CDA

Speeches
CDA
04-05-04
Donner: Pers en media moeten eigen verantwoordelijkheid onder ogen zien download .pdf
download download .doc
download
Op de Dag van de Persvrijheid ging minister Donner in op het functioneren van de pers in Nederland.

Er is volgens de minister een tendens waar te nemen in de Nederlandse journalistiek. Het gevolg van de moordende concurrentie is dat de werkelijkheid steeds vaker onjuist wordt weergegeven. Donner: De pers mag een waakhond van de democratie zijn, maar een waakhond die te vaak loos alarm geeft, heeft geen functie. Een informatiekanaal dat de informatie vertekent en vervormt heeft geen nut.

Het kwaliteitsverlies van de pers is volgens Donner mede te wijten aan het feit dat journalisten nergens verantwoording hoeven af te leggen. Pers en media zullen de eigen verantwoordelijkheid onder ogen moeten zien. Alleen dan behouden we een maatschappelijk fundament voor persvrijheid. Die gaat niet verloren onder druk van externe bedreiging, maar door gebrek aan interne kracht en weerstand; niet door gebrek aan vrijheid, maar door teveel.

De minister benadrukte dat hij niet tegen het inperken van persvrijheid is. Integendeel, we koesteren een vrije pers omdat deze bijdraagt aan de vrijheid van burgers, aan een doeltreffend en democratische functioneren van de overheid en aan het algemeen belang.

De minister hield de toespraak op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten ter gelegenheid van de presentatie van een onderzoek naar de persvrijheid in Nederland.