Politie Friesland

Politieberichten 3/5 13.00 uur t/m 4/5 07.00 uur

Fryslân 04-05-2004 - Voor informatie kunt u op kantoortijden terecht bij Bureau Communicatie via telefoonnummer 0900-8844.

Drachten: gijzeling
De politie heeft maandag rond 13.20 uur een 25-jarige man uit Rottevalle aangehouden. Hij had een 22-jarige vrouw uit Drachten tegen haar wil meegenomen uit een woning aan de Stal. De politie kreeg rond 11.00 uur een telefonische melding van de vrouw dat zij zich bedreigd voelde door haar ex-man. Tijdens de melding drong de man de woning binnen en nam de vrouw tegen haar wil mee in een auto. Vervolgens reed de verdachte in de omgeving van Earnewoude en Oudega rond. Rond 13.20 uur trof de politie de auto aan op een parkeerterrein bij een benzinepomp aan de Waldwei (N31). Hier werden de verdachte en het slachtoffer aangetroffen. Beiden zijn voor verhoor naar het politiebureau gebracht. De politie startte een zoekactie in de omgeving van Earnewoude en Oudega en zette hierbij 20 politiemensen in. Een helikopter, een boot en politiehonden stonden paraat. Uiteindelijk zijn deze middelen niet ingezet. Uit onderzoek moet blijken wat er precies is gebeurd. De reden van de gijzeling lag in de relationele sfeer.

Leeuwarden: nepwapens in beslag genomen
Maandag omstreeks 12.20 uur werden in een winkel aan het Cambuurplein vijf speelgoedwapens ingenomen. Het waren plastic pistolen die voor bedreiging of afdreiging gebruikt kunnen worden. Er zat een sticker op met als opschrift Combat Force. Ze waren zwart van kleur met een bruine kastplaat en enkele met een groene kleur met een zwarte kastplaat. Een 35-jarige inwoner van Leeuwarden krijgt proces-verbaal.

Terschelling-West: zware mishandeling
Zondag omstreeks 03.00 uur bevond een 19-jarige inwoner van Terschelling zich met een paar vrienden op het strand. Een meivuur brandde nog gedeeltelijk. Toen hij om het meivuur liep, zag hij een bekende. Deze jongen begon tegen hem te praten en zei dat hij bier moest halen. Hierop antwoordde de 19-jarige, dat hij dat zelf moest doen. Vervolgens duwde de jongen de 19-jarige opzettelijk en met kracht in de richting van het meivuur. Deze kwam ten val en viel midden in de hete as. Toen hij weer opstond en wegliep, werd hij wederom getrapt en geschopt. Op maandag is de 19-jarige naar de dokter geweest en constateerde dat hij een tweedegraads verbranding had. De verdachte moet nog gehoord worden.

Oude Leije: hokje in brand
Maandag omstreeks 1.30 uur werd melding gemaakt dat een hokje in brand zou staan achter een boerderij. De brandweer heeft het brandje geblust. Het bleek een oud hokje te zijn. Een groep jeugd had achter het hokje een vuurtje gemaakt, wat uit de hand was gelopen. De jeugd is door hun ouders hierover aangesproken.

Marrum: fietsendief aangehouden
Maandag omstreeks 11.15 uur werd uit een tuin achter een woning aan de Trijetunen een fiets weggenomen De dader werd opgemerkt door de aangeefster, een 52-jarige inwoonster van Marrum. De dader, een 18-jarige inwoner van Amersfoort, logeerde een paar huizen verderop. Hij bekende de fiets te hebben weggenomen, hij was van plan ermee naar Leeuwarden te gaan.

Heerenveen: rijden tijdens ontzegging rijbevoegdheid
Maandag omstreeks 11.00 uur stond een surveillanceauto op het parkeerterrein van het ziekenhuis. Op een gegeven moment stapte een man in een personenauto. Bij controle van het kenteken bleek dat de tennaamgestelde een ontzegging had. De politie is achter de auto aangereden en op een boerenerf op de Nije Fjildwei werd de bestuurder gecontroleerd. Hij bleek geen geldig rijbewijs meer te hebben. De politie maakt proces-verbaal op.

Hurdegaryp: snelheidscontrole
Maandag tussen 10.30 uur en 11.15 uur heeft de politie een snelheidscontrole gehouden op de Rijskstraatweg binnen de bebouwde kom. In totaal 20 voertuigen gecontroleerd, waarvan een drietal een bekeuring kregen. Van 11.00 uur tot 11.45 uur werd er wederom gecontroleerd op de Rijksstraatweg. Er werden 25 voertuigen gecontroleerd, waarbij een vijftal bekeuringen werden uitgedeeld.

Joure: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 15.35 uur vond een aanrijding plaats op de Tolhuswei.
Een 14-jarige fietster uit Joure met achterop een 11-jarige inwoonster van 's-Gravenhage reed op de Tolhuswei in noordoostelijke richting. Gekomen bij de kruising met de Leeuwarderweg wilde zij mogelijk het fietspad van de Leeuwarderweg oprijden. Zij sloeg af en verleende geen voorrang aan een voor haar tegemoetkomende motor, bestuurd door een 45-jarige inwoner van Heerenveen. Men kwam ten val. De 14-jarige had een hoofdwond en de passagiere had last van haar enkel. De motorrijder raakte gewond aan zijn linkerarm (pols en onderarm) De 14-jarige is per ambulance overgebracht naar Tjongerschans. De 11-jarige is door haar vader overgebracht naar Tjongerschans voor onderzoek en kon na behandeling weer naar huis. De motorrijder is ook per ambulance overgebracht naar Tjongerschans.

Sneek: oplichtster aangehouden
Maandag omstreeks 16.30 uur werd in een winkel aan de Oosterdijk een 44-jarige inwoonster van Lemmer aangehouden voor oplichting. Zij had in de winkel kleding ingeleverd, waarvan vermoed werd dat het om oude kleding ging met valse labels. Ze had oude kleding ingeleverd met bonnetjes van nieuwe kleding. Deze truc had zij ook bij een andere kledingwinkel met succes toegepast.. De 44-jarige is aangehouden en overgebracht naar het bureau. In Drachten had zij met een dergelijke truc ook succes gehad. Hierop is de verdachte in verzekering gesteld en een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Gorredijk: wederspannigheid
Maandag omstreeks 17.40 uur werd tijdens de Gorredykster merke op de Hoofdstraat een 16-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden. Hij viel regelmatig meisjes lastig en gedroeg zich recalcitrant. Toen de politie hem wilde kalmeren, ging hij enigszins door het lint. Bij zijn aanhouding verzette hij zich. Met gepast geweld is de verdachte overgebracht naar het bureau. Ook vond hij het nodig de politiemensen te beledigen. Bij de aanhouding van de jongen werd ook nog een andere 16-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden. Hij verhinderde de aanhouding van eerder genoemde verdachte en stak de middelvinger op naar de politiemensen. Tegen beide zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Harlingen: openlijke geweldpleging
Maandag omstreeks 20.00 uur werd melding gemaakt dat op de Voorstraat gevochten zou zijn. Een groep jongeren uit Harlingen had met stenen gegooid naar een groep Duitse jongeren. Later werd de groep Duitsers weer lastig gevallen maar nu door een andere groep jongeren. Dit groepje reed rond in een personenauto. De groep Duitsers werd weer belaagd met stenen. Ook is een of meer Duitse jongens in het gezicht geslagen. Een nader onderzoek zal worden ingesteld door de politie. Later is de groep Harlingers nog naar de boot gegaan waar de Duitsers logeerden. Daar kon de politie de zaak sussen.

Leeuwarden: autodief op heterdaad aangehouden
Maandag omstreeks 21.45 uur volgde de politie een mogelijke autokraker. Op het Oldehoofsterkerkhof was het raak. De autokraker, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, zat in een auto, die hij had opengebroken. De politie heeft de man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Maandag omstreeks 20.30 uur werd in een supermarkt aan de Snekertrekweg en 58-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij had een pakje boter meegenomen, maar bij het betalen bleek hij 1 eurocent te weinig bij zich te hebben. Hij rende daarop de winkel uit en een medewerker liep hem achterna. Hij gooide vervolgens het pakje boter in het water. Hierop werd hij aangehouden. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Maandag omstreeks 19.50 uur werd op de Droppingstraat een 24-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Hij deed vrijwillig afstand van de auto. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Makkinga: snelheidsovertreding
Maandag omstreeks 22.00 uur werd op de Provincialeweg N351 geconstateerd dat een 19-jarige automobilist uit Wijnjewoude daar reed met een gecorrigeerde snelheid van 147 km per uur, terwijl 80 km per uur daar is toegestaan. De politie heeft het rijbewijs ingevorderd.