Gemeente Katwijk


---
Herdenkingsbijeenkomst, stille tocht en kranslegging op dinsdag 4 mei in gemeente Katwijk
Op dinsdag 4 mei aanstaande vindt de dodenherdenking plaats met een herdenkingsbijeenkomst, een stille tocht en kranslegging. De dodenherdenking begint om 19.00 uur met een bijeenkomst in de Triumfatorkerk aan de Piet Heinlaan, gevolgd door een stille tocht naar het oorlogsmonument 'De Leeuw' bij het gemeentehuis waar twee minuten stilte in acht wordt genomen. Daarna is er de kranslegging bij het oorlogsmonument. Iedere belangstellende is hierbij van harte welkom.

Programma
De herdenking begint om 19.00 uur met een bijeenkomst in de Triumfatorkerk waarin alle burgers en militairen worden herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog voor Nederland zijn gevallen. Daarnaast wordt iedereen herdacht die door oorlogshandelingen en terreur is omgekomen, wanneer of waar ook ter wereld. Burgemeester drs. J. Wienen opent de bijeenkomst. Scholen die het monument 'De Leeuw' en het monument op de Joodse begraafplaats hebben geadopteerd, verlenen hun medewerking door het verzorgen van korte voordrachten. De spreker dit jaar is de heer J. Cahen, algemeen directeur van het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Rond 19.45 uur vertrekt een stoet vanuit de Triumfatorkerk naar het oorlogsmonument 'De Leeuw'. Degenen die niet in de kerk aanwezig zijn, kunnen op dat moment bij de stoet aansluiten. In de stoet lopen burgemeester en wethouders voorop. Zij worden gevolgd door de oud-strijders, het voormalig verzet en de nabestaanden. Daarna komen de Oranjeverenigingen, het Rode Kruis, de scholen en de gemeenteraad. Andere verenigingen en individuele burgers kunnen zich vervolgens aansluiten. Bij het monument 'De Leeuw' wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden, waarna muziekvereniging de UNI het Wilhelmus ten gehore brengt. Terwijl de UNI koraalmuziek speelt, wordt de bloemengroet gebracht.
De vertegenwoordigers van groepen leggen een krans of bloemen bij 'De Leeuw' en gaan langs de daarvoor bestemde route bij het monument vandaan. Daarna kunnen de overige organisaties en belangstellenden die dat willen, bloemen en kransen leggen. Wilt u bloemen of een krans laten bezorgen, dan kan dat vanaf 18.00 uur bij de Triumfatorkerk. Daarvandaan kunt u deze meenemen naar het monument. Het is van belang dat de stoet niet wordt onderbroken door mensen die vertrekken. Na het verlaten van het parkje rond het monument is de stoet ontbonden.

Afsluiten van wegen
In verband met de dodenherdenking zijn op zaterdag 4 mei aanstaande de volgende wegen tussen 19.45 en 20.30 uur afgesloten:
* Zeeweg vanaf de Meeuwenlaan tot aan de Koningin Julianalaan;
* Het fietspad tussen de Piet Heinlaan en de Zeeweg;
* Willem de Zwijgerlaan ten noorden van de Dennenlaan;
* Nieuwe Duinweg tussen de Koningin Julianalaan en de Duinoordweg.

Gepast 'vermaak' in horeca
Aan de horecagelegenheden wordt verzocht om op 4 mei uit respect voor de gevallenen de tijd tussen 19.30 en 20.30 uur gepast door te brengen. Het wordt eveneens op prijs gesteld als in deze periode de buitenverlichting wordt gedoofd en er alleen muziek van de officiële Nederlandse radiozenders ten gehore wordt gebracht.