D66

Opnieuw actie Van der Ham tegen slecht vlees

Voedsel, ruimte en groen

Boris van der Ham

04-05-2004 - D66-kamerlid Boris van der Ham voert opnieuw actie voor de campagne Prijs het Dier, een gezamenlijk initiatief van D66 en de stichting Varkens in Nood. Vandaag en gisteren was Van der Ham in Friesland en Groningen, waar hij met consumenten sprak over het vlees in de supermarkten.

De inzet van de Prijs het Dier-campagne is dat supermarkten in de toekomst alleen nog vlees gaan verkopen dat aan fatsoenlijke minimumeisen voor dierenwelzijn voldoet. Van der Ham: Tachtig procent van het vlees wordt verkocht in supermarkten. Als de supermarkten diervriendelijker zouden gaan inkopen zou dat een enorme impuls zijn voor een betere landbouw en een beter dierenwelzijn. Het moet afgelopen zijn met het prijsvechten dat ten koste gaan van de dieren.

Van der Ham vindt dat allereerst wat gedaan moet worden aan het verminken van levende dieren in de bio-industrie. Van der Ham: Dus niet meer onverdoofd castreren van varkens, geen snavels afsnijden van kippen, geen staarten meer afknippen of tanden uittrekken. Dat gebeurt nu op grote schaal, omdat de dieren anders uit pure stress en frustratie elkáár gaan aanvallen. Daarnaast moet er natuurlijk wat gebeuren aan de huisvesting van de beesten. Varkens en kippen kunnen letterlijk en figuurlijk hun kont niet keren in de huidige kleine hokjes. Dat wil de consument niet, dat wil de boer niet en dus moet het mogelijk zijn dat we daar samen iets tegen doen.

Volgens de Prijs het Dier-campagne ligt de sleutel bij de supermarkten. Dat supermarkten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het omvormen van de bio-industrie bewijzen Engelse en Zwitserse bedrijven. Die hebben afgesproken geen vlees meer in te kopen dat bijvoorbeeld van varkens komt die onverdoofd gecastreerd zijn. Van der Ham: Het interessante is dat ook Nederlandse varkensboeren aan deze Engelse supermarkten exporteren en dus niet meer castreren. Voor het vlees dat zij aan Nederlandse supermarkten leveren castreren zij nog wel. Met andere woorden: als de Nederlandse supermarkten in navolging van de Engelse en Zwitserse hun verantwoordelijkheid nemen, dan kan er wel degelijk iets veranderen.

De stelling van D66 en Varkens in Nood is dat het vlees slechts 5 tot 10% duurder zou worden als de diervriendelijkheid naar een aanvaardbaar niveau zou worden gebracht. Iedereen die bereid is die 5 tot 10% extra te betalen (of 5 tot 10% minder vlees te eten), die kan de Prijs het Dier-petitie tekenen op www.prijshetdier.nl
---

Luister ook naar het interview met Van der Ham bij Omroep Friesland.

Hieronder een nieuwsbericht uit het Nieuwsblad van het Noorden:

Groninger betaalt graag wat meer voor diervriendelijk sucadelapje Door Hanneke Helmers in Groningen

''Bent u bereid vijf à tien procent meer te betalen voor een stukje vlees waarvan u zeker weet dat het diervriendelijk geproduceerd is?'' Boris van der Ham, kamerlid van D66, stelde deze vraag maandag aan bezoekers van Super De Boer in de Stoeldraaierstraat. Het meest gehoorde antwoord: ''Ja, natuurlijk.''
D66 voert samen met Varkens in Nood de campagne Prijs het Dier waarmee ze Nederlandse supermarkten willen stimuleren alleen nog maar vlees te verkopen dat voldoet aan fatsoenlijke welzijnsnormen. ''We willen dat supermarkten onderling de afspraak maken vlees uit de schappen te weren, dat onder de minst diervriendelijke omstandigheden wordt geproduceerd. Dat betekent dat het allergoedkoopste vlees uit de supermarkt verdwijnt, want dat is meestal het minst diervriendelijk. Gemiddeld wordt het vlees dan tien procent duurder,'' vertelt Francien Winsemius van Varkens in Nood.
Zij staat ook in de Stoeldraaierstraat om handtekeningen te verzamelen. In een uur tijd halen de vijf actievoerders ruim tweehonderd handtekeningen op. ''Daar ben ik best tevreden mee. Iedereen die we hebben aangesproken, reageerde positief. We hebben trouwens relatief veel vegetariërs gesproken, meer dan in de andere steden waar we al geweest zijn. Dat komt waarschijnlijk omdat Groningen een studentenstad is en dit voor studenten vaak een principekwestie is,'' denkt Winsemius.
Dat de actievoerders zelf niet allemaal vegetariër zijn, bewijst Van der Ham. ''Ik houd zelf erg van vlees. Maar ik grijp in de supermarkt wel altijd het scharrel- of biologisch vlees,'' zegt hij terwijl hij voorbijgangers folders in de handen drukt.

Toevoegingen
Dan spreekt hij Andrea van Weerlee aan, die met haar zoon en schoonmoeder langs de supermarkt loopt. Van Weerlee zet graag haar handtekening. ''Een goede actie hoor. Ik vind het belachelijk dat alles altijd maar zo goedkoop moet zijn. Daar doe ik niet aan mee. Ik houd me liever bezig met gezonde voeding. Al die toevoegingen die tegenwoordig in het vlees zitten kunnen nooit goed zijn. Ik eet meestal biologisch vlees.