Politie Flevoland

Aanhoudingen na harde knal

Zeewolde 05-05-2004 - De politie heeft het onderzoek afgerond naar een knal op zaterdag 14 februari. Een 43-jarige Lelystedeling is aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een zelfgemaakte bom tot ontploffing te hebben gebracht.

In de vroege ochtend van zaterdag 14 februari werd Zeewolde opgeschrikt door een harde knal. De knal was zo hard dat deze zelfs in Harderwijk was te horen. Aanvankelijk was niet bekend waar de knal vandaan kwam. Na een tip van een boswachter vond de politie in de bossen bij de Flediteweg een krater met een doorsnee van drie meter.

De technische recherche van politie verrichtte samen met het Explosieven OpruimingsCommando (EOC) van de Koninklijke Landmacht onderzoek. Hieruit bleek dat er opzettelijk een explosief tot ontploffing was gebracht. De politie van Zeewolde startte een opsporingsonderzoek. Aan de hand van de technische sporen en enkele tips kon binnen een week de 43-jarige Lelystedeling worden aangehouden.

De Lelystedeling verklaarde tegenover de politie dat hij een zelfgemaakte bom tot ontploffing had gebracht. Het recept voor de bom had hij ooit eens gehoord en hij wilde het eens uitproberen. Hij had een 58-jarige Lelystedeling gevraagd om de knal te filmen. Deze man en zijn 31-jarige assistent uit Lelystad, zijn ook aangehouden voor medeplichtigheid.

Uit het politieonderzoek bleek dat de mannen erg veel geluk hebben gehad dat ze niet gewond zijn geraakt. Het explosief was zo krachtig dat bomen zijn afgebroken.

De 43-jarige Lelystedeling verklaarde zeer onder de indruk te zijn van de knal en veel spijt te hebben. Na verhoor is hij weer heengezonden. Wanneer het drietal zich voor de rechter moet verantwoorden is nog niet bekend.