Time : 4:34:31 PM
Date : Wednesday, May 05, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Veiligheidsdienst NMBS krijgt meer middelen en bevoegdheden om veiligheid in stations en trein te verhogen

Ingevolge een beslissing van de ministerraad en bepalingen in de programmawet, die binnenkort in het parlement wordt besproken, krijgen de beëdigde agenten van de veiligheidsdienst van de NMBS meer middelen en mogelijkheden om de veiligheid van het personeel en hun eigen veiligheid te vergroten.

Deze maatregelen werden uitgewerkt door de voogdijminister van de NMBS Johan Vande Lanotte in samenwerking met minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.

De beëdigde agenten van de veiligheidsdienst spoorweg zullen informatieve PV's kunnen opmaken voor overtredingen van de wetten en reglementen van de spoorwegen en ze zullen kunnen controleren of personen over een geldig vervoerbewijs beschikken.

Voortaan moeten de reizigers die te kennen geven om op een trein te stappen over een geldig vervoerbewijs beschikken.

De beëdigde agenten zullen dus controles kunnen uitvoeren op het perron. Teneinde de beëdigde agenten te beschermen tegen agressief en gewelddadig gedrag, wat meer en meer gebeurt, van bepaalde reizigers van de NMBS, zullen de agenten uitgerust worden met middelen van verweer, zoals handboeien. Deze zullen verleend worden, zoals het geval is bij de agenten van de Luchtvaart- en Luchthaveninspectie, door de Voogdijminister, op eensluidend advies van de Minister van Justitie en de Minister van Binnenlandse Zaken, op basis van een gemotiveerd dossier, bezorgd door de NMBS, dat de gebruiks-, leverings- en controlevoorwaarden voor het gebruik van deze middelen van verweer bepaalt.

De Regering wil in uitvoering van de programmawet multirecidivisten en daders van ernstige feiten tijdelijk de toegang tot de trein ontzeggen.

Vivi Lombaerts - Kabinet Johan Vande Lanotte
O477/75.01.22
Laurent Panneels - Kabinet Patrick
Dewael
0475/43.91.41