Ingezonden persbericht


LARA ALMARCEGUI 'REMOVING THE FLOOR - RAI PARKHAL'

Gisteren heeft de Spaanse, in Nederland woonachtige kunstenaar Lara Almarcegui (1972, Zaragoza)een project in de Parkhal van de RAI gerealiseerd in het kader van de tentoonstelling 'Something Happened' van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam op de KunstRAI (5 - 9 mei).

Almarcegui maakt werk dat een specifieke relatie onderhoudt tot de plaats waar het wordt getoond. Voor 'Something Happened' deed zij een ingreep in de vloer op de plek waar de 'stand' van Bureau Amsterdam gesitueerd is. Zij verwijderde, vlak voordat de opbouw van de KunstRAI begint, een laag van de dikke bitumen ondervloer van de Parkhal. Met groot materieel werden enkele centimeters van de vloer binnen een rechthoek weggefreesd, tot op het kale beton. Vervolgens is de vloer weer geasfalteerd, glad gemaakt en tekent zich nu een zwarte rechthoekige vorm af op de vloer. Almarcegui heeft dit proces met een digitale camera vastgelegd. Op de KunstRAI is in de ruimte van Almarcegui een lege vloer te zien, en een reeks digitale beelden die de herinnering aan een letterlijk fundamentele ingreep in de ruimte levend houden.

'Something Happened' is de titel van de tentoonstelling die Stedelijk Museum Bureau Amsterdam samenstelt als centrale presentatie van de 20e KunstRAI. In de tentoonstelling worden foto's, films en installaties getoond van Lara Almarcegui, Manon de Boer, Gertjan Kocken en Melvin Moti. Vier jonge kunstenaars die zich vanuit verschillende artistieke posities bezighouden met het thema geheugen en herinnering. Hun werk gaat over beelden die in het persoonlijke en/of collectieve geheugen zijn opgeslagen en over gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld maar waarvan de sporen zijn uitgewist. De kunstwerken die zij op de KunstRAI presenteren maken duidelijk hoe het herinneringsproces werkt en hoe ambigu, ontroerend of huiveringwekkend de voorstelling kan zijn van een in de herinnering opgeroepen situatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Press & PR van Amsterdam RAI, Ingrid Looijmans, telefoon 020-5491212, fax 020-6445059, e-mail i.looijmans@rai.nl