Gemeente Enkhuizen

Week 18: Nationale Herdenkingsdag

4 mei: Vrijheid is kiezen en delen

Bij de Nationale Herdenking worden alle burgers en militairen herdacht, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot op heden, wanneer of waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk of tijdens vredesmissies van internationale organisaties zijn gevallen dan wel door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen.

De Nationale Herdenking is niet alleen herdenken van diegenen die hun leven verloren, maar houdt ook bezinning in op heden en toekomst.

Programma:

15.00 uur Ter herinnering aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog opent burgemeester Ouwerkerk De Mazereeuwenbrug, tussen Leeuweriklaan en Kadijken-Zuid. U bent welkom om deze plechtigheid bij te wonen.

16.00 uur: Bijeenkomst gedenkteken Nelson Mandeladreef met medewerking van kinderen van de basisscholen in Enkhuizen. Aansluitend leggen van bloemen bij de graven van verzetshelden door leden van het bestuur van de Oranjevereniging.

18.00 uur: Oproep aan de inwoners van Enkhuizen om massaal de vlag halfstok te hangen tot zonsondergang.

19.00 uur: Herdenkingsbijeenkomst in de Zuiderkerk met medewerking van het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps en de heer P. Spoelstra. Spreker: De heer H.A. Bode, oud-vakbondsman F.N.V. Thema: Vrijheid is kiezen en delen

19.45 uur: Stille tocht naar het herdenkingsmonument in het

Wilhelminaplantsoen.

19.58 uur: Het blazen van de Last Post.

20.00 uur: Twee minuten stilte.

Aansluitend wordt het Wilhelmus, 1e en 6e couplet, gezongen. Hierna worden er kransen en bloemstukken gelegd door het college van B&W, gevolgd door het leggen van bloemen door de overige aanwezigen. De muzikale medewerking is in handen van het Patrimonium.

Informatie: Mw. T. Remery, tel.: (0228) 31 79 72.

Datum laatst gewijzigd: 4/5/2004