Ministerie van Defensie


---


---

foto: Namens de voormalige Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten legde adjudant b.d. Caudron een krans bij het monument op de Grebbeberg (Hennie Keeris)

Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers

4-5-2004 20:20:00

Bij het Nationaal Monument op de Dam is dinsdagavond (4 mei) de traditionele dodenherdenking gehouden. Om acht uur precies was het twee minuten stil om allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk de Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies te herdenken. Even daarvoor legden koningin Beatrix en prins Willem-Alexander een krans bij het monument op de Dam.

De Chef Defensiestaf en de bevelhebbers van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee legden namens de krijgsmacht een krans. Ook minister Kamp was bij de plechtigheid aanwezig. De kapel van de Koninklijke Luchtmacht zorgde voor de muzikale omlijsting.

Ook op de Waalsdorpervlakte, waar tijdens de bezetting veel verzetslieden zijn gefusilleerd, werden slachtoffers van de oorlog herdacht. De Landmacht herdacht haar gesneuvelden rond dezelfde tijd op de Grebbeberg. Bij het herdenkingsmonument legden onder andere het Duits-Nederlands legerkorps en de voormalige Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten een krans.

Eerder op de dag eerden de marine en de luchtmacht hun gevallenen in respectievelijk Den Helder en Soesterberg (foto's: Hennie Keeris).

foto: Alle krijgsmachtdelen waren vertegenwoordigd tijdens de herdenking op de Grebbeberg (Hennie Keeris)