierdoor is het nominale uitstaande saldo van achtergestelde converteerbare obligatieleningen afgenomen tot EUR 1.330 miljoen. De huidige kasmiddelen, de verwachte kasstromen in 2004/2005 en de nieuwe banklening zullen voldoende zijn om de aflossingen van de converteerbare obligatieleningen van respectievelijk EUR 352 miljoen in september 2004 en EUR 627 miljoen in juni 2005 volledig te voldoen.

OVERZICHT PER SEGMENT (op vergelijkbare basis4)

Babyvoeding
(EUR miljoen) Eerste kwartaal 2004 2003 wijziging4 Netto-omzet 257 248 6,5% EBITA 52 48 11,0% EBITA als % van netto-omzet 20,5 19,2 90 bp

Omzet beëindigde activiteiten 5 7 EBITA beëindigde activiteiten 0 (1)

Totaal omzet 262 255 5,7% Totaal EBITA 52 47 11,2% EBITA als % van netto-omzet 19,8 18,4 100 bp

De verscherpte focus in combinatie met een verhoging van marketinguitgaven begint vruchten af te werpen. De netto-omzet in Babyvoeding steeg met 6,5% tot EUR 257 miljoen in het eerste kwartaal van 2004. Deze bemoedigende ontwikkeling is mede te danken aan de omzetgroei van 12% buiten West-Europa, in met name landen zoals Rusland, Turkije en Indonesië. De netto-omzet in West- Europa groeide met meer dan 2%. Dit weerspiegelt de eerste positieve signalen van de herziene strategie in kernmarkten zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland en België. Ondanks de stijging van de marketinguitgaven met 20,0% om de verschillende productinitiatieven te ondersteunen, nam de EBITA van de divisie Babyvoeding toe met 11,0% tot EUR 52 miljoen. De EBITA-marge verbeterde dan ook met 90 bp tot 20,5% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.

De omzet en de EBITA van beëindigde activiteiten betreffen verschillende ondernemingen ­ in landen als Zuid-Afrika, Mexico en Taiwan ­ die of in het eerste kwartaal verkocht zijn of in de loop van 2004 verkocht zullen worden, omdat deze niet voldoen aan de criteria van hoge groei en hoge marges.

Klinische Voeding
(EUR miljoen) Eerste kwartaal 2004 2003 wijziging4 Netto-omzet 138 125 12,8 EBITA 38 33 15,4 EBITA als % van netto-omzet 27,7 26,4 110 bp

De netto-omzet in Klinische Voeding nam toe met 12,8% tot EUR 138 miljoen in het eerste kwartaal van 2004. Vrijwel alle landen droegen bij aan deze groei, met name de gevestigde landen als Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Nederland. Nieuwe markten als Frankrijk, Spanje en Portugal lieten aanzienlijke resultaten zien met een groei van meer dan 10% in het kwartaal.


4 Vergelijkbare basis is op basis van constante consolidatiegrondslagen en constante wisselkoersen.
---

Ook dit kwartaal groeide het marktaandeel van Klinische Voeding in Frankrijk, waarmee Numico de nummer 2 marktpositie heeft bereikt. De in totaliteit goede resultaten van de divisie Klinische Voeding kunnen worden toegeschreven aan de sterkere focus op de thuiszorgsector en apotheken alsmede op ziektespecifieke producten.

Dankzij een gunstige verschuiving in de mix van producten en kanalen nam de EBITA van de divisie Klinische Voeding toe met 15,4% tot EUR 38 miljoen, waardoor de EBITA-marge verbeterde met 110 bp tot 27,7% in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar.

Status van Ephedra zaken
Numico heeft het juridisch risico met betrekking tot de ephedra producten van Rexall Sundown en GNC behouden. Sinds begin maart 2004 zijn het totale aantal actieve claims bij zowel GNC als Rexall Sundown met 10 stuks toegenomen, hetgeen de stabiele trend over de afgelopen 18 maanden reflecteert. Gezien het lage absolute niveau moet worden aangetekend dat verschillen optreden in het aantal binnenkomende claims per maand, omdat deze in het algemeen gebundeld worden ingediend. Omdat GNC voornamelijk ephedra producten verkocht en nauwelijks produceerde, zijn al deze claims ­ op één na ­ overgedragen aan de betreffende onderliggende fabrikanten.

Gezien het feit dat de onderneming voor 30 juni 2003 is gestopt met de verkoop van ephedra producten bij GNC en Rexall Sundown, in combinatie met het gegeven dat ephedra producten gekocht worden voor onmiddellijk gebruik en de vermeende nadelige gevolgen kort na gebruik optreden, is de kans op nieuwe voorvallen thans minder waarschijnlijk. Bovendien kan hierbij worden aangetekend dat Numico voldoende verzekeringsdekking heeft op basis van een polis die dekking biedt op het moment dat vermeende nadelige gevolgen zich openbaren. Alle bijkomende kosten gerelateerd aan de ephedra-zaken zijn eveneens gedekt onder deze polis.

Op onze website (www.numico.com) kunt u vanaf 10:00 uur Nederlandse tijd live een audio webcast volgen van de conference call voor analisten met bijbehorende presentatie. Daarnaast is op www.numico.com en www.cantos.com in zowel video/audio- als tekstvorm een interview met Jan Bennink (CEO) en Jean-Marc Huët (CFO) beschikbaar, waarin de belangrijkste punten aan de orde komen.


---

Bijlage 1

Algemene informatie
Voor de samenstelling van de resultaten over het eerste kwartaal 2004 zijn dezelfde grondslagen gebruikt als voor de jaarrekening van 2003.

Geconsolideerde winst- en verliesrekening (actuele wisselkoersen) (unaudited) (in EUR miljoen)

Eerste kwartaal 2004 2003 % wijziging

Netto-omzet, voortgezette activiteiten 402 863 (53,4) Kosten van grondstoffen, etc. (110) (316) (65,3) Operationele marge 292 547 (46,6)

Overige bedrijfsopbrengsten 6 16 Totaal 298 563

Personeelskosten (95) (193) (50,6) Advertentie- en promotiekosten (38) (71) (46,8) Overige kosten (76) (183) (58,7) Bijzondere posten 0 (16) Afschrijving materiële vaste activa (9) (26) (66,3) Totale operationele kosten (218) (489) (55,5)

Operationeel resultaat voor afschrijving immateriële vaste activa (EBITA) 80 74 7,8

Afschrijving immateriële vaste activa 0 (19)

Operationeel resultaat 80 55 44,1

Financiële baten en lasten (13) (21) (37,7)

Resultaat gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen 67 34 94,5 Belastingen (18) (20) (8,6)

Boekresultaat verkoop deelnemingen 1 4 (73,0)

Groepsresultaat 50 18 172,1

Aandeel minderheidsbelangen (2) (2) 0,0

Netto resultaat 48 16 190,9


---

Bijlage 2

Gedetailleerde kerncijfers voor Q1 (actuele wisselkoersen)

Eerste kwartaal 2004 2003 % wijziging

In % van de netto omzet

EBITDA 22,2 11,6 90,8

EBITA 20,0 8,6 132,4

Netto resultaat 12,0 1,9 524,8

Netto resultaat voor afschr. imm. vaste activa 12,0 4,1 196,4

Ontwikkeling per aandeel *
(in EUR)
Netto resultaat 0,29 0,10 188,0

Netto resultaat voor afschr. imm. vaste activa 0,29 0,21 37,2

Eigen vermogen (2,49) 0,83

Aantal gewone aandelen van EUR 0,25
(in miljoen)

Periode-einde 166,25 166,15

Gemiddeld 166,22 166,15


* Berekening gebaseerd op het gemiddeld aantal aandelen, behalve voor het eigen vermogen dat gebaseerd is op aantal aandelen per periode-einde.


---

Bijlage 3

Gesegmenteerde informatie per activiteit (exclusief buitengewone posten)

Netto-omzet
Eerste kwartaal % wijziging 2004 2003 vergelijkbaar werkelijk Babyvoeding 257 248 6,5% 3,4% Babyvoeding te beëindigen 5 7 Babyvoeding totaal 262 255 5,7% 2,6%

Klinische Voeding 138 125 12,8% 10,5% Te beëindigen bedrijfsactiviteiten 2* 483

Totale netto-omzet 402 863 8,0% (53,4%)


* betreft netto-omzet Bekina fabriek

EBITA
Eerste kwartaal % wijziging 2004 2003 vergelijkbaar werkelijk Babyvoeding 52 48 11,0% 10,1% Babyvoeding te beëindigen - (1) Babyvoeding totaal 52 47 11,2% 10,2%

Klinische Voeding 38 33 15,4% 14,0%

Niet toegerekende kosten (10) (6)

Te beëindigen bedrijfsactiviteiten - 16

Totaal EBITA 80 90 8,5% 11,2%

EBITA als % van netto-omzet
Eerste kwartaal wijziging in bp 2004 2003 vergelijkbaar werkelijk Babyvoeding 20,5 19,2 90 130 Babyvoeding te beëindigen
Babyvoeding totaal 19,8 18,4 100 140

Klinische Voeding 27,7 26,4 110 130

Te beëindigen bedrijfsactiviteiten - -

Totaal EBITA als % van netto-omzet 20,0 10,5 10 950


---

Bijlage 4

Geconsolideerd overzicht van kasstromen
(in EUR miljoen)
Eerste kwartaal 2004 2003

Netto resultaat 48 16

Aanpassingen tot operationele kasstromen
Afschrijving materiële vaste activa 9 26 Afschrijving immateriële vaste activa - 19 Resultaat desinvesteringen (1) - Mutatie voorzieningen (1) 1 Mutatie overige langlopende schulden en
pensioenverplichtingen (2) (1) Netto mutatie van handelswerkkapitaal (38) 82 Netto mutatie van overig werkkapitaal (3) 104 (36) 231

Netto kasstroom uit operationele activiteiten 12 247

Investeringen
Opbrengsten uit verkoop materiële vaste activa - 2 Investeringen in materiële vaste activa (10) (17) Netto investering in financiële vaste activa 0 (2) Netto opbrengst verkoop beëindigde activiteiten 2 14 Overige - Netto kasstroom uit investeringsactiviteiten (8) (3)

Vrije kasstroom 4 244

Financiering
Uitgegeven converteerbare obligaties - - Terugkoop van aandelen (1) - Terugkoop converteerbare obligaties (146) (75) Afgeloste leningen - (5) Mutatie aandeel minderheidsbelangen 2 - Netto kasstroom uit financieringsactiviteiten (145) (80)

Valuta-omrekeningsverschillen 6 9

Mutatie netto liquide middelen (135) 173

Netto liquide middelen op 1 januari 2004 409 237

Netto liquide middelen op 31 maart 2004 274 410


---

Bijlage 5

Geconsolideerde balans
(in EUR miljoen)
31 maart 2004 31 dec. 2003

Vaste activa
Immateriële vaste activa 23 23 Materiële vaste activa 260 258 Financiële vaste activa 33 31 Latente belastingvorderingen 438 438 754 750

Vlottende activa
Voorraden 168 152 Handelsvorderingen 231 210 Overige vorderingen en overlopende activa 95 95 Liquide middelen (c) 274 409 768 866

Totaal 1.522 1.616

Langlopende schulden (a) 1.332 1.475

Vlottende passiva
Handelscrediteuren 141 142 Overige kortlopende schulden en overlopende passiva 264 267 Kortlopende financiële schulden (b) - 3 405 412

Voorzieningen 123 121 Latente belastingverplichtingen 49 52 Aandeel minderheidsbelang 27 25 Eigen vermogen (414) (469)

Totaal 1.522 1.616

Netto financiële schulden (a+b-c) 1.058 1.069


10

Bijlage 6

Schulden
(in EUR miljoen)
31 maart 2004 31 dec. 2003

Achtergestelde converteerbare obligatielening 1,5%, 1999 352 494 Achtergestelde converteerbare obligatielening 4,25%, 2000 627 627 Achtergestelde converteerbare obligatielening 3,0%, 2004 345 345 Overige converteerbare leningen 6 6

Converteerbare leningen 1.330 1.472

Senior schuld 2 6 Liquide middelen (274) (409) Netto senior schuld (272) (403)

Reconciliatie van financiële baten en lasten

2004 2003 Q1 Q4 Q3 Q2 Q1 Rentelasten (15) (27) (28) (30) (32) Rentebaten 5 9 8 7 8 Netto rentelasten (10) (18) (20) (23) (24)

Terugkoop converteerbare obligaties (4) Overige 1 Financiële baten en lasten (13)


---

Bijlage 7

Eigen vermogen
(in EUR miljoen)

Gedurende het eerste kwartaal van 2004, nam het eigen vermogen toe met EUR 55 miljoen tot EUR 414 miljoen negatief.
Deze toename kan als volgt gespecificeerd worden:

31 maart 2004 31 dec. 2003

Eigen vermogen aan het begin van het jaar (469) 173

Conversie / optie-uitoefening - -

Uitgifte aandelen - - Stockdividend - - Dividend - - Terugkoop van aandelen (1) - Netto resultaat 48 (504) Valuta-omrekenverschillen 8 (138)

Eigen vermogen per periode-einde (414) (469)


12


---- --