Nationaal Comite 4 en 5 mei


Tasha's World, She Got Game in Holland en De Vliegende Panters

Tasha's World, She Got Game in Holland en de Vliegende Panters zijn op woensdag 5 mei 2004 de ambassadeurs van de vrijheid op de Bevrijdingsfestivals. De festivals vinden op deze Dag van de Vrijheid plaats in alle provinciehoofdsteden en in Amsterdam.

Thema 2004: vrijheid is kiezen én delen

In 2004 staan onder het motto Vrijheid is kiezen én delen de politieke aspecten van vrijheid centraal. Het gaat daarbij om de vrijheid die we met elkaar delen, in Nederland, in Europa en in de wereld. Want vrijheid is meer dan alleen bepalen wat je voor jezelf wil. De vrijheid van de één kan per slot van rekening ten koste gaan van de vrijheid van de ander. Daarom maken we in een democratische samenleving afspraken met elkaar. Als de vrijheid je lief is, houd je dan niet afzijdig, maar laat je stem horen: bij verkiezingen, via de krant, internet of een organisatie die zich inzet voor zaken die jij belangrijk vindt.

Acties op de bevrijdingsfestivals

Op de bevrijdingsfestivals, die jaarlijks tussen de 600.000 en 750.000 jongeren trekken, staat de vrijheid centraal: op de podia, in tentoonstellingen en videovoorstellingen, door theater en via de interactieve opiniepeiling ?de Stemming?. De hierboven genoemde ambassadeurs vragen aandacht voor verschillende onderwerpen:

Tasha's World, recent winnaar van een Zilveren Harp, richt de aandacht op mensen die moeten vluchten voor oorlog, geweld en onderdrukking. Veruit de meeste vluchtelingen zoeken een veilig heenkomen in hun eigen land. Ze verlaten huis en haard en verblijven dan bij familie, vrienden of in kampen, vaak onzichtbaar voor hulpverleners en ontdaan van vele rechten. Tasha's World werkt samen met Mensen in Nood.

Voor 5 mei heeft Leoni Jansen een speciale, multiculturele groep samengesteld onder de naam She Got Game in Holland. De vrouwen die naast Leoni Jansen deel uitmaken van deze formatie zijn Astrid Seriese (Indonesië), Izaline Callister (Curaçao), Sarina Voorn (Suriname), Minyeshu Chawata (Ethiopië), Lotte Zekhuis (Nederland) en Giovanka Ostiana (Nederlandse Antillen). Zij waren eerder te zien in de theaterprogramma?s She Got Game en Made in Holland. De groep brengt een programma met bekende en minder bekende nummers over vrijheid en wordt nog uitgebreid met een speciale gast. Het publiek wordt opgeroepen om vrouwen in Irak te steunen, die voor gelijke rechten in de nieuwe grondwet van dit land pleiten. Amnesty International is partner in deze actie.

De cabaretgroep De Vliegende Panters maakt een programma over vrijheid. Daarin vragen ze aandacht voor de gevolgen van oorlog en geweld voor kinderen. Zij onderstrepen het belang van muziektherapie om (oorlogs)kinderen te bevrijden van hun oorlogservaringen. Deze actie komt tot stand samen met War Child.

Tournees

Tasha's World treedt achtereenvolgens op in Groningen, Leeuwarden, Rotterdam en Utrecht.
She Got Game in Holland gaat via Roermond, 's-Hertogenbosch en Amsterdam naar Almere.
De Vliegende Panters beginnen in Vlissingen en gaan daarna naar Haarlem, Assen, Zwolle en Wageningen.

Internet

Informatie over de bevrijdingsfestivals is vanaf begin maart beschikbaar op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl

Samenwerking

De bevrijdingsfestivals worden onder meer mogelijk gemaakt door de BankGiroLoterij (Daar wordt Nederland beter van), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Defensie.