Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Laatste kans voor Bouwplaten-expositie

Wolkenkrabbers, schepen, vliegtuigen, molens en meer van karton...

Hoorn - Wat hebben de wielklem, de toren van Pisa en de Titanic met elkaar gemeen? Wel ze zijn, samen met honderden andere gebouwen, schepen, vliegtuigen en meer, nog enkele weken te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn! Tot en met 31 mei 2004 is daar namelijk onder de titel "Bouwplaten, monumenten van karton" de wereld in het klein te bewonderen. Veel van de kartonnen bouwwerken zijn eerder te zien geweest op een door Europa reizende tentoonstelling en nu op de derde verdieping van het museum te zien.

Gebouwen, maar ook vliegtuigen, schepen, luchtballonnen en zelfs het Vrijheidsbeeld, allemaal van karton. Naast deze 'mannen-expositie' toont het Hoornse museum momenteel ook (t/m 5 september 2004) een 'vrouwen-tentoonstelling': "Barbie's Birthday Party" over 45 jaar Barbie. Voor elk wat wils dus.

Een bekende Nederlandse ontwerper was (en is nog steeds) Léon Schuijt uit Alkmaar. Sinds 1959 is hij actief als bouwplaten ontwerper, nadat hij de modellen had overgenomen van de bekende ontwerper Bertelo. Vooral schepen, vliegtuigen, oldtimers en historische gebouwen zijn geliefde onderwerpen voor Schuijt. Op de tentoonstelling in het Museum van de Twintigste Eeuw zijn vele van Schuijt's ontwerpen te bewonderen. Kunstwerken van 10 centimeter tot een meter hoog, voor alle generaties is de 'wereldreis' aan de Bierkade in Hoorn de moeite van het bezichtigen waard!

Schaalmodellen van gebouwen worden al sinds eeuwen gemaakt om de opdrachtgever een duidelijk en vooral ruimtelijk beeld te geven van het te bouwen gebouw. Naast deze praktische behoefte werd in de negentiende eeuw het 'nabouwen van de wereld' een geliefde hobby. Bouwplaten met verschillende onderwerpen waren het gevolg. Eerst soldaatjes, aankleedpoppen en theaters, later werden de architectuur en transportmiddelen populaire onderwerpen. De bouwplaten waren in eerste instantie bedoeld voor kinderen maar groeide al snel uit tot speelgoed voor volwassenen.

Vooral na de oorlog steeg de interesse in de bouwplaten. Vanuit Amerika kwam er een bouwplaat van het Empire State Building en vele andere wolkenkrabbers. Europa volgde deze trend en ging modellen produceren van de nieuwste gebouwen.

Het Museum van de Twintigste Eeuw vindt u aan de Bierkade 4 in Hoorn. Voor informatie: 0229-214001 of www.museumhoorn.nl De openingstijden: dinsdag t/n vrijdag 10-17 uur en in het weekend van 12-17 uur. De entree is ¤ 4,- (kinderen van 4-16 jaar en CJP ¤ 2,-) en met de Rabo- of NS-museumkaart krijgt met 50 % korting. De landelijke MuseumKaart (die ook in het museum te koop is) geeft gratis entree. Het museum is voorzien van een lift, een MuseumCafé en een MuseumShop waar nu ook bouwplaten te koop zijn.

Einde persbericht

Voor nadere info: Hans Stuijfbergen, 0229-214001 of info@museumhoorn.nl