Ingezonden persbericht


onderzoek wijst uit: groot deel bedrijven negeert nieuwe accountingstandaarden

Amsterdam, 5 mei 2004 - Volgens een onderzoek van Risk Magazine en Reuters is 30 procent van de bedrijven nog niet of pas zeer onlangs gestart met de implementatie van IAS 39 (International Accounting Standard). IAS 39 bevat nieuwe regels voor financiële rapportage. De deadline voor de implementatie van deze nieuwe standaarden ligt al in januari 2005. Uit het onderzoek blijkt tevens dat 45 procent van de respondenten het niet eens is met de visie dat IAS 39 ervoor zal zorgen dat bedrijven maatregelen nemen om zorgvuldiger om te gaan met financiële risico's.

De introductie van IAS 39 betekent voor veel bedrijven een radicale wijziging in operationeel workflow management en accountingprocedures. Zo moeten volgens IAS 39 alle financiële activa en passiva op de balans opgenomen worden. Afgeleide transacties die voorheen op kostenbasis konden worden gerapporteerd, moeten nu tegen een redelijke waarde op de winst- en verliesrekening geplaatst worden.

Tweederde van de respondenten stelt dat de implementatie van IAS 39 leidt tot veranderingen in de risicobeheerstrategie van het bedrijf. Van de respondenten die actief zijn in hedge-accounting, zegt het grootste deel (37 procent) dat de nieuwe IAS 39-regelgeving een negatieve invloed zal hebben.

Sebastien Roussotte, Global Head of Risk bij Reuters, zegt: "Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat er verschillend gedacht wordt over de IAS 39-regulering. Het feit dat 30 procent van de respondenten nog niet of pas net is begonnen met de voorbereidingen van de IAS 39-implementatie, is wellicht indicatief voor de mate van onzekerheid binnen de markt over deze regelgeving. Hierdoor is de flexibiliteit van de infrastructuur van groot belang voor bedrijven. Op basis van een flexibele infrastructuur kunnen bedrijven nog in een laat stadium IAS 39 doorvoeren."

Onderzoek
In maart en april 2004 onderzocht Risk Magazine in samenwerking met Reuters hoe bedrijven en financiële instellingen zich voorbereiden op IAS 39 en welke invloed zij verwachten van de nieuwe boekhoudregels op hun risicobeheerbeleid. Het onderzoek telde bijna 200 respondenten.

De producten en oplossingen op het gebied van trade & risk management van Reuters spelen in op de eisen van handelaren, financiële leidinggevenden, risk managers en operations managers. Het modulaire systeem van Reuters is flexibel en geïntegreerd en biedt verbeterde efficiency, control en automatisering dankzij naadloze integratie.

Reuters
Reuters (www.about.reuters.com), wereldwijd leverancier van informatie, biedt professionals essentiële informatie op maat op het gebied van financiën, media en het bedrijfsleven. De betrouwbare informatie ondersteunt beslissers in de gehele wereld. De reputatie van Reuters is gebaseerd op snelheid, accuratesse en onafhankelijkheid. Reuters heeft 15.500 werknemers in 92 landen, waartoe een nieuwsstaf van circa 2.400 werknemers in 197 bureaus behoort, die 130 landen bedient. Reuters is hiermee de grootste multimedia-nieuwsorganisatie in de wereld. In 2003 behaalde het bedrijf een omzet van 3,2 miljard Britse pond.