Provincie Zeeland



Podiumacts Bevrijdingsfestival Zeeland bekend

Woensdag 5 mei vindt in Vlissingen de veertiende editie van het Bevrijdingsfestival Zeeland plaats. Het Bevrijdingsfestival Zeeland is één van de grotere activiteiten, die binnen De Maand van de Vrijheid wordt georganiseerd. Ieder jaar is een centraal thema ingesteld door het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor alle bevrijdingsfestivals in Nederland. Dit keer is gekozen voor het thema: Vrijheid is kiezen én delen.

De cabaretgroep De Vliegende Panters opent het Bevrijdingsfestival in Zeeland als onderdeel van hun nationale helikoptertour langs de verschillende Nederlandse bevrijdingsfestivals. Zij hebben hiervoor een speciaal programma over vrijheid gemaakt. In het kader van de actie voor War Child vragen zij aandacht voor de gevolgen van oorlog en geweld bij kinderen. De band Di-rect is hoofdact én afsluiter van het festival. Naast Di-rect treden op het hoofdpodium op: Rowwen Hèze, Beef, Sêna, Yeleen en Lee Sankey.

Nieuw is een tweede podium op het Bellamypark, het C-Culture podium, met optredens van Zeeuws talent, waaronder Flavour. De liefhebbers van Dance kunnen vanaf s middags genieten van optredens van Laidback Luke, DJ Joost van Bellen, Deluxe-Rounders-Oneil, Gruesome Twosome en als afsluiter DJ Remy.

In het Arsenaaltheater vindt s avonds het Bevrijdingsbal plaats met een avondvullend programma van The New Orpheans, een big band met zowel eigentijdse als nostalgische nummers uit de bevrijdingstijd.

De vrijheid vieren en er tegelijk aan werken dat anderen ook kunnen leven in een wereld zonder angst en gebrek, dat is waar het in De Maand van de Vrijheid om draait. De activiteiten van De Maand zijn vooral gericht op jongeren. Alles staat in het teken van de vier vrijheden (Four Freedoms), zoals die ooit zijn geformuleerd door de Amerikaanse president Roosevelt: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van vrees.

De Maand van de Vrijheid is een samenwerkingsverband tussen de provincie Zeeland, het Festival Cultureel Gekleurd (COS Zeeland), het Bevrijdingsfestival Zeeland, het Regionaal Pedagogisch Centrum Zeeland (RPCZ), Scoop, de Zeeuwse Bibliotheek en de Four Freedoms Awards.

27 februari 2004, M. Walrave, telefoon 0118-631225, nummer 18/04.