Amsterdam RAI

KunstRAI 2004
8 apr 2004

20e KUNSTRAI: HÉT PODIUM VOOR HEDENDAAGSE KUNST, van woensdag 5 tot en met zondag 9 mei in Amsterdam RAI.

De 20e KunstRAI ziet er veelbelovend uit. Kunstliefhebbers en
-verzamelaars zijn van woensdag 5 tot en met zondag 9 mei aanstaande van harte welkom op dit podium voor hedendaagse kunst. Ruim honderd topgalerieën presenteren zich aan de bezoeker, die naast verrassende, actuele kunst ook moderne kunst van nog levende kunstenaars, glas, sieraden en etnografica aantreft. In de spannende presentatie Something Happened van het jubilerende Stedelijk Museum Bureau Amsterdam tonen jonge kunstenaars nieuw werk in het teken van geheugen en herinnering. Fotomuseum Den Haag onthult portretten van twaalf bekende acteurs en actrices gemaakt door twaalf hedendaagse fotografen. Nieuw zijn de dagelijkse talkshows met bekenden uit de kunstwereld en is een dag voor beginnende verzamelaars. Verder zijn er veel solo-presentaties, wordt de KDR KunstRAI prijs uitgereikt aan de meest veelbelovende jonge kunstenaar en zijn er rondleidingen voor de bezoeker. Deze 20e KunstRAI vindt plaats in de Parkhal van Amsterdam RAI en wordt geopend door Wim van Krimpen, de directeur van het Gemeentemuseum Den Haag die ook aan de wieg heeft gestaan van de eerste KunstRAI.

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
Something Happened is de titel van de centrale tentoonstelling die het jubilerende Stedelijk Museum Bureau Amsterdam samenstelt op de KunstRAI. Er worden fotos, films en installaties getoond van Lara Almarcegui, Manon de Boer, Gertjan Kocken en Melvin Moti. Vier jonge kunstenaars die zich vanuit verschillende artistieke posities bezighouden met het thema geheugen en herinnering. Hun werk gaat over beelden die in het persoonlijke en/of collectieve geheugen zijn opgeslagen en over gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld maar waarvan de sporen zijn uitgewist. De kunstwerken die zij op de KunstRAI presenteren maken duidelijk hoe het herinneringsproces werkt en hoe ambigu, ontroerend of huiveringwekkend de voorstelling kan zijn van een in de herinnering opgeroepen situatie.

Acteursportretten van 12 hedendaagse fotografen
Fotomuseum Den Haag komt op de KunstRAI met een bijzondere presentatie. Twaalf hedendaagse fotografen zijn gevraagd twaalf acteurs, actrices en gezelschapsleiders te portretteren die van groot belang zijn voor de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, die dit jaar 200 jaar bestaat, en daarmee voor het Nederlands toneel. Zo portretteert Erwin Olaf Willem Nijholt, neemt Koos Breukel John Kraaykamp sr. voor zijn rekening en fotografeert Dana Lixenberg Ger Thijs. Hiermee ontstaat een fotocollectie die niet alleen vanuit de theatergeschiedenis, maar ook vanuit de hedendaagse fotografie bekeken intrigerend is.

Dagelijks talkshows
Dagelijks zijn er voor bezoekers talkshows op de beursvloer, georganiseerd door het tijdschrift Kunstbeeld. Onderwerpen die besproken worden zijn de ontwikkelingen in museumland, de professionaliteit van galerieën en het verzamelen van kunst. Gesprekspartners zijn o.a. conservatrice Leontine Coelewij, verzamelaar Hester Alberdinck Thijm, schilder Mark Mulders en museumdirecteur Kees van Twist.

Nieuw: dag voor beginnende verzamelaars
Nieuw is een dag die speciaal wordt georganiseerd voor de beginnende verzamelaar. Er wordt een beperkt aantal 'beginnende verzamelaars' uitgenodigd om een dag op de KunstRAI door te brengen. Ze worden begeleid door vier gerenommeerde kunstverzamelaars, aan wie ze advies kunnen vragen over het fenomeen verzamelen. De partner voor deze dag is Van Lanschot/Ars Mundi.

KDR KunstRAI prijs
Opnieuw wordt de KDR KunstRAI prijs uitgereikt aan de meest veelbelovende jonge kunstenaar. Deze prijs, beschikbaar gesteld door drukkerij Kwak & Van Daalen & Ronday, bestaat uit het produceren van een catalogus en een presentatie van het werk op de KunstRAI. Vorig jaar won Rachid Ben Ali van Galerie Tanya Rumpff, waarvan het werk dit jaar gepresenteerd wordt in een solostand op KunstRAI 2004.

Close Connections
Deze KunstRAI toont de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. Daarnaast streven we ernaar om door middel van kunsthandel en galerieën voor moderne kunst de meer klassieke kunst vertegenwoordigd te hebben op de beurs. Zo blijven de bronnen van de hedendaagse kunst steeds zichtbaar, aldus Anneke Oele van Amsterdam RAI. Vandaar ook de nieuwe ondertitel van de beurs: Close Connections.

Nieuwe generatie galeriehouders
Anneke Oele: Na het succes van vorig jaar, met minder deelnemers en meer kwaliteit, is nu het punt bereikt dat alle belangrijke galerieën in Nederland zich hebben ingeschreven. Zo zijn Paul Andriesse, Fons Welters en Lumen Travo weer terug. Tegelijkertijd laten we de nieuwste ontwikkelingen in de Europese galeriewereld en daarmee de nieuwste ontwikkelingen in de kunst zien, met een nieuwe generatie galeriehouders waartoe we in Nederland Ellen de Bruijne, Diana Stigter, Motive Gallery en Upstream rekenen. Uit Duitsland komen Vera Gliem en Schaden.com, uit Antwerpen neemt Stella Lohaus deel en uit Luik Nadja Vilena.
Verder stimuleren we solopresentaties, omdat het de rust en de kwaliteit van de beurs ten goede komt. Bovendien krijgt de bezoeker daardoor een completer beeld van een kunstenaar.

www.kunstrai.nl
Alle actuele informatie over de KunstRAI is te zien op www.kunstrai.nl. KunstRAI 2004 wordt georganiseerd door Amsterdam RAI en is van woensdag 5 tot en met zondag 9 mei. Op woensdag-middag 5 mei is er van 14 tot 18 uur een voorbezichtiging voor vertegenwoordigers van de pers en speciale genodigden.
De beurs is op woensdag 5 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 6 tot en met zondag 9 mei van 11 tot 19 uur, en op vrijdagavond 7 mei tot 22 uur. De toegangsprijs bedraagt 12 per persoon, houders van CJP/Pas 65 betalen 8. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang. Op vrijdagavond vanaf 18 uur is de toegangsprijs 6.

Amsterdam, 7 april 2004

---

Noot voor de redactie /