Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak van de minister-president, mr. dr. J.P. Balkenende, bij de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding, Groningen, 5 mei 2004

"Ik heb de belangrijkste beslissing over mijn leven per post gekregen, namelijk mijn Nederlandse burgerschap. Het was niet meer dan een administratieve brief. Een diep gevoel van teleurstelling temperde mijn vreugde".

Dames en heren, zo omschreef de rechtsgeleerde Afshin Ellian zijn gevoelens bij het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit.

Als politiek vluchteling uit Iran had hij reikhalzend uitgekeken naar het Nederlandse burgerschap. Voor hem was dat de ultieme bezegeling van zijn verkregen vrijheid. Ook al viel de vorm hem tegen ­ een administratieve brief ­ de inhoud was en bleef voor hem iets fantastisch.

Datzelfde besef dat vrijheid iets onbetaalbaars is, komen we ook tegen bij veel immigranten aan wie het staatsburgerschap van de Verenigde Staten wordt verleend. Tijdens een plechtigheid belooft men met volle overtuiging trouw aan het nieuwe vaderland.


---

Men zwaait geestdriftig met de vlag. Gevraagd naar de reden

van dat enthousiasme, komt men met antwoorden van een onthutsende eenvoud. "Ik hoef hier niet meer bang te zijn". "Ik mag hier stemmen". "Hier ben ik vrij".

Het doet ons denken aan de enorme blijdschap waarmee onze bevrijders in mei 1945 werden ingehaald in onze steden en dorpen.

Juichend stonden oud en jong langs de route, gezamenlijk vervuld van nieuwe hoop na vijf jaar bezetting. Als we dat terugzien op oude journaalbeelden, slaat een golf van ontroering door ons heen.

Dezelfde ontroering voelen we bij het zien van de beelden van de Val van de Berlijnse Muur. Hoe mensen met beitels, hamers en soms met hun nagels op die Muur inhakten.

We zijn gewend aan onze vrijheid. Misschien daardoor voelen we de waarde ervan in ons eigen leven vaak niet meer zo sterk. We denken maar al te gemakkelijk dat `anderen' er wel voor zullen zorgen dat de vrijheid behouden blijft. De overheid, de politiek, de samenleving, Europa, de NAVO.


---

Wij kunnen niet zonder onze vrijheid, maar we denken dat onze

vrijheid wel zonder ons kan.

We ervaren vrijheid als keuzemenu dat door anderen wordt bereid en geserveerd. Wij hoeven slechts aan te schuiven en naar onze smaak op te scheppen.

Maar zo werkt het niet. Het kenmerk van een democratische rechtsstaat is nu juist dat we zelf mede verantwoordelijk zijn voor hoe het in de samenleving toegaat. In een dictatuur bepaalt het regime de gang van zaken. In een democratische rechtsstaat zijn we daar allemaal verantwoordelijk voor.

Het kiesrecht is daarvan de meest in het oog springende uitingsvorm. De vrijheid om zelf mee te beslissen over zaken die je leven raken. Het is een vrijheid waarvoor ontelbare mensen intens hebben gestreden en nog strijden.

Onverschilligheid en democratische vrijheid gaan dan ook niet samen. Wie onverschillig staat ten opzichte van de democratie, baant ­ wellicht zonder zich daarvan bewust te zijn - een pad voor onvrijheid en onderdrukking. Een samenleving waarin ieder alleen voor zichzelf leeft, wordt vroeg of laat een politiestaat of een jungle waarin het recht van de sterkste geldt.


---

Dankzij onze democratie hoeven we onze medemensen niet als

vijanden te zien. Hoogstens als mensen met een andere mening.

Vrije democratische samenlevingen kunnen dan ook niet bestaan zonder betrokken mensen die bereid zijn naar elkaar te luisteren en ­ ieder naar eigen vermogen ­ méé te doen. De vaardigheden die daarvoor nodig zijn, moeten we op alle manieren krachtig bevorderen.

`E pluribus unum' staat er in het wapen van de Verenigde Staten. `Uit velen een'.
En in het concept van de Europese Grondwet staat: `Verenigd in verscheidenheid'.

Dat geeft de kern weer. Vrije samenlevingen kunnen niet zonder een gemeenschappelijke basis waarop mensen elkaar steeds weer vreedzaam kunnen vinden. Die basis wordt gevormd door de grondrechten die de menselijke waardigheid beschermen. Zij zijn verankerd in onze nationale Grondwet en in tal van internationale verdragen.

Het is op deze 5de mei ­ onze nationale feestdag van de vrijheid
- voor ons bijzonder waardevol dat veel landen die samen met ons die vrijheid dragen, hier vertegenwoordigd zijn.
---

Ondanks alle verschillen die er tussen onze landen bestaan, delen we met elkaar fundamentele waarden van vrijheid en menselijke waardigheid.

Samenwerking in Europa is nodig om onze vrijheid te behoeden. Dat was zo in 1945. Dat is onverminderd zo vandaag.

Vrijheid in Europa kan niet zonder onze betrokkenheid. Wij kunnen niet zonder Europa. Europa kan niet zonder ons. Het is die boodschap die we in deze tijd steeds weer moeten uitdragen.

Dank u wel.


---