European Commission

P/04/57

Brussel, 4 mei 2004

9150/04 (Presse 148)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de autonome Georgische republiek Adzjarië

De Europese Unie maakt zich ernstig zorgen over de jongste ontwikkelingen in de autonome Georgische republiek Adzjarië. De vernietiging op zondag 2 mei van bruggen die Adzjarië met de rest van Georgië verbinden, op initiatief van de Adzjarische autoriteiten, is een uiterst negatieve daad. Verdere escalatie van de spanning tussen Tbilisi en Batumi moet worden vermeden.

De Europese Unie roept de autonome republiek Adzjarië en de Georgische regering op alleen van vreedzame middelen gebruik te maken om de onopgeloste kwesties aan te pakken. Bedreigingen en gewelddaden zijn uit den boze en moeten worden vermeden.

De Europese Unie bevestigt dat zij de territoriale integriteit van Georgië ten volle ondersteunt. De Europese Unie herhaalt tevens dat de betrekkingen tussen de autonome republiek Adzjarië en de rest van Georgië moeten worden uitgebouwd binnen het kader van de Georgische grondwet, waarin de autonomie van Adzjarië is erkend. Zij is ingenomen met de verklaring van de regering van Georgië over de onschendbaarheid van de status van Adzjarië. In dit verband moet in de nabije toekomst een Wet inzake de status van de autonome republiek Adzjarië worden aangenomen, zoals bepaald in artikel 3, lid 3, van de grondwet van Georgië.

De Europese Unie is bezorgd over de sociale gevolgen van de de facto blokkade van Adzjarië en verzoekt Batumi alle vervoersverbindingen tussen Adzjarië en de rest van Georgië te herstellen.

De Europese Unie blijft de situatie op de voet volgen.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Internet: http://ue.eu.int/

E-mail: press.office@consilium.eu.int