Ingezonden persbericht


Persmededeling van CD&V 5 mei 2004

MINISTER BYTTEBIER MISLEIDT IN DOSSIER VAN PERSOONLIJK ASSISTENTIEBUDGET

Recent ontstond er heel wat heisa rond het feit dat het vanaf 1 januari 2005 meer mogelijk is om familieleden in dienst te nemen met het persoonlijk assistentiebudget. Volgens de RSZ laat de huidige wetgeving niet toe dat naaste verwanten betaald worden met dit budget. Het gaat hier immers om een arbeidsovereenkomst waarbij er sprake moet zijn van een werkgever die gezag uitoefent op een werknemer. Bij naaste verwanten is daar geen sprake van. Dit betekent dat heel wat mensen die destijds hun betaalde job hebben opgegeven om, financieel gesteund door het persoonlijk assistentiebudget, zich volledig te wijden aan de verzorging van hun echtgenoot of naast familielid met een handicap straks in de problemen komen.

Volksvertegenwoordiger Greta D'hondt volgt dit dossier op de voet en drong reeds een paar weken terug aan bij minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte om hiervoor een oplossing uit te werken. Hij leek daartoe bereid. Gisteren herinnerde Greta D'hondt de minister hieraan en hij bevestigde zijn wil om een oplossing uit te werken. Op dit ogenblik is die oplossing er evenwel niet. Greta D'hondt hekelt daarom de verklaringen van federaal minister Frank Vandenbroucke (sp.a.) en Vlaams minister Adelheid Byttebier (Groen!) die doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is.

Minister Byttebier stuurde zelfs een rondzendbrief om te melden dat familieleden in dienst nemen nog steeds toegelaten is! Flagrant in tegenspraak met de RSZ. Volgens Greta D'hondt is het onverantwoord om dergelijke onjuiste beweringen via een rondzendbrief de wereld in te sturen. Ook mensen in een bijzonder kwetsbare situatie dienen correct en volledig geïnformeerd te worden. Zij verdienen meer respect, ook van deze groene minister.

Greta D'Hondt

© CD&V - Wetstraat 89 - 1040 Brussel