Gemeente Barneveld


Verzelfstandiging bestuur primair openbaar onderwijs

Persbericht

Verzelfstandiging bestuur openbaar onderwijs per 1 januari 2005

De gemeentebesturen van Baarn, Barneveld, Bunschoten, Nijkerk, Scherpenzeel, Soest en Woudenberg hebben het voornemen het bestuur van het openbaar primair onderwijs in hun gemeenten te verzelfstandigen in een stichting per 1 januari 2005. De stichting Openbaar Primair Onderwijs Eem-Vallei Educatief wordt het bevoegd gezag over 14 basisscholen met 21 vestigingen. De stichting verzorgt het primair onderwijs aan 2700 leerlingen. Bij de stichting zullen ruim 260 medewerkers werkzaam zijn.

De gezamenlijke besturen hebben in eigen beheer een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waaruit de wenselijkheid van verzelfstandiging blijkt. In de huidige situatie is het gemeentebestuur verantwoordelijk voor het gehele lokale onderwijsbeleid en is tevens schoolbestuur van het openbaar onderwijs in de gemeente met uitzondering van Nijkerk waar een bestuurscommissie het bevoegd gezag uitoefent. Deze dubbelrol ervaren de gemeentebesturen als ongewenst. Met de bestuurlijke verzelfstandiging wordt het openbaar onderwijs in dezelfde positie ten opzichte van de gemeente geplaatst als de schoolbesturen van het bijzonder onderwijs.

De gelijktijdige verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in zeven gemeenten binnen één stichting betekent ook een forse bestuurlijke schaalvergroting van het openbaar onderwijs. Een belangrijke doelstelling is om het onderwijs een kwaliteitsimpuls te geven. Grote voordelen van schaalvergroting zijn het kunnen bieden van betere ontplooiingskansen en een grotere werkgelegenheidsgarantie voor de medewerkers. Schaalvergroting is ook noodzakelijk om de veranderingen in de bekostiging van het primair onderwijs en de toenemende risicos in de toekomst aan te kunnen.

De deelnemende gemeentebesturen zullen voor de zomervakantie van 2004 een besluit nemen over de bestuurlijke verzelfstandiging. De overdracht van de bestuurlijke taken naar een nieuwe stichting zullen plaatsvinden per 1 januari 2005.

Voor nadere informatie over dit onderwerp kunt u contact openen met:

Dhr. L. Schumer
Algemeen directeur P&O / projectmanager haalbaarheidsonderzoek Eem-Vallei Educatief
Postbus 63
3770 AB Barneveld
tel. (0342) 49 59 11