Gemeente Alkmaar


Instructiefilm toont nut en noodzaak van afvalscheiding

Alkmaar, 4 mei 2004

De gemeente Alkmaar heeft een instructiefilm laten maken over het hoe en waarom van afvalscheiding. De videoband is in vier talen beschikbaar: Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. De acht minuten durende film is de afgelopen maanden gemaakt in de wijk Oudorperpolder, met medewerking van verschillende wijkbewoners, die er ook in figureren. De Nederlandse versie wordt de komende weken 16 keer uitgezonden op de regiozender ROB TV.

Oudorperpolder leerwijk afvalscheiding
Het maken van de video is een van de actiepunten van het Project GIHA (Gescheiden Inzameling Huishoudelijk Afval), waarbij de Oudorperpolder is benoemd tot leerwijk. In dit project is de gemeente samen met bewoners van deze wijk op zoek naar de gouden tip die de Alkmaarders ertoe zal aanzetten hun afval nog beter te scheiden dan ze nu doen. Hier kan geëxperimenteerd worden welke inzamelmethoden of extra voorlichtingsactiviteiten leiden tot een optimale afvalscheiding. Het is een van de manieren om de doelstellingen te bereiken uit Afvalbeleidsplan 2002-2005, dat in december 2001 door de gemeenteraad van Alkmaar werd vastgesteld. Hierin wordt gestreefd naar betere scheiding van papier, groente-fruit-en-tuinafval (gft), glas en textiel door de Alkmaarders.

Niet goed genoeg kunnen lezen en schrijven
De belangrijkste doelgroep voor deze instructiefilm zijn mensen die onvoldoende in staat zijn het schriftelijke Nederlandstalige voorlichtingsmateriaal over afvalscheiding te lezen. Gebleken is dat niet alle inwoners van Alkmaar (en dus ook bewoners in de Oudorperpolder) goed kunnen lezen en schrijven. Dit is vooral te merken bij veel mensen die niet in Nederland zijn geboren (oudkomers en nieuwkomers). Een groot deel dat (nog) geen Nederlands kan lezen of schrijven, is ook praktisch analfabeet in de eigen moedertaal. Nieuwkomers vanuit de hele wereld komen niet vanzelf te weten hoe in westerse landen wordt geprobeerd de afvalberg zo klein mogelijk te houden. Daarom is de film vooral bedoeld voor mensen die in hun moedertaal uitleg krijgen hoe ze GFT-afval apart kunnen houden, wat ze moeten doen als ze textiel willen weggooien, waar glas naartoe moet en hoe papier en karton wordt ingezameld. De film kan thuis op een eigen videorecorder worden afgespeeld. De video zal ook worden vertoond tijdens diverse bijeenkomsten van de doelgroep. Oorspronkelijk stelde de gemeente voor dit vooral te doen in de moedertaal voor Turkse en Marokkaanse wijkbewoners die thuis geen familie hebben die Nederlandse informatie kan vertalen. De derde taal werd Engels voor de groep nieuwkomers die dit machtig is. Op verzoek van het bewonerspanel is echter ook een vierde, Nederlandstalige versie gemaakt.

Alle typen bebouwing in Oudorperpolder
Volgens wethouder Godijn doet de wijk Oudorperpolder het niet beter of slechter dan andere wijken, maar in deze wijk tref je alle typen bebouwing die je in heel Alkmaar aantreft: hoogbouw, laagbouw en etagewoningen. In Alkmaar (en dus ook deze wijk) bestaat ruim een kwart van de inhoud van een vuilniszak nog uit allerlei natuurlijk afval dat als GFT gecomposteerd had kunnen worden. Bijna een kwart bestaat nog uit oud-papier dat opnieuw gebruikt had kunnen worden als het apart was ingeleverd. Tezamen gaat het hier dus al over de helft van alle afval in de vuilniszak. Dat moet volgens wethouder Godijn gewoon veel minder worden. Hij wil dat Alkmaar uiteindelijk scoort boven het landelijk gemiddelde van afvalscheiding. Vooral bij papier en glas, waar de meeste winst valt te behalen.

Uitzending op ROB TV
De instructiefilm wordt in heel Noord-Holland en ver daarbuiten vertoond op ROB TV op woensdag 12 mei aanstaande om 13.30 uur, 15.30 uur, 17.30 uur, 19.30 uur, 21.30 uur en 23.30 uur. Op zaterdag 15 mei is de instructiefilm te zien om 11.30 uur, 13.30 uur, 15.30 uur, 17.30 uur, 19.30 uur, 21.30 uur, 23.30 uur en 01.30 uur. Op dinsdag 18 mei is de film te zien om 21.00 uur en 23.00 uur. In totaal wordt de film daardoor 16 keer uitgezonden. ROB TV is op het Alkmaarse kabelnet te ontvangen op kanaal S16-, of op de frequentie 263,25.

Voor de onderzoeken, betere inzamelvoorzieningen en extra voorlichtingsactiviteiten is subsidie verleend door de NOVEM (een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken) in het kader van de Subsidieregeling Aanpak Milieudrukvermindering. Deze landelijke subsidieregeling bestaat voor innovatieve projecten waarmee de gescheiden inzameling van huishoudelijk afval wordt verbeterd.

6 mei 2004