Politie Zaanstreek-waterland


04:40 05-MEI-04
loc.: LANDSMEER, DR MARTIN LUTHER KINGSTR

Dronken mannen aangehouden na botsing

De politie heeft twee mannen uit Landsmeer en Amstelveen aangehouden nadat zij met hun auto tegen een geparkeerde auto waren gebotst. Politiemensen troffen het duo aan naast hun auto, die midden op straat stilstond. De auto had verse schade en ook een verderop in de straat geparkeerde auto bleek te zijn beschadigd. Omdat onduidelijk was wie van beide mannen de auto had bestuurd, werden ze beide aangehouden. De 38-jarige man uit Amstelveen blies 400 ug/l. De 35-jarige man uit Landsmeer, de vermoedelijke bestuurder, was zodanig onder invloed van alcohol dat hij aan het bureau de ademtest niet kon uitvoeren. Bij deze man werd daarom een bloedproef afgenomen.

14:31 04-MEI-04
loc.: ZAANDAM, PEPERSTRAAT

Man aangehouden voor vernieling

De politie heeft een 37-jarige man aangehouden wegens vernieling. De man kwam vrijwillig naar het politiebureau en vertelde dat hij eerder die middag vernielingen had aangericht bij een bedrijf aan de Peperstraat. Tijdens een conflict met een medewerker had hij drie computerschermen van een bureau afgegooid. Deze medewerker had hiervan inmiddels aangifte gedaan. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

16:10 04-MEI-04
loc.: PURMEREND, PROVINCIALEWEG N244/ A7/ SALVADOR ALLENDELAAN

Vijf gewonden bij verkeersongeval N244

Politie, brandweer, diverse ambulances en een traumahelikopter zijn dinsdagmiddag uitgerukt om hulp te verlenen na een ernstig verkeersongeval op de N244. Bij het ongeval raakten vijf mensen gewond, waaronder twee kinderen. De botsing gebeurde doordat een 39-jarige automobiliste uit Monnickendam niet op tijd kon remmen voor het langzaam rijdende verkeer voor haar. Ze week daarom uit naar links en kwam in de middenberm terecht. In een poging dit te corrigeren kwam de auto weer op de rijbaan terecht en botste vervolgens op de auto die daar voor reed. Vervolgens sloeg de auto over de kop. De vrouw, haar 42-jarige man en twee jongens van 4 en 12 jaar werden per ambulance overgebracht naar verschillende ziekenhuizen. De vrouw en het 12-jarige jongen werden ter observatie opgenomen. De man werd opgenomen met een borstkaskneuzing. Het jongste jongetje raakte ernstig gewond aan zijn hoofd. De vijfde inzittende, een 9-jarig jongetje, raakte niet gewond. Hij werd later door de politie naar het AMC gebracht, waar zijn ouders waren opgenomen. De bestuurder van de auto die werd aangereden, een 47-jarige man uit Edam, raakte ook gewond. Hij werd ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.
Om de exacte toedracht van het ongeval te achterhalen, heeft de politie diverse getuigen gehoord. Daarnaast werden politiemensen van de sectie Verkeersondersteuning ingeschakeld. Zij zijn gespecialiseerd in verkeersongevallen analyse en doen onder andere onderzoek bij zware verkeersongevallen. Ook wanneer de toedracht van een ongeval onduidelijk of complex is, worden deze specialisten ingeschakeld om een uitgebreid sporenonderzoek te doen. Zij verzorgen tevens het technisch onderzoek aan de betrokken voertuigen. Zo kan worden bekeken of het ongeval te wijten is aan een technisch mankement aan een voertuig en of de betrokkenen hun autogordel droegen.
Na een ongeval vindt regelmatig een reconstructie plaats. De voertuigen worden dat zodanig tegen elkaar geplaatst dat een beeld van de 'botspositie's' ontstaat. Samen met de sporen, de schade en de wegsituatie, geeft dit uiteindelijk een beeld van de toedracht. Blijkt van een grote verwijtbare schuld, bijvoorbeeld ten aanzien van de snelheid van een van de voertuigen, volgt ook een 'vermijdbaarheids onderzoek': "wat zou er gebeurd zijn als de betrokkene NIET te hard had gereden?".


22:42 04-MEI-04
loc.: ZAANDAM, BENNEBROEKSTRAAT/ HOUTVELDWEG

Bromfietser gewond

Bij een aanrijding met een auto is een 25-jarige bromfietser uit Koog aan de Zaan gewond geraakt. Het slachtoffer reed over de Houtveldweg en botste op de kruising met de Bennebroekstraat tegen de auto die geen voorrang verleende. De bromfietser werd met letsel aan het gezicht overgebracht naar ziekenhuis de heel. De 51-jarige automobilist uit Assendelft raakte niet gewond.

Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-050504


09:00-10:00 04-MEI-04
VOLENDAM, JULIANAWEG
Gordelcontrole
Op de Julianaweg in Volendam werd dinsdagochtend een gordelcontrole gehouden. Zes bestuurders en passagiers kregen een boete van E 45,00.

04-MEI-04
ZAANDIJK/WORMERVEER, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM
WORMERVEER, WANDELWEG
ZAANDAM, KONINGIN JULIANAWEG

Achttien inzittenden zonder gordel

In Zaandam, Zaandijk en Wormerveer werden dinsdag verkeerscontroles gehouden. Op de Koningin Julianaweg in Zaandam werd in de ochtend vooral op snelheid gelet. Acht bestuurders reden harder dan vijftig km per uur en werden staande gehouden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 73 km per uur. De snelheid was goed voor een boete van E 100,-. Op de Wandelweg in Wormerveer en de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Zaandijk werden 's middags in totaal 29 boetes uitgedeeld. Op de Wandelweg reed één bestuurder door rood en droegen vijf inzittenden geen gordel. De boetes voor het rijden door rood en het niet dragen van de gordel bedragen respectievelijk E 95,- en E 45,-. Op de Provincialeweg werden dertien bestuurders en passagiers betrapt op het niet dragen van de gordel. Verder werden zeven automobilisten staande gehouden omdat zij de snelheidslimiet van 70 km per uur overschreden. De overige overtredingen betroffen een kentekenplaat die niet aan de eisen voldeed, het voeren van mistlichten en het met een landbouwvoertuig over de autoweg rijden.

03/04-MEI-04
WESTZAAN, PROVINCIALEWEG
ASSENDELFT, PROV WEG PURMEREND-BUITENHUIZEN
Nauwelijks hardrijders
Afgelopen maandag en dinsdag werden op de provinciale wegen in Assendelft en Westzaan snelheidscontroles gehouden. Op de N246 in Assendelft ging het er maandag het rustigst aan toe. Aan het begin van de middag werd gecontroleerd op het 80 km per uur gedeelte en aan het einde van de middag op het 100 km per uur gedeelte. Op beide locaties overschreden slechts twee auto's de snelheidslimiet. Het overtredingspercentage bedroeg minder dan één procent. Op de N515 in Westzaan (70 km per uur) reed dinsdagochtend één op de tien bestuurders te hard.

04-MEI-04
MIDDELIE, PROVINCIALEWEG N247
NOORDBEEMSTER, MIDDENWEG/SCHERMERHORNERWEG
62 km per uur te hard
In de Noord Beemster en in Middelie werden dinsdag vier snelheidscontroles gehouden op 80-km wegen. In de Noord Beemster werden de controles gehouden op de Schermerhornerweg en de Middenweg (2x) en in Middelie op de Provincialeweg N247. De hoogste snelheid werd tussen 20:00 en 22:00 uur gemeten op de Schermerhornerweg en bedroeg 142 km per uur. Bijna één op de tien bestuurders reed hier te hard. Het aandeel hardrijders op de N247 in Middelie was nog hoger. Meer dan een kwart van alle automobilisten overschreed de snelheidslimiet. Er werd een hoogste snelheid gemeten van 122 km per uur. Op de Middenweg in de Noord Beemster werd zowel in de ochtend als in de avond gecontroleerd. De hoogste snelheid werd 's avonds gemeten en bedroeg 109 km per uur. Ook was het aandeel hardrijders in de avonduren, met vijf procent, hoger dan in de ochtend. Toen bleef het aandeel hardrijders beperkt tot minder dan één procent.


---- --