Time : 4:58:04 PM
Date : Wednesday, May 05, 2004
Sender Name: Fedichem

Geen duurzame ontwikkeling zonder dialoog

Inter-Environnement Wallonie kent Fedichem een onderscheiding toe die prikt

Brussel, 5 mei 2005 - Fedichem verneemt met genoegen dat Inter-Environnement Wallonie, de Waalse milieukoepel, haar een onderscheiding toekent die kan prikken: de "milieudistel 2004". De Federatie krijgt die distel voor haar talrijke stellingnamen inzake échte duurzame ontwikkeling, die een evenwicht moet inhouden tussen de economische, de sociale en de milieupijler, ten bate van de huidige en toekomstige generaties.

Fedichem herinnert eraan dat de industrie volledig achter de doelstellingen van de komende Europese REACH-reglementering staat. Die handelt over de registratie, de evaluatie en de autorisatie van chemische stoffen. De chemiefederatie is inderdaad voorstander van een reglementering die effectief de menselijke gezondheid en het leefmilieu beschermt en daadwerkelijk bijdraagt tot een meer competitieve Europese economie in 2010. Daarvoor moet deze haar innovatiecapaciteit ontwikkelen, naast een regelgeving die veel eenvoudiger en rationeler is dan de veelheid aan teksten die wij nu kennen.

Maar de industrie eist dat deze reglementering duidelijk en doeltreffend zou zijn, dat wil zeggen toepasbaar in de praktijk, controleerbaar door de bevoegde overheden en in verhouding staat tot de nagestreefde doelstellingen. Ze moet tevens homogeen zijn in heel de Europese Unie. Daarom eist de industrie ook een correcte en objectieve evaluatie van de producten die gevaarlijk zijn of het kunnen zijn en roept zij op tot een open dialoog terzake met alle betrokken autoriteiten.

Fedichem was ook altijd al bijzonder duidelijk wat haar wil betreft om te ijveren voor duurzame ontwikkeling. Zij heeft dat al met zoveel woorden publiek gesteld, nog vóór de Groenen tot de Regenboogcoalitie toetraden! De fraaie resultaten die de chemiesector op milieuvlak bereikt heeft, worden gemeten en staan voor iedereen te lezen in haar milieurapport en stellingnamen vanuit de sector. Nogal wat realisaties van de chemiesector worden trouwens erkend als "eerste stappen naar een duurzame ontwikkeling in België": deze informatiebrochure voor de media werd recent uitgegeven door de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling, ter gelegenheid van zijn tienjarig bestaan.

Fedichem en Belgobiotech, de vereniging van de voornaamste biotechnologiebedrijven, verbazen zich trouwens in hoge mate over het feit dat de "Palm" van Inter-Environnement toegekend wordt aan mevrouw Isabelle Stengers. Zij erkennen de grote intellectuele kwaliteiten van de laureate en haar engagement voor een levendige en solidaire democratie. Maar de beide verenigingen kunnen niet aanvaarden dat intellectuelen, zelfs indien gedreven door nobele idealen, zich laten leiden tot vernieling van volledig vergunde aanplantingen van genetisch gewijzigde organismen (ggo's) op proefvelden! Deze velden waren aangeplant volgens erkende, open en transparante procedures, zowel op Belgisch als Europees vlak. Deze experimenten hadden precies tot doel om wetenschappelijk gegronde antwoorden te leveren op gewettigde vragen rond ggo's. De vernietiging van deze velden betekent een onaanvaardbare aanfluiting van de wetenschappelijke transparantie in de Rechtsstaat.

Fedichem staat er paf van dat een organisatie zoals Inter-Environnement Wallonie zonder voorbehoud deze daden van milieuvandalisme goedkeurt en er zelfs van stelt dat (vertaald) - "de actiemiddelen misschien minder gebruikelijk zijn maar wellicht doeltreffender om haar wetenschappelijke overtuigingen te ondersteunen". Dergelijke opruiende acties zijn in complete tegenstelling met het respecteren van het voorzorgsprincipe: dit stelt namelijk dat de eerste fase van een inschatting van een risico altijd een wetenschappelijke analyse moet zijn! Het feit dat IEW dit principe te grabbel gooit, beperkt alleen maar de mogelijkheden tot dialoog die Fedichem voert met alle betrokken partijen en in heel wat organismen, zoals in de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling.

Daniel Verbist
dverbist@fedichem.be
02 238 99 91
0496 59 36 14