FNV

'Reactie van kabinet komt voort uit vernielzucht'

FNV-bestuurder Agnes Jongerius heeft geen goed woord over voor de gang van zaken rond de VUT en het prepensioen. Afgelopen weekend besloot het kabinet dat het einde discussie is, omdat de sociale partners er vóór 1 mei niet uit waren gekomen. "Een mechanische reactie", noemt Jongerius dit in FNV e-Magazine. "Er zit al heel wat uren overleg in. Dit lijkt op onverschilligheid."

Binnen de Stichting van de Arbeid kon geen overeenstemming worden bereikt over een nieuw stelsel voor VUT, prepensioen en levensloopregeling.

VNO/NCW zit op de lijn van het kabinet om werknemers tot hun 65e door te laten werken. De werkgevers laten de beslissing om een overgangsregeling te treffen aan het kabinet over.

De vakbeweging en het MKB wilden wel naar een compromis zoeken, maar kregen de 'grote werkgevers' niet mee.

"Het kabinet denkt sterk te staan met de 'grote werkgevers', maar ze stevenen wel keihard af op een conflict met ons over de lonen", zegt Jongerius. "Blijft dit de uitkomst, dan voelen wij ons niet geroepen ons aan de afspraken over loonmatiging in 2005 te houden."

Wat het kabinet nu voorstaat, noemt de FNV geen overgangsregeling. Mensen die vóór 1 januari 2006 60 zijn, mogen gebruik maken van de oude regeling. Alle andere werknemers hebben pech gehad. Zij mogen sparen voor hun eigen levensloopregeling, maar oudere werknemers hebben dan nauwelijks nog arbeidsjaren over om een flink verlof te sparen.

"Hoe impopulair wil het kabinet wezen bij het volk?" vraagt Jongerius zich af. "Misschien dat het voorstel met veel moeite door de Kamer geduwd kan worden, maar in feite is dit gewoon vernielzucht."

Het FNV e-Magazine verschijnt een dag eerder in verband met 5 mei. Abonnementen zijn gratis. Verder in dit nummer: Zalmsnip verdwijnt; Wet kinderopvang stelt teleur; CAO's lopen moeizaam.

4 mei 2004