Ministerie van Defensie

[s?.nieuws.nieuwsberichten.2004-04-19_luchtmacht_vliegt_5_mei_weer_art iesten_door_het_land]


---


---

Robert (li), bevrijdingsfestivalvlieger 2004 en Michel, die deze taak vorig jaar op zich nam.

Luchtmacht vliegt 5 mei weer artiesten door het land

19-4-2004 14:16:00

Eerste luitenant Robert heeft er veel zin in: popgroepen vliegen van bevrijdingsconcert naar bevrijdingsconcert. Een taak die de Koninklijke Luchtmacht sinds 1991 op zich heeft genomen. Ook op 5 mei vliegen twee transporthelikopters van de vliegbasis Soesterberg, volgens de huidige planning één Chinook van het 298 Squadron en één Cougar van het 300 Squadron, het hele land door om zo een steentje bij te dragen aan de bevrijdingsdag. Wat de vliegers betreft zijn dit "de krenten in de pap".

Eerste luitenant Michiel* vloog vorig jaar met een Chinook de popgroep Di-rect. "Ik haalde de groep, allemaal van die jonge mannetjes, op van Schiphol bij de VIP-vertrekhal. Vervolgens bracht ik ze naar Assen, maar ook naar Haarlem. Daar stonden we midden in het centrum. Er was óók voor ons behoorlijk veel belangstelling. Dus terwijl Di-rect een concert gaf van zo'n drie kwartier, hielden wij ons bezig met vragen beantwoorden, hebben informatie verstrekt over de Chinook en iets verteld over onze uitzendingen."

Inmiddels zijn zowel Michel als Robert twee keer voor een periode van zo'n tien weken in Irak geweest. "Door de toenemende spanningen daar, leven we erg mee met onze mensen die er nu zitten. Het speelt dan ook wel door je hoofd, dat als men daar de kans krijgt, ze je gewoon doodschieten", zegt Michel, maar hij wil toch ook niet nalaten de goede kant van deze zaak te belichten."Televisiebeelden doen geloven dat er naar de militairen niets anders is dan agressie. Dat is niet zo hoor. We doen echt hele goede dingen en de bevolking waardeert dat. Iets dat je merkt. Door onze aanwezigheid wordt er bijvoorbeeld weer handel gedreven. Dat zou anders zeker niet mogelijk zijn." Michel keek, eenmaal terug in Nederland, wel anders tegen zaken aan dan vóór zijn uitzending. "Ja, dan vroeg ik me wel eens af waar we ons allemaal druk om maken. Maar na verloop van tijd draai je wel weer bij." Voor de vliegers maakt een uitzending zoals naar Irak, deel uit van hun werk. Spontaan zullen ze hun passagiers niet over hun ervaringen vertellen, "maar als iemand er naar vraagt, dan wel", zegt Michel.

Dit jaar is Robert dus een van de Chinook vliegers die op 5 mei artiesten transporteert. "Bevrijding heeft misschien onbewust toch een andere dimensie gekregen door mijn ervaringen in Irak", geeft hij aan. Voor Michel is 4 mei iets dat meer effect op hem heeft. "Daar sta ik meer bij stil dan bij bevrijdingsdag. Ik was bijvoorbeeld in Irak tijdens de aanslag op de Italianen waarbij zo'n vijftien doden vielen. Mijn detachement vloog die mannen naar het Engelse hospitaal in Shaibah. Komende 4 mei moet ik daar natuurlijk aan denken. Ik ben me er ook van bewust dat het geweld en de gevolgen ervan tot nu toe aan ons voorbij zijn gegaan, maar dat kan morgen anders zijn. Robert: "Ik denk dat je eerst aan den lijve moet ondervinden wat het is om niet vrij te zijn om vervolgens vrijheid te waarderen. Maar dan is het misschien te laat. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen." Wat Michel betreft, is het vieren van bevrijding niet 'heel gewoon'. Hij meent bovendien dat vrijheid verschillende gradaties kent. Een gedachte die mooi past bij het thema dat deze 5 mei meekreeg: 'vrijheid is kiezen én delen.' Michel: "Wij hebben het hier hoe dan ook gewoon heel goed en zouden best eens wat meer tevreden mogen zijn."

Dit jaar verplaatsen de twee luchtmachthelikopters de nieuwe band Tasja's World en het trio Rutger de Bekker, Diederik Ebbinge en Remco Vrijdag. Vooral deze drie jongens doen als de zingende cabaretgroep de Vliegende Panters hun naam tijdens de bevrijdingsconcerten veel eer aan. Hun reis gaat net als die van Tasja's World niet zomaar van A naar B, maar via de V van Vrijheid. De luchtmacht brengt het cabarettrio van Vlissingen, via Haarlem, Assen en Zwolle naar Wageningen. De Vliegende Panters vragen tijdens hun optredens aandacht voor War Child, de organisatie die zich inzet om kinderen te bevrijden van oorlogservaringen. Tasja's World werkt samen met Mensen in Nood. De groep vliegt per transporthelikopter van Groningen naar Leeuwarden en vervolgens naar Rotterdam en Utrecht.