Gemeente Amsterdam

Open Clipper Stad Amsterdam
21 april 2004 - Marleen Nieuwenhuis
Na ruim een half jaar komt de Clipper Stad Amsterdam terug in haar thuishaven Amsterdam. Van New York via South Hampton zal het schip begin mei weer in Nederland zijn. Om dit te vieren wordt het schip opengesteld voor het publiek. Op woensdag 5 mei is de Clipper voor iedereen te bezichtigen tussen 10.00 en 17.00 uur. Het schip ligt dan afgemeerd op haar vaste ligplaats op de kop van het Java-eiland te Amsterdam. Bezichtiging is uiteraard gratis.

De Clipper is gebouwd op initiatief van de gemeente Amsterdam en uitzendorganisatie Randstad. Het schip is grotendeels gebouwd door jongeren die op deze manier werkervaring konden opdoen. Ook nu nog bestaat een groot deel van de bemanning uit jongeren.

Tijdens SAIL 2000 was de Clipper als vlaggenschip in de Parade of Sail voor het eerst in volle glorie te bewonderen. Sindsdien heeft het vele mooie reizen over de wereldzeeën gemaakt. De volgende SAIL is in 2005 en ook dan maakt de Clipper deel uit van de vloot.

Op 5 mei kunnen bezoekers bovendeks kijken naar het hijsen van de zeilen en geeft de bemanning uitleg over het schip. Dit jaar zullen er voor het eerst rondleidingen worden gegeven die het publiek een uniek `benedendeks' kijkje gunnen in het leven aan boord.

De open dag is een initiatief van Economische Zaken Amsterdam.

Pb-078

Meer informatie over de Clipper Stad Amsterdam is te vinden op www.stadamsterdam.nl

© Gemeente Amsterdam