Ondernemersorganisatie voor Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten

Leidraad veilig werken met de ladder (downloadbestand)

Persbericht 5 mei 2004: Zalm discrimineert bij versnelde afschaffing SPAK
Persbericht, 5 mei 2004

Schoonmaakbranche verliest duizenden banen

Zalm discrimineert bij versnelde afschaffing SPAK

In de schoonmaakbranche zullen duizenden banen verdwijnen als gevolg van de versnelde afschaffing van de Specifieke Afdrachtskorting (SPAK) per 1 juli aanstaande, waartoe het Kabinet onlangs in strijd met het eigen Regeerakkoord heeft besloten.

De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) vindt dit onverteerbaar en is van mening dat het Kabinet hiermee contractbreuk pleegt. Het is in een tijd van sterk oplopende werkloosheid niet met elkaar te rijmen, dat er nu juist maatregelen genomen worden waarmee werkgelegenheid wordt afgebroken. Bovendien vindt OSB het onbegrijpelijk, dat minister Zalm van Financiën bij deze maatregel verschil maakt tussen bedrijven en sociale werkplaatsen. Van de bezuiniging, die 400 miljoen Euro moet opleveren, wordt 24 miljoen Euro per jaar als compensatie voor de afschaffing van de SPAK weer teruggegeven aan de sociale werkplaatsen. OSB beoordeelt dit als discriminerend en vraagt zich af waarom het Kabinet met twee verschillende maten meet.

Veel laaggeschoolden vinden in de schoonmaakbranche een goed toekomstperspectief, maar zij worden door deze maatregel buiten spel gezet. Inspanningen van schoonmaak- bedrijven om laaggeschoolden in dienst te nemen, worden door deze minister op een abrupte manier gekort. Het lijkt erop, dat dit Kabinet zodanig op de centen let dat zij haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de zwakkeren op de arbeidsmarkt uit het oog verliest. OSB trekt tegen die achtergrond dan ook op alle mogelijke manieren in Den Haag aan de bel om de versnelde afschaffing per 1 juli aanstaande van tafel te krijgen.

Noot: Op 28 april 2004 hebben de fracties in de Tweede Kamer een brief van OSB ontvangen, waarin onze bezwaren tegen de versnelde afschaffing van de SPAK nog eens op een rijtje zijn gezet. Door te klikken op de link, kunt u de brief lezen zoals deze gestuurd is naar de CDA-fractie.
brief aan het CDA