Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

LESBRIEF 'ZIJN ER GRENZEN AAN DE VRIJHEID VAN MENINGSUITING?'

Per Expresse is een serie lesbrieven over actuele ontwikkelingen in het (wereld)­nieuws. De lesbrieven zijn gekoppeld aan een educatieve website. Beide bieden leerlingen van 10-15 jaar achtergronden bij het nieuws en geven leerkrachten aanwijzingen hoe het nieuws in de klas te behandelen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de basisvorming in het voortgezet onderwijs.

Aanleiding voor de nieuwste editie van de Per Expresse is de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004. Na de moord is Nederland in rep en roer. Voor de tweede keer in twee jaar tijd is er in Nederland een politieke moord gepleegd. De vrijheid van meningsuiting is in het geding, wordt alom gezegd. Deze Per Expresse gaat dieper in op die vrijheid van meningsuiting. Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? Is de vrijheid voor iedereen hetzelfde of mag de een meer dan de ander?

Deze Per Expresse is bestemd voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. In december zal een versie voor het basisonderwijs verschijnen.

De lesbrief gaat dieper in op 'vrijheid van meningsuiting' als grondrecht en mensenrecht. Vervolgens wordt een aantal situaties geschetst waarbij de grenzen van de vrijheid van meningsuiting ter discussie wordt gesteld (in de politiek, godsdienstbeleving, cabaret, de vrijheid van de columnist) en wordt onderzocht hoe de fora op internet als nieuwe vorm van vrije meningsuiting gebruikt worden.

De lesbrief sluit af met een rollenspel: het recht van de één houdt op wanneer de rechten van de ander worden aangetast, zo is de algemene opvatting. Maar wanneer wordt iemands rechten aangetast? En liggen die rechten alleen op het juridische vlak of worden ze ook begrensd door moraal en fatsoen? Als dat laatste het geval is, hoe zit het dan met verschillende opvattingen over fatsoen? Er zijn allerlei groepen in de samenleving, die er allemaal hun eigen fatsoensnormen op na houden. Daarbij veranderen fatsoensnormen in de loop der jaren. Is er een rangorde aan te geven in grondwetsbepalingen? Is vrijheid van meningsuiting belangrijker dan het verbod op discriminatie? Is dat altijd zo? Of soms juist niet? Hangt het af van de positie, die je inneemt in de samenleving? In dit debatrollenspel kunnen de deelnemers proberen daar duidelijkheid over te geven en te krijgen. Centraal in het debat staan 7 discussiestellingen/vragen, zo uit de praktijk afkomstig.

De handleiding geeft een prikkelende column over de hype in de media, didactische aanwijzingen alsmede de antwoorden op de vragen en opdrachten.

Op de educatieve website vindt u enkele columns van onder meer Naima El Bezaz en van theoloog Hans van der Ven, de brief van Ayaan Hirsi Ali na de moord op Van Gogh, een overzicht van de 'zachte krachten' en enkele extra lessuggesties.

(DE WEBSITE WORDT OP 26 NOVEMBER

OPENGESTELD)

De lesbrief met handleiding kost ¤ 3,50

en is te bestellen bij:

Centrum voor Mondiaal Onderwijs

Postbus 9108

6500 HK Nijmegen

tel. 024-3613074

email: cmo@fm.ru.nl

De lesbrief en handleiding zijn ook met behoud van de originele opmaak gratis te downloaden vanaf:

http://www.cmo.­nl en vanaf

http://docent.kennisnet.nl/perdagwijzer/

-----

Met dank voor plaatsing

Luit van der Glas

Luit van der Glas
PR-medewerker CMO

e-mail:
telefoon:
internet:
internet:
internet:

cmo@fm.ru.nl
+31 (0) 24 3613074
http://www.cmo.nl
http://www.vmbo-sectorwerkstuk.nl http://www.maak-een-werkstuk.nl