Nationaal Comite 4 en 5 mei


Print

Persbericht 5 mei 2004

Dick Benschop: vrijheid, mensenrechten, democratie en sociale rechtvaardigheid bezorgen EU aantrekkingskracht

Dick Benschop, oud staatssecretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, hield vanmorgen tijdens de start van de Nationale Viering van de Bevrijding in de Martinikerk in Groningen de 5 meilezing. Daarin stelde hij dat waarden van vrijheid, mensenrechten, democratie en sociale rechtvaardigheid de Europese Unie haar grote aantrekkingskracht bezorgen. De 5 meilezing wordt jaarlijks gehouden ter gelegenheid van de Dag van de Vrijheid, met als doel het debat rond de vrijheid te stimuleren.

De 5e mei is een goede dag om over Europese samenwerking na te denken, aldus Benschop. Refererend aan de toetreding van de tien nieuwe lidstaten zei hij dat het verrijkend kan werken om te beseffen waarom de nieuwe lidstaten zich zo tot Europa aangetrokken voelen: ?Voor voormalige communistische dictaturen is Europa meer dan een belang, het is een droom. Het is de droom van een vrije en democratische samenleving, het is het antwoord op de verschrikkingen van de twintigste eeuw?.

Activiteiten in het Stadspark
Het traditionele bevrijdingsvuur werd van 4 op 5 mei, om 0.00 uur opgehaald uit Wageningen door Commissaris van de Koningin Hans Alders en door wereldkampioene schaatsten Renate Groenewold, die deels skeelerend het vuur naar Groningen heeft gebracht. De minister-president nam het vuur in het Groningse Stadspark in ontvangst, waarna het verspreid werd rondom de vijver. Balkenende week van zijn programma af om ter plaatse in gesprek te gaan met omstanders, die aandacht vroegen voor het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers. In het debatpaviljoen in het Stadspark debatteerde het publiek onder leiding van burgemeester Wallage over een aantal stellingen over democratie, vrijheid, verantwoordelijkheid en Europa. Eén van de stellingen - uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek - waarover werd gedebatteerd was: ?De samenwerking in de Europese Unie maakt dat ik niet bang hoef te zijn voor oorlog?.

Veel belangstelling voor de bevrijdingsfestivals De opkomst deze middag op de bevrijdingsfestivals was aanmerkelijk hoger dan in de twee voorgaande jaren. De verwachting is dat de festivals dit jaar uiteindelijk ongeveer 700.000 bezoekers trekken. De verschillende inhoudelijke activiteiten die op de festivals plaatsvonden, konden rekenen op een grote belangstelling van het publiek. Hoogtepunten van de bevrijdingsfestivals waren de tournees van de Vliegende Panters, Tasha?s World en She Got Game in Holland met Hind. Deze ?ambassadeurs van de vrijheid? bezochten ieder vier festivals en werden o.a. vervoerd door helikopters van de Koninklijke Luchtmacht. De Vliegende Panters vroegen aandacht voor de gevolgen van oorlog en geweld voor kinderen, in samenwerking met War Child. Tasha?s World richtte de aandacht op ontheemden - mensen die moeten vluchten in eigen land voor oorlog, geweld en onderdrukking - in samenwerking met Mensen in Nood. She Got Game in Holland met Hind riep het publiek op om vrouwen in Irak te steunen, die voor gelijke rechten in de nieuw te schrijven grondwet van dat land pleiten. Ze deden dat samen met Amnesty International.

Afsluiting Dag van de Vrijheid: Concert op de Amstel De Nationale Viering van de Bevrijding wordt afgesloten met het traditionele 5 meiconcert aan de Amstel in Amsterdam, in aanwezigheid van H.M. de Koningin, de minister-president, vele andere genodigden en het publiek op de kades. Dit jaar zal bij de traditionele opening een speciaal voor deze bijzondere gelegenheid geschreven orkestbewerking van de Intrada uit de opera l?Orfeo van Claudio Monteverdi voor het eerst ten gehore worden gebracht. Het feestelijke concert wordt verzorgd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart, dat onder meer werken van de Noordamerikaanse componisten Bernstein en Gershwin ten gehore zal brengen. Traditiegetrouw wordt het concert afgesloten met het legendarische We?ll meet again.