Time : 5:30:33 PM
Date : Thursday, April 29, 2004
Sender Name: Advanced Fair

European Seafood Exposition: grotere internationale uitstraling

In de loop van de jaren verspreidt de indrukwekkende reputatie van de European Seafood Exposition (ESE) beurs zich in een groeiend aantal landen over de hele wereld. Ter gelegenheid van de 12e editie van deze beurs die geldt als dé referentie in de visproductensector, komen vele bedrijven uit Centraal- en Oost-Europese landen zich bij de (reeds talrijke) deelnemers voegen: Bulgarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Tsjechische Republiek en Roemenië. In totaal telt de 2004 editie van ESE 1.235 exposanten, waaronder 27 Belgische bedrijven. De beurs vindt plaats van 4 tot en met 6 mei 2004 in de hallen 5, 6, 7, 9 en de patio van het Tentoonstellingspark in Brussel, België.

Spanje blijft nog steeds het land met het hoogste aantal vertegenwoordigers. José Fernandez, marktanalist bij de Spaanse ambassade in Brussel, is opgetogen over deze vaststelling. "Zoals elk jaar zal er een overduidelijke en kwalitatieve aanwezigheid van Spaanse bedrijven zijn. De aanwezige bedrijven beseffen heel goed het belang om aan deze beurs van wereldformaat deel te nemen.", bevestigt José Fernandez.

Deze ESE-beurs valt samen met Seafood Processing Europe (SPE) die volledig gewijd is aan uitrusting, materiaal en technologieën die in de visproductensector worden gebruikt. In totaal telt de 2004 editie van SPE 214 exposanten, waaronder een tiental Belgische bedrijven.

Door de combinatie van de 2 evenementen (ESE en SPE) krijgen internationale professionals uit de visproducten- en visverwerkingsector met slechts één bezoek rechtstreeks toegang tot de volledige markt. Zowel voor producenten als voor inkopers is dit dus een niet te missen afspraak. In totaal nemen de twee beurzen een tentoonstellingsruimte van meer dan 27.000 m² in.

Seafood Prix d'Elite : de genomineerden

De prestigieuze Seafood Prix d'Elite wedstrijd wordt voor de vierde editie opnieuw ten tijde van ESE georganiseerd. Deze wedstrijd beloont jaarlijks de beste visproducten die speciaal voor de Europese markt bestemd zijn. Een internationale jury bestaande uit voedsel- en marketingexperts (inkopers, koks, ...) heeft de finalisten van de wedstrijd aangeduid.

De genomineerde bedrijven in het kader van de Seafood Prix d'Elite 2004 wedstrijd zijn: Krustagroup, Maro-Oceans, Food Dynamo, MHP Production, Vichiunai Europe, Prinz Gourmetline, Coldwater Seafood, Prins & Dingemans, Rahbekfish, Friultrota, Cotral Pesca, Sandanger, Miti, Heiploeg Shellfish, Adrimex, The Seafood Company, Ferguson Australia, Cuisimer SAS, Fjord Seafood Pieters, White Spirit Bear Entreprises, Lake Harvest & JMT Swordfish, Selection Loiseau &
Regnault, Dunns Seafare, Marimirna JSC, Eurofreeze en Lyons Seafoods.

De producten worden onderzocht volgens verschillende criteria waaronder de smaak natuurlijk maar ook, originaliteit, marktpotentieel, verpakking, consumptie en voedingswaarde.

Er worden prijzen toegekend in de volgende categorieën: beste product in de detailhandel en beste product "Voedselservice". De jury zal ook oordelen en speciale prijzen toekennen voor de voedings- en gezondheidsaspecten, verpakking, originaliteit, gemak en productlijn.

De prijzen zullen worden uitgereikt tijdens een speciale receptie van ESE op 4 mei 2004 's avonds, van 18u00 tot 19u30 in het Auditorium 2000. De receptie is toegankelijk voor alle exposanten, bezoekers en officiële persvertegenwoordigers. Een kopie van de uitnodiging kan rechtstreeks gedownload (Pdf-formaat) worden op de website http://www.euroseafood.com. De winnaars krijgen gedurende het hele jaar gratis publiciteit op ESE en in de pers.

Tijdens de Seafood Prix d'Elite van 2003, sleepte de firma Prinz Gourmetline uit Bressanone in Italië 6 van de 7 toegekende prijzen in de wacht. Het product "Octopus Carpaccio" van Prinz Gourmetline won zowel de prijs voor het Beste Nieuwe Retailproduct als Beste Nieuwe Foodservice Product.
Tussen de finalisten van de wedstrijd van de 2003 editie, bevonden zich 4 Belgische bedrijven: Pieters Visbedrijf, Morubel, Vichiunai en Remmery. Deze laatste twee werden in 2002 ook al met een Prix d'Elite onderscheiden.

Visserij: Europees akkoord over quota's

Na twee dagen verbeten marathononderhandelingen die na een nacht doorvergaderen werden beëindigd, bereikten de Europese ministers van Visserij op 19 december 2003 in Brussel een akkoord over het beheer op lange termijn van de meest bedreigde vissoorten van de communautaire wateren.
De twee plannen om de kabeljauw- en schelvisvoorraden opnieuw samen te stellen, werd bijna unaniem aangenomen door de Vijftien, behalve door België dat zich onthield. Hieraan ging echter een lange strijd vooraf die werd geleid door Frankrijk dat zich benadeeld voelde door de projecten van de Europese commissaris belast met de visserij Franz Fischler.
De Europese ministers van Visserij zijn akkoord om de kabeljauw- en schelvisvangst, twee bedreigde soorten, nog te verminderen. De Internationale Raad voor het onderzoek van de zee was zelfs voorstander van een totaal verbod op de kabeljauwvangst. De ministers hebben tegelijkertijd met bevoegde meerderheid de vangstplafonds per soort en de vangstquota's voor 2004 vastgelegd die worden toegekend aan elke EU-lidstaat in de 46 communautaire visgebieden.
Franz Fischler spreekt van een "evenwichtig compromis" maar erkent dat "de volgende jaren niet gemakkelijk zullen zijn" voor de talrijke zeelui. Spanje, eerste Europese vloot, lijkt nochtans als grote winnaar uit de onderhandelingen te komen.

Franz Fischler bevestigde dat "de raad heeft geprobeerd om te bekijken hoe de nieuwe regels inzake visserij tegelijkertijd de ecologie en de sociale aspecten van het dossier verenigen. Het is duidelijk dat we met deze twee aspecten rekening moeten houden."

De Belgische vissers zullen hun scholvangst moeten beperken, maar ze zullen evenveel tong mogen vangen als vroeger. België is opgelucht over dit plan, maar het stelt de voorkeursbehandeling die Frankrijk krijgt, niet op prijs. De Franse vissers mogen 19 dagen per maand op zee werken, de Belgische slechts 14.

De plafonds voor de ansjovisvangst, die de Europese commissaris dreigde terug te brengen tot twee derde, blijven behouden op 33.000 ton. De plafonds voor tong in het oostelijke deel van het Kanaal werden met 9% verhoogd tot 5.900 ton.

Voor verdere informatie, neem contact op met :

Advanced Fair
Véronique De Greef
Sint-Lambrechts-Woluwelaan 52
1200 Brussel
Tel : +32.2.732.94.56.
Fax : +32.2.732.03.41
vd@advancedfair.com

URL: http://www.euroseafood.com Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: