Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Binnenste Buiten Troostgeschenk nieuw initiatief in Nederland

Troostgeschenkjes zeggen meer dan woorden

NIEUW-SCHOONEBEEK - Je emoties tonen is moeilijk. Veel mensen kunnen daar niet goed mee omgaan hebben Karin (40) en Elles (30) uit het Drentse dorpje Nieuw-Schoonebeek ontdekt. Want wat zeg je als je iemand wil troosten? ,,Woorden schieten vaak te kort'', weet Elles. ,,Met een troostgeschenkje is dat veel gemakkelijker. Je hoeft alleen maar te zeggen: Ik heb iets voor je meegenomen. Troostgeschenkjes zijn er voor als iemand geconfronteerd wordt met verdriet in welke vorm dan ook. Bijvoorbeeld als iemand in de put zit, ziek is, een burn-out heeft, ontslag heeft gekregen of bij een overlijden van een dierbare of bij een scheiding.'' Dit zijn echter maar een paar voorbeelden.

Binnenste Buiten Troostgeschenk, wat zoveel wil zeggen als 'Wat in je zit komt naar buiten', is een compleet nieuw initiatief in Nederland. In de korte tijd dat de website www.troostgeschenk.nl in de lucht is groeit het aantal bezoekers dagelijks. De troostgeschenkjes zijn via de website te bestellen en worden per post verstuurd. De meeste geschenkjes kosten tussen de twee en de vijftien euro.

,,We zijn op dit idee gekomen omdat we allebei met veel verdriet zijn geconfronteerd'', vertelt Elles. Zij verloor haar moeder toen ze elf was en Karin's dochter Annemiek overleed aan kanker op negenjarige leeftijd. ,,Dan heb je mensen hard nodig om je verdriet te uiten en om getroost te worden. Je ziet en merkt aan mensen dat je verdriet na een jaar over moet zijn. Zelf denk je dat de wereld stilstaat als je zoiets overkomt, maar het leven gaat gewoon door. Mensen gaan naar de winkel, naar de bioscoop. Zelf word je nooit meer dezelfde. Dan hoop je dat mensen aan je denken en je begrijpen.''

Karin: ,,We willen bewerkstelligen dat mensen warmte voor elkaar blijven voelen. Vooral in moeilijke tijden gaan relaties en vriendschappen stuk. Daarom ook moet je met kerst geen kaart met een geprint adres sturen aan iemand die iets heeft meegemaakt. Dan doe je iets extra's, zodat diegene weet dat je op een begrijpende manier aan hem of haar denkt.''

Een 'hype' bij de troostgeschenkjes bij Binnenste Buiten zijn Tranenzakjes. Elles: ,,Zoals bij al onze geschenkjes zit er een symboliek achter. Tranen mag je delen met mij. Je mag je verdriet laten zien. Elk moment van de dag ben ik er voor je. Dat zeg je niet zomaar. Met een tranenzakje geef je aan dat je er voor iemand bent. Bokshandschoentjes betekenen knokken voor je gezondheid of voor je relatie. Angel Seeds (Engelenzaadjes) kun je aan iemand geven die extra kracht nodig heeft. Doe ze maar in je zak en je weet dat ik aan je denk. Geloofsartikelen doen het ook goed. De Christoffel, de beschermheilige voor de reizende hebben veel moeders meegegeven aan hun zonen die naar Irak gingen. Achterop staat: Kom goed thuis.

Een van de meest gekochte cadeautjes is de Herinneringskist. ,,Daarin kun je allerlei voorwerpen doen waar je goede herinneringen aan hebt'', zegt Karin. ,,Als je die opent zie je de dingen die je herinneren aan personen waar je speciale gevoelens voor koestert en aan de fijne momenten die je met diegene hebt gehad. Het is ook heel leuk om een herinneringskist nu al aan je kleinkind te geven. Samen vul je de kist in de loop der tijd. Na een wandeling met je kleinzoon een mooie steen of een dennenappel. Zoiets blijft je altijd bij.''

Wie bij zijn of haar bestelling een persoonlijk gedicht wil, kan dat op verzoek er bij laten maken. Dat is de grote kracht achter het troostgeschenk. Zo wordt de drempel, om toch naar iemand toe te gaan, nog lager.

Binnenste Buiten Troostgeschenk is te vinden op webshop www.troostgeschenk.nl en is eventueel telefonisch te bereiken op 06-30634924.

Onder een dak
van duizenden sterren
Gekoesterd in
het licht van de stralende maan
Lees ik duizenden berichtjes
en hoor ik fluisterend jouw naam
Iedere ster brengt
zo zijn boodschap
aan herinneringen mee
aan de dagen die we hadden
en de dingen die je deed
Elk signaal omarm ik met blijdschap
ook al is het nog zo klein
Want het zegt me met zoveel liefde
dat je altijd in mij zult zijn.
Karin

Henk Kroezen

Kroezen tekst & communicatie
Wilhelminastraat 49-b
7811 JE EMMEN
Tel: 0591 - 653944
Fax: 0591 - 645312
E-mail: info@kroezentekst.nl
Internet: www.kroezentekst.nl