Nationaal Comite 4 en 5 mei



Persbericht 18 maart 2004

Hind toert langs bevrijdingsfestivals 2004!

Op woensdag 5 mei 2004, de dag van de vrijheid, vinden in alle provincies in Nederland en in de hoofdstad Amsterdam de bekende bevrijdingsfestivals plaats. In een eerder persbericht heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei aangekondigd dat dit jaar Tasha's World, de Vliegende Panters en She Got Game in Holland uitgenodigd zijn om als ambassadeurs voor de vrijheid op te treden. Speciaal voor 5 mei sluit Hind zich aan bij de tour van She Got Game in Holland. Zij zal deels solo en deels met deze formatie optreden op vier bevrijdingsfestivals.

Hind
Hind maakte een verpletterende indruk tijdens Idols 2003 met haar sprankelende en gepassioneerde uitstraling en stem. Daaruit bleek al waar haar grote kracht ligt: in diversiteit. De voor Hind zo belangrijke diversiteit komt ook terug op haar debuutalbum Around The World. Zij zal op een viertal bevrijdingsfestivals nummers van dit album solo zingen. Samen met de internationale formatie She Got Game in Holland ondersteunt Hind de campagne van Amnesty International voor gelijke rechten van vrouwen in de nieuw te schrijven grondwet van Irak.

Vrijheid is kiezen én delen
Herdenken en vieren is niet alleen iets van het verleden, maar veronderstelt ook een actieve houding in het heden. Waar mensen samenleven, bestaat vrijheid alleen als mensen die vrijheid met elkaar delen. Daarvoor is een actieve betrokkenheid nodig bij de samenleving waar wij deel van uitmaken. Een belangrijke manier om dat te doen is deelname aan het politieke proces: de manier waarop beslissingen worden genomen en hoe de mensen met deze besluitvorming omgaan. Het deelnemen aan dit politieke proces, geldt lokaal, nationaal en internationaal. Ook in Europa dat sinds de Tweede Wereldoorlog zoveel belangrijke stappen heeft gezet om een herhaling van een verwoestende oorlog te voorkomen. Om de vrijheid veilig te stellen, zal iedereen zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.

Festivalacties
Naast de bands zullen de presentatoren het jaarthema Vrijheid is kiezen én delen vanaf de podia onder de aandacht brengen van de ruim 650.000 bezoekers van de bevrijdingsfestivals. De ambassadeurs voor de vrijheid doen dat op een speciale manier waarbij zij het publiek uitdagen actief deel te nemen aan een concrete activiteit.

De interim-Grondwet van Irak is slechts tijdelijk van kracht. De strijd om de definitieve inhoud van de grondwet begint nu. Vrouwenorganisaties in Irak vrezen voor hun bewegingsruimte en vrijheid om aan het publieke debat en leven deel te kunnen nemen in de toekomst. She Got Game in Holland (onder leiding van Leoni Jansen) en Hind steunen de actie van Amnesty International dat zich inzet voor Irakese vrouwenorganisaties die voor gelijke rechten van vrouwen in de nieuwe Grondwet van Irak strijden.

De Vliegende Panters betrekken op geheel eigen wijze het publiek bij het thema Vrijheid is kiezen én delen. Hun muzikale optreden vraagt ook aandacht voor het werk van War Child, dat muziektherapie inzet om kinderen te bevrijden van oorlogstrauma?s.

Tasha's World neemt het op voor ontheemden in Congo waar door de burgeroorlogen totale anarchie heerst. 2,7miljoen Congolezen zijn in eigen land op de vlucht geslagen en worden opgevangen door kennissen en familie die hun weinige bezittingen met ze delen. Mensen in Nood hoopt op deze manier het lot van de 25 miljoen ontheemden wereldwijd - die in de regio (nauwelijks) opgevangen worden en geen officiële status genieten zoals vluchtelingen - zichtbaar te maken.

Tournees
She Got Game in Holland en Hind starten in Roermond en gaan per streched limousine naar Den Bosch, Amsterdam en Almere. De Vliegende Panters treden achtereenvolgens op in Vlissingen, Haarlem, Assen, Zwolle en Wageningen.
Tasha's World opent het festival in Groningen en vervolgt haar tour via Leeuwarden, Rotterdam naar Utrecht.
De Vliegende Panters en Tasha's World worden met helikopters van de Koninklijke Luchtmacht naar de verschillende festivals gevlogen.

Sponsoren
De bevrijdingsfestivals worden onder andere mogelijk gemaakt door: De BankGiroLoterij, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Defensie, Nationaal Fonds 4 en 5 mei en gemeenten en provincies.