Randstad Holding NV

.
.
.
. Eerste kwartaalresultaten 2004 Randstad Holding nv

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sandra van Campen/Frans Cornelis

Telefoon: +31 (0)20 569 5623

Diemen, 5 mei 2004

Resultaten Randstad eerste kwartaal 2004:
nettowinst 15,4 miljoen, groei marktaandeel in vrijwel alle geografische markten

Financiële kernpunten eerste kwartaal 2004


- Verwaterde winst per gewoon aandeel vóór afschrijving goodwill 0,12 (eerste kwartaal 2003: verlies van 0,04)

- Aanhoudende groei van marktaandeel in vrijwel alle markten
- Autonome omzetgroei jaar-op-jaar 5% (vierde kwartaal 2003: 2%)
- Bedrijfskosten 16,0 miljoen lager naar 234,6 miljoen
- Nettowinst 15,4 miljoen (eerste kwartaal 2003: nettoverlies 3,3 miljoen)
- Netto kaspositie 80,0 miljoen (eerste kwartaal 2003: netto schuldpositie 134,1 miljoen)

"Randstad heeft een heel gezond eerste kwartaal achter de rug. Door de toewijding en focus van onze medewerkers zijn we erin geslaagd ons marktaandeel in vrijwel al onze markten te vergroten. Dit betekent dat we het ook in een aantal belangrijke regio's zoals Duitsland, Spanje en Noord-Amerika heel goed hebben gedaan. We staan klaar om te profiteren van de nieuwe mogelijkheden die de toetreding van nieuwe landen tot de EU oplevert. Het economische klimaat mag dan onzeker zijn, maar de algemene behoefte aan flexibele werkoplossingen wordt alleen maar belangrijker. De unieke concepten voor onze klanten komen duidelijk tegemoet aan deze behoefte. Winstgevende groei blijft onze eerste prioriteit. We zijn druk bezig om de belangrijkste elementen van ons groeiplan uit te voeren: vergroten van ons marktaandeel in bestaande markten, betreden van nieuwe markten en lanceren van nieuwe producten. Wij verwachten dat ons groeiprogramma een steeds hoger tempo zal krijgen in de komende kwartalen", aldus Ben Noteboom, CEO van Randstad Holding.

In miljoenen Q1 2004 Q1 2003 Omzet 1.254,1 1.217,4 Autonome verandering 5% 0% Bedrijfskosten 234,6 250,6 Bedrijfsresultaat 22,8 -2,4 Nettowinst 15,4 -3,3

In
Winst per gewoon aandeel vóór afschrijving goodwill 0,12 -0,04

Belangrijkste strategische ontwikkelingen


- Er is opnieuw vooruitgang geboekt in de voorbereiding en implementatie van ons groeiplan in drie stappen: marktaandeel in bestaande markten vergroten, nieuwe markten betreden en nieuwe producten lanceren.

- De conversieratio (EBITA over brutowinst) wordt beter en binnen het bestaande vestigingsnetwerk kan nog steeds een aanzienlijk hogere productiviteit worden behaald.
- In april is de eerste Randstadvestiging in Warschau, Polen, geopend. Een klein team is actief bezig met het ontwikkelen van deze nieuwe markt voor Randstad. We gaan daar zowel mass-customized en in- house services als werving- en selectiediensten aanbieden. Verder zijn we ons aan het oriënteren op

mogelijkheden in Hongarije, Tsjechië en Slowakije. HR Amsterdam nr 33216172

.
.
.
. Eerste kwartaalresultaten 2004 Randstad Holding nv


- In het tweede kwartaal van 2004 zullen een aantal reeds beproefde gespecialiseerde diensten geïntroduceerd worden in bepaalde landen. Allereerst overwegen we de gezondheidszorg en de callcentersector. Verder zullen we ons richten op de markt voor transportdiensten, en ten slotte zullen we ook werving- en selectiediensten gaan aanbieden.
- Randstad HR solutions is begonnen met activiteiten bij een aantal MKB-klanten in België.
- We zijn aan het bekijken of we de arbeidsvoorwaarden van tijdelijke buitenlandse uitzendkrachten in Nederland kunnen verbeteren. Dit doen we door te lobbyen voor een aanvullend hoofdstuk in de CAO voor uitzendkrachten. Belangrijkste punten hierin zijn reglementering van het basisloon, meer nettovoordelen in ruil voor secundaire arbeidsvoorwaarden en regulering van de werktijden.

Resultaten eerste kwartaal 2004

De totale omzet bedroeg 1.254,1 miljoen ­ een toename van 3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2003 (eerste kwartaal 2003: 1.217,4 miljoen). Op autonome* basis groeide de omzet met 5%. De omzetgroei werd positief beïnvloed door het effect van een extra werkdag in dit kwartaal ten opzichte van vorig jaar. De enige markt waarin nog steeds geen overtuigende tekenen van herstel te zien zijn, is Nederland. In het eerste kwartaal van 2004 is de Nederlandse uitzendmarkt met nog eens 9% jaar-op-jaar afgenomen. De totale omzet van Randstad in Nederland is 1% gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2003 (autonoom -2%), waarmee we wederom aanzienlijk beter presteerden dan de rest van de markt. De omzetgroei in de andere belangrijkste markten liet een geleidelijke verbetering zien ten opzichte van de groei in het vorige kwartaal. De jaar-op-jaar omzetgroei bedroeg 9% in Noord-Amerika, 10% in België en 15% in Duitsland. Deze positieve ontwikkelingen waren het resultaat van zowel de effectiviteit van Randstadmedewerkers in hun markten. Daarnaast is het verbeterde macro-economische klimaat in de meeste landen waar Randstad actief is van belang. Hierdoor is de vraag naar flexwerkers toegenomen.

De brutomarge bedroeg 20,5% (eerste kwartaal 2003: 20,4%). Positieve eenmalige posten met betrekking tot sociale lasten en andere looncomponenten die deel uitmaken van de brutomarge kwamen uit op bijna 4 miljoen. Gecorrigeerd voor deze eenmalige posten bedroeg de brutomarge 20,2%. Net als in voorgaande kwartalen is de daling voornamelijk toe te schrijven aan de jaar-op-jaar daling in de brutomarge in Nederland. De brutomarge van Randstad Noord-Amerika daalde naar 17,7%, ten opzichte van 18,1% in het eerste kwartaal van 2003. Deze daling is het gevolg van hogere kosten van flexwerkers. In sommige staten gingen de sociale-verzekeringspremies scherper omhoog dan verwacht. In enkele gevallen werden de premies pas tijdens het kwartaal vastgesteld maar waren wel vanaf 1 januari met terugwerkende kracht van toepassing. Daarentegen werd het totale Groepscijfer positief beïnvloed door de hogere brutomarge in Duitsland (21,4% in het eerste kwartaal van 2004 tegenover 17,9% in het eerste kwartaal van 2003).

De totale bedrijfskosten daalden met 6% tot 234,6 miljoen in het eerste kwartaal ten opzichte van 250,6 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2003. De verbeterde omzetontwikkeling en een aanhoudende focus op bedrijfskosten hebben geresulteerd in een bedrijfsresultaat van 22,8 miljoen (eerste kwartaal van 2003: - 2,4 miljoen). Lagere financiële lasten ten opzichte van het eerste kwartaal van 2003 ( 1,0 miljoen tegenover 2,1 miljoen) hebben bijgedragen aan de hogere nettowinst ( 15,4 miljoen tegenover een verlies van 3,3 miljoen in het eerste kwartaal van 2003).

De nettoschuldpositie is omgezet in een nettokaspositie door een teruggave van in voorgaande jaren betaalde inkomstenbelasting. De vrije kasstroom kwam ook hoger uit door de verbeterde bedrijfsresultaten. Aan het einde van het kwartaal bedroeg de nettokaspositie 80,0 miljoen.


* Groei in lokale valuta exclusief het effect van overnames.

Resultaten per segment

Mass-customized Europa: sterk verbeterde winstgevendheid De omzet bedroeg 864,4 miljoen, een verbetering van 5% (4% autonoom) ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar (eerste kwartaal 2003: 822,9 miljoen). De brutowinst steeg met 7% naar 185,9 miljoen. HR Amsterdam nr 33216172

.
.
.
. Eerste kwartaalresultaten 2004 Randstad Holding nv

Het effect hiervan op het bedrijfsresultaat was extra groot omdat we gebruik hebben gemaakt van de beschikbare overcapaciteit in het distributienetwerk. In het eerste kwartaal van 2004 kwam het bedrijfsresultaat uit op 23,8 miljoen, wat neerkomt op 2,8% van de omzet (in het eerste kwartaal van 2003 was dit 1,1% van de omzet).

In vrijwel alle markten is ons marktaandeel toegenomen. In overeenstemming met het gebruikelijke herstelpatroon werd de groei in de meeste markten gedreven door de vraag naar industrieel personeel. In België presteerde de administratieve sector echter sterker dan de industriële sector. In Nederland liet de markt voor technisch en industrieel personeel enige verbetering zien, maar de medische en administratieve sectoren bleven onder druk staan. De brutomarge bedroeg in Nederland 24,9%. Gecorrigeerd voor de eerdergenoemde eenmalige posten werd een aangepaste brutomarge van 24,1% gerealiseerd (eerste kwartaal 2003: 24,7%).

De grootste groei was wederom te zien bij Randstad in Portugal en Italië, met een groei van rond de 30% in Italië en ruim 75% in Portugal. Hoewel beide werkmaatschappijen, uitgedrukt in hun bijdrage aan de totale Groepsomzet, nog steeds klein te noemen zijn, heeft Randstad door middel van het autonome groeimodel in deze twee landen toch sterke marktposities weten te verwerven.

In-house services Europa: sterke vraag binnen industrie en logistiek In Europa steeg de omzet van in-house services met 14% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar naar 97,3 miljoen (eerste kwartaal 2003: 85,5 miljoen). De operationele marge bedroeg 2,5% (0,2% in het eerste kwartaal van 2003). In Nederland liet Capac een lichte groei zien en presteerde daarmee een stuk beter dan de rest van de Nederlandse markt (die daalde 9%). De andere landen lieten een stevige groei zien. Dit is grotendeels gerealiseerd bij nieuwe klanten en in beperkte mate door de overname van klanten uit Randstads reguliere vestigingsnetwerk.

Mass-customized en in-house services Noord-Amerika: administratieve segment begint te verbeteren Gedurende het gehele eerste kwartaal liet de uitzendmarkt in Noord-Amerika een geleidelijke maar constante hersteltrend zien. De totale omzet van Randstad groeide in deze markt met 9% jaar-op-jaar in lokale valuta ­ een versnelling van de groei na de jaar-op-jaar groei van 2% in het vierde kwartaal van 2003.

Het totale bedrijfsresultaat van Randstad Noord-Amerika eindigde op een klein verlies van 0,6 miljoen. Na de geslaagde prijsverhogingen in 2003 is er een nieuwe druk op de brutomarge ontstaan, vanwege gestegen sociale zekerheidslasten. De brutomarge bedroeg 17,7% (dit was 18,1% in het eerste kwartaal van 2003). Omzetgroei wordt niet meer hoofdzakelijk gegenereerd in de industriële sector. De vraag naar administratief personeel verbetert nu ook, net als de omzet werving- en selectieactiviteiten.

In Noord-Amerika werkt Randstad inmiddels een jaar met het in-house services concept. Er zijn nu 24 in- house vestigingen operationeel. De in-house services activiteiten in Noord-Amerika zitten nu op het break- even punt.

Yacht: winstgevend
De totale omzet daalde met 7% naar 52,0 miljoen (eerste kwartaal 2003: 55,8 miljoen). Yachts brutomarge steeg tot 28,7% (eerste kwartaal van 2003: 27,8%) en er bleef een bedrijfsresultaat over van 1,7 miljoen. De operationele marge kwam daarmee uit op 3,3%, ten opzichte van een negatieve operationele marge van 0,9% in het eerste kwartaal van 2003.

Vooruitzichten

Ervan uitgaande dat de huidige trends in de markt zich zullen voortzetten, verwachten we dat de verwaterde winst per gewoon aandeel (vóór afschrijving goodwill) in het tweede kwartaal van 2004 op ten minste 0,20 zal uitkomen. Dit betekent een verbetering van 100% ten opzichte van de verwaterde WPA van 0,10 in hetzelfde kwartaal van 2003.
HR Amsterdam nr 33216172

.
.
.
. Eerste kwartaalresultaten 2004 Randstad Holding nv

Financiële agenda 2004-2005
Algemene Vergadering van Aandeelhouders 12 mei 2004 Publicatie tweede kwartaalresultaten 4 augustus 2004 Publicatie derde kwartaalresultaten 3 november 2004 Publicatie vierde kwartaalresultaten 17 februari 2005 Publicatie eerste kwartaalresultaten 4 mei 2005 Algemene Vergadering van Aandeelhouders 10 mei 2005

Bepaalde uitspraken in dit document betreffen prognoses aangaande de toekomstige financiële conditie en resultaten uit activiteiten van Randstad Holding en bepaalde plannen en doelstellingen. Uiteraard behelzen dergelijke prognoses risico's en een mate van onzekerheid, aangezien zij gaan over gebeurtenissen in de toekomst en afhankelijk zijn van omstandigheden die dan van toepassing zullen zijn. Vele factoren kunnen ertoe bijdragen dat de werkelijke resultaten en ontwikkelingen zullen afwijken van de prognoses zoals beschreven in dit document. Dergelijke factoren kunnen onder andere zijn: algemene economische condities, schaarste op de arbeidsmarkt, verandering in de vraag naar (flexibel) personeel, veranderingen in arbeidsregelgeving, toekomstige koers- en rentewisselingen, toekomstige overnames, acquisities en desinvesteringen en de snelheid van technologische ontwikkelingen. De prognoses zijn dan ook uitsluitend geldig op de datum waarop dit document is opgesteld.

Randstad Holding nv is gespecialiseerd in oplossingen op het gebied van flexibel werk en human resources diensten, met groepsmaatschappijen in Europa en Noord-Amerika. De Randstad Groep is één van de grootste uitzendondernemingen in de wereld en is marktleider in Nederland, België, Duitsland en het zuidoosten van de Verenigde Staten. Randstad legt zich erop toe de vraag van individuele personen naar uitdagend en goed beloond werk op het juiste moment te koppelen aan de vraag van organisaties naar medewerkers van het juiste niveau en de juiste geschiktheid. De groep is actief onder de merknamen Randstad, Yacht , Capac Inhouse Services, Tempo-Team, Otter-Westelaken en Profcore. Het aandeel Randstad Holding nv (Reuters: RAND.AS, Bloomberg: RSTD NA) is genoteerd op de Euronext Amsterdam, waar ook opties op de aandelen Randstad Holding worden verhandeld. Voor meer informatie over Randstad Holding: http://www.randstad.com.

HR Amsterdam nr 33216172

.
.
.
. Eerste kwartaalresultaten 2004 Randstad Holding nv

Geconsolideerde winst- en verliesrekening
(geen accountantscontrole toegepast)

Drie maanden eindigend op 31 maart Mutatie In miljoenen 2004 2003 2004/2003

Netto-omzet 1.254,1 1.217,4 3%

Directe kosten 996,7 969,2 3% Brutowinst 257,4 248,2 4% Personeelskosten 158,5 165,2 Afschrijvingen materiële vaste activa 10,4 13,7 Afschrijvingen goodwill 1,0 0,6 Overige bedrijfskosten 64,7 71,1

Totaal bedrijfskosten 234,6 250,6 -6% Bedrijfsresultaat 22,8 -2,4 1.050% Financiële baten en lasten -1,0 -2,1 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening vóór belastingen 21,8 -4,5

Belastingen over resultaat -6,4 1,2 Nettowinst 15,4 -3,3 567%

Brutowinst op netto-omzet 20,5% 20,4% EBITDA op netto-omzet 2,7% 1,0% Bedrijfsresultaat op netto-omzet 1,8% -0,2% Nettowinst vóór afschrijvingen goodwill op netto-omzet 1,3% -0,2%

Berekening WPA

Nettowinst 15,4 -3,3 Afschrijvingen goodwill (na belastingen) 1,0 0,6

Nettowinst vóór afschrijvingen goodwill 16,4 -2,7

Preferent dividend -2,2 -2,2

Nettowinst voor gewone aandeelhouders vóór 14,2 -4,9 afschrijvingen goodwill

Nettowinst voor gewone aandeelhouders 13,2 -5,5

Nettowinst per gewoon aandeel () 0,11 -0,05 Nettowinst per gewoon aandeel vóór afschrijvingen goodwill () 0,12 -0,04 Gemiddeld aantal uitstaande gewone aandelen (mln) 115,3 115,3

Verwaterde nettowinst per gewoon aandeel () 0,11 -0,05 Verwaterde nettowinst per gewoon aandeel vóór afschrijvingen goodwill () 0,12 -0,04 Gemiddeld aantal uitstaande verwaterde gewone aandelen (mln) 115,7 115,3

HR Amsterdam nr 33216172

.
.
.
. Eerste kwartaalresultaten 2004 Randstad Holding nv

Informatie per segment
(geen accountantscontrole toegepast)

Drie maanden eindigend op 31 maart

Mutatie Autonome In miljoenen 2004 2003 2004/2003 mutatie

Omzet
Mass customized Europa 864,4 822,9 5% 4% Mass customized Noord-Amerika 234,3 255,8 -8% 6% In-house services Europa 97,3 85,5 14% 14% In-house services Noord-America 7,7 - - - Yacht 52,0 55,8 -7% -7% Corporate / eliminaties -1,6 -2,6 Totaal omzet 1.254,1 1.217,4 3% 5%

Brutowinst
Mass customized Europa 185,9 174,5 7% 6% Mass customized Noord-Amerika 41,9 46,4 -10% 4% In-house services Europa 13,8 12,0 15% 15% In-house services Noord-Amerika 1,0 - - - Yacht 14,9 15,5 -4% -4% Corporate / eliminaties -0,1 -0,2 Totaal brutowinst 257,4 248,2 4% 6%

Bedrijfsresultaat
Mass customized Europa 23,8 9,3 156% 153% Mass customized Noord-Amerika -0,6 -6,2 90% 76% In-house services Europa 2,4 0,2 1.100% 1.100% In-house services Noord-Amerika 0,0 - - - Yacht 1,7 -0,5 440% 440% Corporate / eliminaties -4,5 -5,2 Totaal bedrijfsresultaat 22,8 -2,4 1.050% 1.038%

HR Amsterdam nr 33216172

.
.
.
. Eerste kwartaalresultaten 2004 Randstad Holding nv

Informatie per land
(geen accountantscontrole toegepast)
Drie maanden eindigend op 31 maart Mutatie Autonome 2004 2003 2004/2003 mutatie Omzet
Nederland 485,1 492,2 -1% -2% Duitsland 130,5 113,6 15% 15% België/Luxemburg 143,8 130,2 10% 10% Frankrijk 86,6 78,3 11% 9% Spanje 80,7 71,3 13% 13% Verenigd Koninkrijk 36,8 35,6 3% 5% Italië 32,8 25,5 29% 29% Overige Europese landen 15,8 14,9 6% 9% Noord-Amerika 242,0 255,8 -5% 9% Totaal 1.254,1 1.217,4 3% 5%

Brutowinst (in % van de omzet)
Nederland 24,9% 24,7% Duitsland 21,4% 17,9% België/Luxemburg 17,3% 16,9% Frankrijk 13,3% 14,3% Spanje 15,9% 16,4% Verenigd Koninkrijk 19,8% 18,8% Italië 18,6% 18,8% Overige Europese landen 20,3% 22,1% Noord-Amerika 17,7% 18,1% Totaal 20,5% 20,4%

HR Amsterdam nr 33216172

.
.
.
. Eerste kwartaalresultaten 2004 Randstad Holding nv

Geconsolideerde balans
(geen accountantscontrole toegepast)

In miljoenen 31 maart 2004 31 maart 2003 31 december 2003

Immateriële vaste activa 12,5 8,0 12,9 Materiële vaste activa 108,5 132,2 113,3 Financiële vaste activa 378,3 367,9 372,1

Vaste activa 499,3 508,1 498,3

Kortlopende vorderingen 963,4 961,4 990,9 Liquide middelen 256,9 143,2 185,6

Vlottende activa 1.220,3 1.104,6 1.176,5

Kortlopende schulden 744,3 712,7 732,0

Werkkapitaal 476,0 391,9 444,5

Werkzaam vermogen 975,3 900,0 942,8

Langlopende schulden 123,6 201,0 123,6

Voorzieningen 478,2 377,6 465,4

Eigen vermogen 373,5 321,4 353,8

975,3 900,0 942,8

Operationeel werkkapitaal 281,0 333,6 347,8

Operationeel werkzaam vermogen 389,5 465,8 461,1

Rentedragende schuld 176,9 277,3 203,9

Liquiditeitspositie 80,0 -134,1 -18,3

Balanstotaal 1.719,6 1.612,7 1.674,8

HR Amsterdam nr 33216172

.
.
.
. Eerste kwartaalresultaten 2004 Randstad Holding nv

Geconsolideerd kasstroomoverzicht
(geen accountantscontrole toegepast)

Drie maanden eindigend op 31 maart

In miljoenen 2004 2003 Bedrijfsresultaat 22,8 -2,4 Afschrijvingen materiële vaste activa 10,4 13,7 Afschrijvingen goodwill 1,0 0,6 Voorzieningen -2,9 -2,0 Winstbelasting ontvangen / (betaald) 68,3 -0,5 Operationele kasstroom vóór operationeel werkkapitaal 99,6 9,4 Kortlopende vorderingen -31,9 29,4 Kortlopende niet-rentedragende schulden 40,6 8,6

Operationeel werkkapitaal 8,7 38,0 Operationele kasstroom 108,3 47,4 Investeringen in materiële vaste activa -8,7 -5,7 Desinvesteringen onroerend goed 2002 - 34,5 Desinvesteringen materiële vaste activa 3,8 0,5 Verwerving van groepsmaatschappijen -0,8 -1,8 Investeringskasstroom -5,7 27,5 Vrije kasstroom 102,6 74,9 Langlopende schulden -0,6 -3,8 Financiële vaste activa -2,1 -0,8 Kortlopende rentedragende schulden -28,0 -133,6 Financieringsmiddelen -30,7 -138,2

Financiële baten en lasten -1,0 -2,1

Vergoedingen aan kapitaalverschaffers -1,0 -2,1 Financieringskasstroom -31,7 -140,3 Valutaverschillen 0,2 -0,2 Nettokasstroom 71,1 -65,6

Mutaties liquide middelen door verwerving van
groepsmaatschappijen 0,2 -

Mutatie liquide middelen 71,3 -65,6

HR Amsterdam nr 33216172

.
.
.
. Eerste kwartaalresultaten 2004 Randstad Holding nv

Mutatieschema eigen vermogen
(geen accountantscontrole toegepast)

In miljoenen 2004 2003


1 januari 353,8 334,5

Nettowinst 15,4 -3,3 Omrekenverschillen 4,3 -9,8

31 maart 373,5 321,4

HR Amsterdam nr 33216172


---- --