Ingezonden persbericht


Boogerd zet mogelijke aanklacht tegen Commissie en Raad in gang

Vandaag brief verzonden aan voorzitter juridische commissie EP

Johanna Boogerd, lid van het Europees Parlement voor D66, heeft vanochtend een brief verzonden aan de voorzitter van de juridische commissie van het Europees Parlement, meneer Giuseppe Gargani. Boogerd vraagt Gargani een procedure in gang te zetten die leidt tot een offficiele aanklacht tegen de Europese Commissie en de Raad, wegens het miskennen van het Europees Parlement. Boogerd wil voorkomen dat de Raad en de Europese Commissie alsnog een akkoord sluiten met de Verenigde Staten over de uitwisseling van persoonlijke gegevens van vliegtuigpassagiers, ondanks de uitdrukkelijke afkeuring van het Europees Parlement tegen een dergelijk akkoord.

Boogerd: "De Raad en de Commissie hebben en jaar geleden de fout gemaakt door het Europees Parlement te negeren en ons het recht op instemming te ontzeggen. Per toeval zijn we achter het bestaan van deze overeenkomst gekomen. Nu proberen ze op alle mogelijke manieren achter onze rug om alsnog de overeenkomst met de VS te sluiten. Als de Raad hiertoe overgaat sleep ik ze voor de rechter, omdat ze dan een grove fout begaan door de rechten van het Europees Parlement te miskennen".

De Raad heeft per brief aangegeven niet te willen wachten op het Europees Parlement. De Raad stelt dat ze na de deadline van 5 mei, vandaag, alsnog het Parlement kan passeren en een overeenkomst kan sluiten met de VS.

Boogerd is vebolgen over deze opstelling van de Raad en de Europese Commissie. Het Europees Parlement maakte gisteren immers voor de vijfde keer duidelijk dat het niet instemt met de uitwisseling van persoonsgegevens, door tegen een zogenoemd "urgentieverzoek" van de Raad te stemmen. Het Europees Parlement heeft op voorspraak van Boogerd gekozen om een opinie te vragen betreffende de overeenkomt aan het Europees Hof en zal pas daarna een definitief besluit nemen inzake de goed- of afkeuring van de overeenkomst.

Zie attachment voor de volledige versie van de brief aan voorzitter juridische commissie EP