AutoRai

5-5-2004

DaimlerChrysler zet eenduidige maatstaven voor historische automobielen

Als oudste autofabrikant ter wereld heeft DaimlerChrysler de verantwoording om de rijke traditie van de tot het concern behorende merken in stand te houden.

Voor liefhebbers van historische automobielen heeft de afdeling DaimlerChrysler Heritage nu eenduidige maatstaven gezet, gebaseerd op de wereldwijd geldende normen van de FIVA, de mondiale federatie voor historische voertuigen. Daarmee kan nu snel en eenduidig het type en de graad van originaliteit van een historische auto worden vastgesteld.

De type-indeling onderscheidt voertuigen uit de serieproductie (type A), unieke stukken als test-, race- of ontwikkelingsautos die specifiek voor een bepaald doel vervaardigd werden (type B) of omgebouwde voertuigen (type C), waarbij al dan niet gebruikmakend van originele onderdelen een historisch voertuig later gebouwd is. De graad van originaliteit is vast te stellen aan de hand van vijf categorieën. Groep 1 is merk-authentiek, autos die aantoonbaar uit een bepaalde periode stammen en vrijwel geheel in de staat verkeren zoals ze werden afgeleverd. Groep 2 is origineel, gebruikte maar nooit gerestaureerde autos met volledig bekende historie. Groep 3 is geheel of gedeeltelijk gerestaureerd.

Groep 4 is opnieuw opgebouwd, soms ook met onderdelen van meerdere autos, en groep 5 tenslotte zijn door de fabrikant goedgekeurde nagebouwde autos. De certificaten voor de groepen 1 en 2 kunnen alleen na inspectie door het Mercedes-Benz Classic Center worden afgegeven.