Gemeente Rotterdam

Het college van B en W van Rotterdam heeft toestemming gegeven aan het Ministerie van Justitie voor het tijdelijk afmeren (max. 5 jaar) van twee detentieboten in de Merwehaven. De boten zijn bedoeld voor de opvang van illegale vreemdelingen, in afwachting van uitzetting. Dit levert in diverse gevangenissen waaronder in het Rijnmondgebied extra ruimte op voor veelplegers.

Omdat het huidige cellentekort een sluitende veiligheidsaanpak in stad en regio hindert, achten Burgemeester en Wethouders de realisatie van de boten van belang. Vanuit dat oogpunt zijn zij dan ook van plan om de gevraagde toestemming te geven. De toestemming zal voor maximaal vijf jaar gelden.

Drie bouwlagen

De beoogde aanlegplaats voor de boten is de derde insteekhaven van de Merwehaven, in de richting van Schiedam, langs de Gustoweg aan de hoek met de Marconistraat. Deze boot krijgt een opbouw van drie bouwlagen. De maximale omvang is 12 bij 110 meter en de maximale capaciteit is voor 300 personen. Justitie heeft een tweede boot op het oog, daarover zijn de gesprekken met de gemeente gaande. De boten vormen een gesloten voorziening. Het terrein eromheen wordt omheind en uiteraard voorzien van adequate bewaking en beveiliging. Personentransport van en naar het terrein vindt onder begeleiding plaats.

Informatieavond voor omwonenden

De bedoelde voorziening past niet in het bestemmingsplan. Met een zogenoemde artikel-17-procedure kan de gemeente tijdelijk van het bestemmingsplan afwijken en de benodigde bouwvergunning afgeven. De boot zou dan voor de zomer aan de Merwehaven kunnen liggen. Voor omwonenden en omliggende bedrijven wordt een informatieavond gehouden door de gemeente Rotterdam en het Ministerie van Justitie.

Bron: Bestuursdienst, 04-05-2004