Uitspraak Hoge Raad LJN-nummer: AO5693 Zaaknr: 01845/03


Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage Datum uitspraak: 4-05-2004
Datum publicatie: 4-05-2004
Soort zaak: straf -
Soort procedure: cassatie

4 mei 2004
Strafkamer
nr. 01845/03
EdK/SM

Hoge Raad der Nederlanden

Arrest

op het beroep in cassatie tegen een arrest van het Gerechtshof te Arnhem van 3 april 2003, nummer 21/001524-01, in de strafzaak tegen: , geboren te op 1964, wonende te .


1. De bestreden uitspraak

Het Hof heeft in hoger beroep - met vernietiging van een bij verstek gewezen vonnis van de Arrondissementsrechtbank te Arnhem van 15 februari 2001 - de verdachte ter zake van "het medeplegen van opzettelijk een in artikel 5 van de Wet op de accijns opgenomen verbod overtreden" veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren.


2. Geding in cassatie

Het beroep is ingesteld door de verdachte. Namens deze heeft mr. C.G.Th. van Ouwerkerk, advocaat te Tiel, bij schriftuur een middel van cassatie voorgesteld. De schriftuur is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.
De Advocaat-Generaal Jörg heeft geconcludeerd dat de Hoge Raad de bestreden uitspraak zal vernietigen en de zaak zal verwijzen naar het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch opdat deze op het bestaande beroep opnieuw wordt berecht en afgedaan.


3. Beoordeling van het middel

3.1. Het middel bevat de klacht dat het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep nietig is omdat in strijd met art. 268, tweede lid (oud), in verbinding met art. 415 Sv, aan het onderzoek ter terechtzitting is deelgenomen door een raadsheer die voordien enig onderzoek in de zaak heeft verricht als Rechter-Commissaris.

3.2. Het proces-verbaal van de terechtzitting in hoger beroep houdt in dat de raadsheer mr. Lensing heeft deelgenomen aan het onderzoek ter terechtzitting naar aanleiding waarvan het bestreden arrest is gewezen.

3.3. Bij de beoordeling van het middel moet het volgende worden vooropgesteld. Onder "de zaak" in art. 268 Sv moet, mede gelet op doel en strekking van die bepaling, worden verstaan de strafzaak tegen de verdachte, waarin de Rechter-Commissaris in het kader van de toetsing van verdachtes inverzekeringstelling, naar aanleiding van een tegen de verdachte ingestelde vordering bewaring of in het kader van een tegen hem ingesteld gerechtelijk vooronderzoek enig onderzoek heeft verricht. Art. 268 Sv staat dus uitsluitend eraan in de weg dat een rechter aan het onderzoek op de terechtzitting in de zaak tegen de verdachte deelneemt indien hij voordien als Rechter-Commissaris in diens zaak enig onderzoek heeft verricht en niet reeds indien deze als Rechter-Commissaris, zonder in de zaak tegen de verdachte te zijn opgetreden, onderzoek heeft verricht in een zaak tegen een andere verdachte welke in enigerlei verband staat met die tegen de verdachte. Een andere opvatting zou onverenigbaar zijn met art. 268 Sv voorzover dat artikel ertoe strekt een voor de rechtspraktijk duidelijke afbakening te scheppen welke redelijkerwijze niet tot discussies aanleiding kan geven (vgl. HR 23 september 1997, NJ 1998, 188 rov. 5.6). Zij zou immers, daargelaten de vraag welk criterium ter zake zou hebben te gelden, in alle gevallen waarin enig verband met het voorbereidend onderzoek in een andere zaak aanwezig is, nopen tot een onderzoek door de rechter met betrekking tot de aard en omvang van de bemoeiïngen van de Rechter-Commissaris in dat andere onderzoek of het belang dat het daardoor vergaarde bewijs kan hebben voor de strafzaak tegen de verdachte, ook indien uitgesloten moet worden geacht dat in concreto het - in een situatie als deze hoogst uitzonderlijke - geval zich voordoet dat geen sprake is van een "impartial tribunal" als bedoeld in art. 6, eerste lid, EVRM (vgl. HR 14 april 1998, NJ 1998, 593).

3.4. Bij de aan de Hoge Raad toegezonden stukken bevindt zich een map met stukken betreffende het gerechtelijk vooronderzoek in de zaken met diverse parketnummers tegen verdachtes medeverdachten. Die map bevat onder meer stukken die inhouden dat mr. Lensing als Rechter-Commissaris, belast met de behandeling van strafzaken in de Rechtbank te Arnhem, in het kader van bedoeld gerechtelijk vooronderzoek tegen verdachtes medeverdachten onderzoek heeft gedaan. Die stukken houden evenwel niets in waaruit kan volgen dat mr. Lensing als Rechter-Commissaris in de strafzaak tegen de verdachte in het kader van de toetsing van diens inverzekeringstelling, na een tegen de verdachte ingestelde vordering bewaring of in het kader van een tegen hem ingesteld gerechtelijk vooronderzoek enig onderzoek heeft verricht.

3.5 Van een geval als hiervoor onder 3.3 bedoeld is in deze zaak dus geen sprake, zodat het middel faalt.


4. Slotsom

Nu het middel niet tot cassatie kan leiden, terwijl de Hoge Raad ook geen grond aanwezig oordeelt waarop de bestreden uitspraak ambtshalve zou behoren te worden vernietigd, moet het beroep worden verworpen.


5. Beslissing

De Hoge Raad verwerpt het beroep.

Dit arrest is gewezen door de vice-president C.J.G. Bleichrodt als voorzitter, en de raadsheren B.C. de Savornin Lohman en J. de Hullu, in bijzijn van de waarnemend-griffier J.D.M. Hart, en uitgesproken op 4 mei 2004.


*** Conclusie ***

Nr. 01845/03
Mr. Jörg
Zitting 9 maart 2004

Conclusie inzake:


1. Verzoeker is door het gerechtshof te Arnhem bij arrest van 3 april 2003 wegens het medeplegen van opzettelijk een in art. 5 van de Wet op de accijns opgenomen verbod overtreden, veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaren.


2. Namens verzoeker heeft mr. C.G.Th. Ouwerkerk, advocaat te Tiel, bij schriftuur één middel van cassatie voorgesteld.


3. Het middel klaagt - kort gezegd - dat art. 268 Sv is geschonden, doordat mr. J.A.W. Lensing als voorzitter heeft deelgenomen aan het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep naar aanleiding waarvan het arrest is gewezen, terwijl hij als rechter-commissaris in het gerechtelijk vooronderzoek is opgetreden en in die hoedanigheid aanwezig is geweest bij de huiszoeking bij verzoeker.


4. Het proces-verbaal van de terechtzitting in hoger beroep van 20 maart 2003 houdt in dat mr. Lensing als voorzitter heeft deelgenomen aan het onderzoek ter terechtzitting naar aanleiding waarvan het bestreden arrest van 3 april 2003 is gewezen.


5. De aan de Hoge Raad gezonden stukken houden onder meer in: (i) dat mr. Lensing is opgetreden als rechter-commissaris in de gerechtelijke vooronderzoeken tegen Inc, en ;
(ii) dat in het kader van die gerechtelijke vooronderzoeken de verdenking tegen verzoeker is ontstaan en het aan de veroordeling ten grondslag liggende bewijsmateriaal is verzameld; (iii) dat mr. Lensing in het kader van voormelde gerechtelijke vooronderzoeken als rechter-commissaris aanwezig is geweest bij de huiszoeking die in verband met de aan verzoeker tenlastegelegde - en bewezenverklaarde - gedraging heeft plaatsgevonden in de loods van verzoeker aan de te .


6. Art. 268, tweede lid (oud), Sv, welke bepaling ingevolge art. 415 Sv in hoger beroep van overeenkomstige toepassing is, verbiedt de rechter deel te nemen aan het onderzoek ter terechtzitting indien hij als rechter-commissaris in de zaak enig onderzoek heeft verricht.


7. Volgens vaste jurisprudentie van Uw Raad wordt in art. 268, tweede lid (oud), Sv geen onderscheid gemaakt naar gelang de aard en de omvang van de onderzoekswerkzaamheden die de desbetreffende rechter als rechter-commissaris heeft verricht (zie bijv. HR 23 september 1997, NJ 1998, 188; HR 13 januari 1998, NJ 1998, 390 en HR 11 januari 2000, NJ 2000, 196).


8. Gelet hierop moet het er in cassatie voor worden gehouden dat mr. Lensing als rechter-commissaris in deze zaak enig onderzoek heeft verricht in de zin van art. 268, tweede lid (oud), Sv en dat hij in strijd met deze bepaling heeft deelgenomen aan het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep. Zulks heeft de nietigheid van dit onderzoek tot gevolg (vgl. HR 27 januari 2004, 00823/03).


9. Het middel slaagt. Daaraan staat de omstandigheid dat de verzoeker noch zijn raadsman ter terechtzitting van het hof erover heeft geklaagd dat mr. Lensing deelnam aan dat onderzoek, niet in de weg (vgl. HR 27 januari 2004, 00823/03).


10. Deze conclusie strekt tot vernietiging van de bestreden uitspraak en tot verwijzing van de zaak naar het gerechtshof te 's-Hertogenbosch, teneinde op het bestaande hoger beroep opnieuw te worden berecht en afgedaan.

De Procureur-Generaal
bij de Hoge Raad der Nederlanden

AG