Opnieuw actie Van der Ham tegen slecht vlees
Voedsel, ruimte en groen
Boris van der Ham
04-05-2004 - D66-kamerlid Boris van der Ham voert opnieuw actie voor
de campagne Prijs het Dier, een gezamenlijk initiatief van D66 en de
stichting Varkens in Nood. Vandaag en gisteren was Van der Ham in
Friesland en Groningen, waar hij met consumenten sprak over het vlees
in de supermarkten.
De inzet van de Prijs het Dier-campagne is dat supermarkten in de
toekomst alleen nog vlees gaan verkopen dat aan fatsoenlijke
minimumeisen voor dierenwelzijn voldoet. Van der Ham: Tachtig procent
van het vlees wordt verkocht in supermarkten. Als de supermarkten
diervriendelijker zouden gaan inkopen zou dat een enorme impuls zijn
voor een betere landbouw en een beter dierenwelzijn. Het moet
afgelopen zijn met het prijsvechten dat ten koste gaan van de dieren.
Van der Ham vindt dat allereerst wat gedaan moet worden aan het
verminken van levende dieren in de bio-industrie. Van der Ham: Dus
niet meer onverdoofd castreren van varkens, geen snavels afsnijden van
kippen, geen staarten meer afknippen of tanden uittrekken. Dat gebeurt
nu op grote schaal, omdat de dieren anders uit pure stress en
frustratie elkáár gaan aanvallen. Daarnaast moet er natuurlijk wat
gebeuren aan de huisvesting van de beesten. Varkens en kippen kunnen
letterlijk en figuurlijk hun kont niet keren in de huidige kleine
hokjes. Dat wil de consument niet, dat wil de boer niet en dus moet
het mogelijk zijn dat we daar samen iets tegen doen.
Volgens de Prijs het Dier-campagne ligt de sleutel bij de
supermarkten. Dat supermarkten een belangrijke bijdrage kunnen leveren
aan het omvormen van de bio-industrie bewijzen Engelse en Zwitserse
bedrijven. Die hebben afgesproken geen vlees meer in te kopen dat
bijvoorbeeld van varkens komt die onverdoofd gecastreerd zijn. Van der
Ham: Het interessante is dat ook Nederlandse varkensboeren aan deze
Engelse supermarkten exporteren en dus niet meer castreren. Voor het
vlees dat zij aan Nederlandse supermarkten leveren castreren zij nog
wel. Met andere woorden: als de Nederlandse supermarkten in navolging
van de Engelse en Zwitserse hun verantwoordelijkheid nemen, dan kan er
wel degelijk iets veranderen.
De stelling van D66 en Varkens in Nood is dat het vlees slechts 5 tot
10% duurder zou worden als de diervriendelijkheid naar een
aanvaardbaar niveau zou worden gebracht. Iedereen die bereid is die 5
tot 10% extra te betalen (of 5 tot 10% minder vlees te eten), die kan
de Prijs het Dier-petitie tekenen op www.prijshetdier.nl
---
Luister ook naar het interview met Van der Ham bij Omroep Friesland.
Hieronder een nieuwsbericht uit het Nieuwsblad van het Noorden:
Groninger betaalt graag wat meer voor diervriendelijk sucadelapje
Door Hanneke Helmers in Groningen
''Bent u bereid vijf à tien procent meer te betalen voor een stukje
vlees waarvan u zeker weet dat het diervriendelijk geproduceerd is?''
Boris van der Ham, kamerlid van D66, stelde deze vraag maandag aan
bezoekers van Super De Boer in de Stoeldraaierstraat. Het meest
gehoorde antwoord: ''Ja, natuurlijk.''
D66 voert samen met Varkens in Nood de campagne Prijs het Dier waarmee
ze Nederlandse supermarkten willen stimuleren alleen nog maar vlees te
verkopen dat voldoet aan fatsoenlijke welzijnsnormen. ''We willen dat
supermarkten onderling de afspraak maken vlees uit de schappen te
weren, dat onder de minst diervriendelijke omstandigheden wordt
geproduceerd. Dat betekent dat het allergoedkoopste vlees uit de
supermarkt verdwijnt, want dat is meestal het minst diervriendelijk.
Gemiddeld wordt het vlees dan tien procent duurder,'' vertelt Francien
Winsemius van Varkens in Nood.
Zij staat ook in de Stoeldraaierstraat om handtekeningen te
verzamelen. In een uur tijd halen de vijf actievoerders ruim
tweehonderd handtekeningen op. ''Daar ben ik best tevreden mee.
Iedereen die we hebben aangesproken, reageerde positief. We hebben
trouwens relatief veel vegetariërs gesproken, meer dan in de andere
steden waar we al geweest zijn. Dat komt waarschijnlijk omdat
Groningen een studentenstad is en dit voor studenten vaak een
principekwestie is,'' denkt Winsemius.
Dat de actievoerders zelf niet allemaal vegetariër zijn, bewijst Van
der Ham. ''Ik houd zelf erg van vlees. Maar ik grijp in de supermarkt
wel altijd het scharrel- of biologisch vlees,'' zegt hij terwijl hij
voorbijgangers folders in de handen drukt.
Toevoegingen
Dan spreekt hij Andrea van Weerlee aan, die met haar zoon en
schoonmoeder langs de supermarkt loopt. Van Weerlee zet graag haar
handtekening. ''Een goede actie hoor. Ik vind het belachelijk dat
alles altijd maar zo goedkoop moet zijn. Daar doe ik niet aan mee. Ik
houd me liever bezig met gezonde voeding. Al die toevoegingen die
tegenwoordig in het vlees zitten kunnen nooit goed zijn. Ik eet
meestal biologisch vlees.
D66