Amsterdam RAI

KunstRAI 2004
23 jan 2004

20e KUNSTRAI GOED OP KOERS. Veel hedendaagse kunst, solos en nieuwe generatie galeriehouders.

De 20e KunstRAI Amsterdam ziet er veelbelovend uit. Anneke Oele van Amsterdam RAI: Na het succes van vorig jaar, waarbij er een enorme vooruitgang in kwaliteit is geboekt en het grote aantal deelnemers van de laatste jaren is teruggedrongen, is nu het punt bereikt dat alle belangrijke galerieën in Nederland zich hebben ingeschreven. Tegelijkertijd is al een begin gemaakt met een andere doelstelling binnen het nieuwe beleid: het laten zien van de nieuwste ontwikkelingen in de Europese galeriewereld en daarmee van de nieuwste ontwikkelingen in de kunst. Daarvoor is gezocht binnen een nieuwe generatie galeriehouders, waartoe we in Nederland naast Ellen de Bruijne, Diana Stigter en Motive Gallery ook Upstream rekenen, een galerie die onlangs in Amsterdam is geopend en waar een nieuwe generatie kunstenaars zal worden getoond. Andere nieuwkomers op de KunstRAI zijn Van Zoetendaal, AdK en Van Zomeren. Uit Duitsland komt Vera Gliem en uit Antwerpen neemt Stella Lohaus deel. Uit Keulen komt de bekende boekhandel gespecialiseerd in fotoboeken, Schaden.com, voor het eerst. Na lange tijd zijn bovendien Paul Andriesse, Fons Welters en Lumen Travo weer terug. Een prima aanvulling op dit aanbod gaat Stedelijk Museum Bureau Amsterdam verzorgen in een centrale presentatie op de beursvloer. Verder zijn er veel solopresentaties, wordt de KDR KunstRAI prijs uitgereikt aan de meest veelbelovende jonge kunstenaar, zijn er rondleidingen en is er een dag voor de beginnende verzamelaar. De KunstRAI is van woensdag 5 tot en met zondag 9 mei aanstaande in de Parkhal van Amsterdam RAI.

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
Een logische aanvulling wordt verzorgd door Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA), de dependance van het Stedelijk Museum en een laboratorium en springplank voor jong talent dat tien jaar bestaat. De KunstRAI nodigde SMBA uit ter gelegenheid van dit jubileum de centrale tentoonstelling te verzorgen. Geheel in de geest van SMBA zal er nieuw talent gepresenteerd worden. SMBA hoopt op de KunstRAI een spraakmakende bijdrage te leveren die de uitspraak van Alicia Framis, een van de SMBA kunstenaars zal onderstrepen: It is not the space that makes the event, but the event that makes the space...

Veel solopresentaties
Anneke Oele: Het nieuwe KunstRAI-beleid stimuleert solopresentaties, omdat het de rust en de kwaliteit van de beurs ten goede komt. Bovendien krijgt de bezoeker daardoor een beter beeld van een kunstenaar en kan zich beter informeren. Er zijn dit jaar opnieuw meer solopresentaties, van onder meer Anthony Caro (bij Josine Bokhoven), Jaap Kroneman (Galerie Van Gelder), Lisa Holden (Ron Mandos), Paul van Dongen (De Praktijk), Narita Tadaaki (ArtKitchen Gallery), Trak Wendisch (Dom Arte), Gilbert & George (Galerie Serieuze Zaken) en Roger Ballen (Reflex). De toename van solos stemt ook de selectiecommissie tot tevredenheid. We hebben de ingeslagen koers van vorig jaar verder kunnen uitbouwen. Er is een sterk galerie-aanbod waarbij het accent nog meer dan vorig jaar ligt op hedendaagse kunst, internationale kunstenaars en solopresentaties, aldus Fred Wagemans (Kunstruimte Wagemans, Beesterzwaag) van de selectiecommissie die verder bestaat uit Erik Paol (Fijnaut & Paol Fine Art, Amsterdam), Jeroen Dijkstra (Livingstone Gallery, Den Haag) en Emmo Grofsmid (MK Galerie, Rotterdam).

Close Connections
Deze KunstRAI toont de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. Daarnaast streven we ernaar om door middel van kunsthandel en galerieën voor moderne kunst de meer klassieke kunst vertegenwoordigd te hebben op de beurs. Zo blijven de bronnen van de hedendaagse kunst steeds zichtbaar, aldus Oele. Vandaar ook de nieuwe ondertitel van de beurs: Close Connections. Close Connections komt ook tot uiting in de plattegrond, waar de verschillende galerieën en kunsthandel in een zinvol verband met elkaar worden getoond. Dus geen rijtje duidelijke segmenteringen op de beurs, maar logische verbanden die iets toevoegen aan de betekenis van de getoonde kunst.

Nieuw: dag voor beginnende verzamelaar
Nieuw is een dag georganiseerd voor beginnende verzamelaars. Er wordt een beperkt aantal 'beginnende verzamelaars' uitgenodigd om een dag op de KunstRAI door te brengen. Ze worden begeleid door vier gerenommeerde kunstverzamelaars, aan wie ze advies kunnen vragen over het fenomeen verzamelen. De partner voor deze dag is Van Lanschot/Ars Mundi.

KDR KunstRAI prijs
Opnieuw wordt de KDR KunstRAI prijs uitgereikt aan de meest veelbelovende jonge kunstenaar. Deze prijs, beschikbaar gesteld door drukkerij Kwak & Van Daalen & Ronday, bestaat uit het produceren van een catalogus en een presentatie van het werk op de KunstRAI. Vorig jaar won Rachid Ben Ali van Galerie Tanya Rumpff, waarvan het werk dit jaar gepresenteerd wordt in een solostand op KunstRAI 2004.

www.kunstrai.nl
Alle actuele informatie over de KunstRAI is te zien op de vernieuwde site www.kunstrai.nl.
KunstRAI 2004 wordt georganiseerd door Amsterdam RAI en is van woensdag 5 tot en met zondag 9 mei. Op woensdagmiddag 5 mei is er van 14 tot 18 uur een voorbezichtiging voor vertegenwoordigers van de pers en speciale genodigden.
De beurs is op woensdag 5 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 6 tot en met zondag 9 mei van 11 tot 19 uur, en op vrijdagavond 7 mei tot 22 uur. De toegangsprijs bedraagt 12 per persoon, houders van CJP/Pas 65 betalen 8. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang. Op vrijdagavond vanaf 18 uur is de toegangsprijs 6.

Amsterdam, januari 2004


---
____ Noot voor de redactie /