Wereld Natuur Fonds Nederland

PERSBERICHT VAN WERELD NATUUR FONDS, POLETRACK, ESA EN ESSENT 5 mei 2004

Wetenschappelijke testexpeditie POLE TRACK verloopt succesvol

Zondag 3 mei jl. kwam het internationale team van POLE TRACK terug vanaf de Noordpool. Tijdens een korte expeditie van nog geen twee weken hebben zij de nieuwste materialen en technieken getest voor een expeditie die begin volgend jaar een unieke bijdrage gaat leveren aan het onderzoek naar klimaatverandering. De test is succesvol verlopen; de proefmetingen zijn geslaagd en nieuw ontwikkelde materialen bleken van goede kwaliteit. De expeditie POLE TRACK werkt nauw samen met het Wereld Natuur Fonds, energieproducent Essent en het Europese ruimtevaartinstituut ESA. Wetenschappers van over de hele wereld adviseren de expeditie en maken gebruik van de metingen.

Expeditieleider Marc Cornelissen: 'Het was een succesvolle test. We hadden wel te maken met uitzonderlijk hoge temperaturen. Je mag hier natuurlijk geen wetenschappelijke conclusies aan verbinden, maar een temperatuur van -5°C is zeer uitzonderlijk in deze periode.' Tijdens de expeditie werden onder andere prototypes van de sledes, kleding, zonnecellen en het instrumentarium getest. Daarnaast werden er testen gedaan met webapplicaties die de expeditie in staat moet stellen live te communiceren met het internationale publiek. Op de website van de expeditie staan al enkele rapportages met foto- en videobeelden en ingesproken verslagen die vanaf de Noordpool zijn verzonden.

Klaar voor echte werk
Volgend jaar februari staat het vervolg op deze test gepland. De expeditie zal dan vanuit Rusland naar de Noordpool skiën om vanuit een relatief onbekend gebied een bijdrage te leveren aan het onderzoek naar klimaatverandering. De expeditie zal speciaal ontwikkelde, lichtgewichte weerstations uitzetten en aan de hand van dagelijkse metingen de sneeuwlaag op het noordpoolijs in kaart brengen. De metingen en verplaatsingen van de weerstations vertellen wetenschappers meer over de veranderende dynamiek van het noordpoolijs. De dagelijkse dikte- en temperatuurmetingen van het sneeuwoppervlak dienen als referentie voor de waarnemingen van CryoSat, een nieuwe satellietmissie van de ESA die met ongekende precisie het exacte volume van het noordpoolijs in kaart zal brengen.

Noordpool graadmeter voor klimaatverandering
Het is niet voor niets dat deze expeditie zich richt op de Noordpool. De gedragingen van het noordpoolijs worden als voorbode gezien van ontwikkelingen in het wereldwijde klimaat. De Noordelijke IJszee is uiterst gevoelig voor temperatuurveranderingen en veranderingen in de lucht en zeestromingen. Het zeeijs op de Noordpool smelt in hoogtempo met maar liefst 9% per tien jaar. Deze expeditie levert een bijdrage aan een wereldwijde en meerjarige inspanning om deze ontwikkelingen te doorgronden en te omvatten in een betrouwbaar klimaatmodel.
------------------------------