Ingezonden persbericht


Inter access bouwt nieuw erfpachtbeheersysteem voor ontwikkelingsbedrijf gemeente amsterdam

Nieuwe oplossing op basis van webtechnologie voorziet in veel extra functionaliteit

Hilversum, 5 mei 2004 - Het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA) heeft na een intensief aanbestedingstraject Inter Access geselecteerd als leverancier van een nieuw beheersysteem voor de erfpachtcontracten van de gemeente. Inter Access zal het nieuwe systeem, dat gebaseerd is op Microsoft Biztalk 2004-technologie, eind september 2004 opleveren. Het OGA kan vanaf dat moment alle bestaande activiteiten met het nieuwe systeem uitvoeren. Inter Access zal vervolgens in samenwerking met het OGA extra functionaliteit toevoegen op terreinen als workflow, elektronische handtekening en webtoegang voor burgers.

Bij erfpacht blijft een gemeente eigenaar van de grond die door de erfpachter gebruikt wordt voor een woning, kantoor of andersoortig gebouw. De erfpachter betaalt jaarlijks een erfpachtcanon, die in Amsterdam door het OGA wordt geïnd. Het OGA beheert op dit moment circa 60.000 erfpachtcontracten en inde in 2003 circa 78 miljoen euro aan erfpachtcanon. Het aantal contracten zal naar verwachting de komende jaren meer dan verdubbelen door splitsing van erfpachtrechten van woningbouwcorporaties en door nieuwbouw in onder meer IJburg.

Het OGA maakt tot nu toe gebruik van een inmiddels tien jaar oud geautomatiseerd beheersysteem dat het eind van de levenscyclus heeft bereikt. Het systeem sluit onvoldoende aan bij de eisen die nu worden gesteld op het gebied van de kwaliteit van informatievoorziening en de efficiency van de beheerprocessen. Met het nieuwe systeem dat door Inter Access wordt ontwikkeld, kan het OGA de toekomstige groei van het aantal erfpachtcontracten makkelijk opvangen. Daarnaast biedt het systeem nieuwe functionaliteit op gebieden als workflow, elektronische handtekening en ontsluiting van gegevens via het web. De oplossing die Inter Access ontwikkelt, is onder andere gebaseerd op de workflowtool van IXOS, eCONprocess. In combinatie met Microsoft Biztalk 2004 (voor het vastleggen van de businesslogica en interfacing) vormt dit de kern van het systeem om het erfpachtbeheerproces te verbeteren. In de oplossing wordt ook gebruikgemaakt van StreamServe voor het stroomlijnen van alle output en van IXOS eCONserver voor het scannen, indexeren en archiveren van alle documenten. Managementinformatie wordt geproduceerd door al aanwezige COGNOS-tools.

Het OGA koos bij dit project voor Inter Access, omdat het niet alleen de meest economische oplossing kon leveren, maar tijdens het aanbestedingstraject ook een heldere visie op de processen bij het OGA ontwikkelde en presenteerde.

###

Het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam
Het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam is tot stand gekomen door een fusie van het Gemeentelijk Grondbedrijf met onderdelen van de Stedelijke Woningdienst. Het bouwt daarmee voort op een lange Amsterdamse traditie van werken voor de stad en haar bewoners en gebruikers. Het Ontwikkelingsbedrijf kan bogen op een schat aan kennis en ervaring op het gebied van grondbeleid, -productie en het bouwen. Alle aspecten van gebieds- en vastgoedontwikkeling zijn nu onder één dak gebracht. Met oog voor realisatietempo en financiële haalbaarheid draagt het Ontwikkelingsbedrijf bij aan het ontwikkelen van een aantrekkelijke stad.

Over Inter Access
Met ca. 1.000 medewerkers in Nederland en België biedt Inter Access sinds de oprichting in 1980 geïntegreerde, bedrijfsbrede ICT-oplossingen en -toepassingen voor het optimaliseren van (interne) bedrijfsprocessen, kennismanagement, klanten/relatiebeheer, logistieke ketens en e-commerce. Inter Access onderscheidt zich niet alleen met ICT-expertise, maar ook met grote branchekennis in veel sectoren. Inter Access vertaalt zijn geïntegreerde visie in branchespecifieke oplossingen met aandacht voor beheer. Een helder en praktijkgericht model voor strategisch en operationeel succes.



Ingezonden persbericht