Vlaamse overheid

Lijst toegelaten Chinese handelspartners nu beschikbaar

Op 12 februari 2004 ondertekenden de Europese Unie en de China National Tourism Administration (CNTA) een overeenkomst waardoor Europese lidstaten het statuut van 'approved destination' kregen. Groepsreizen vanuit China naar Europese bestemmingen worden daardoor mogelijk. De organisatie ervan moet wel gebeuren door erkende reisbureaus, zowel aan Chinese als aan Europese zijde. Voor Vlaanderen zijn deze erkenningen ondertussen een feit.

Door de stijging van de welvaart en de geleidelijke versoepeling van de reglementering op het reizen, vinden meer en meer Chinezen de weg naar een buitenlands verblijf. Chinees uitgaand toerisme steeg in 2003 met 22%, tot 20 miljoen reizigers. Volgens de WTO (World Tourism Organisation) kan China uitgroeien tot een van de belangrijkste bronnen van uitgaand toerisme, met een geschat aantal van 100 miljoen reizigers tegen het jaar 2020.

Ook België voelt de stijging van het aantal Chinese toeristen. In 2002 werden 141.457 overnachtingen door Chinezen genoteerd, waarvan het grootste gedeelte (109.267) in het Brusselse Gewest. Tussen 1998 en 2002 liet de Chinese markt in België een gemiddelde jaarlijkse groei van 15,6% noteren. Het is daarmee de sterkste stijger, en bereikte in 2002 volumes die vergelijkbaar zijn met herkomstlanden als Zweden, Denemarken en Zwitserland. De groei zit vooral in de recreatieve markt, die tussen 1998 en 2002 steeg van 52% van de Chinese overnachtingen naar 73%.

Het ADS (Approved Destination Status)-akkoord betekent een nieuwe, belangrijke versoepeling voor het reizen vanuit China. Groepen Chinezen (vanaf 5 personen) kunnen nu vrij naar Europa reizen van zodra zij de nodige visa voor hun bestemming hebben ontvangen van de betrokken consulaten.

Voor de Vlaamse reisindustrie is het belangrijk om nu al handelsrelaties uit te kunnen bouwen met deze immense potentiële markt. Daarom nam Toerisme Vlaanderen meteen na de ondertekening van het ADS-akkoord het initiatief om voor de erkende Vlaamse reisbureaus een accreditering te bemiddelen. Een 100-tal Vlaamse reisbureaus meldde zich als geïnteresseerd in de Chinese markt, en zijn ondertussen door de CNTA geaccepteerd. Van zijn kant deelde de CNTA de lijst mee van Chinese touroperators waarmee de Vlaamse geaccrediteerde bedrijven kunnen samenwerken. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de ontsluiting van de Chinese markt voor de Vlaamse toeristische industrie.

De Vlaamse erkende reisbureaus zullen de lijst van hun mogelijke Chinese handelspartners zeer binnenkort toegestuurd krijgen. Bedrijven die nog wensen erkend te worden voor de Chinese markt, kunnen hiervoor contact opnemen met Toerisme Vlaanderen, dienst reisbureaus, tel. 02-504 03 14 of mailen naar
reisbureaus@toerismevlaanderen.be.

info : Lea Winkeler, woordvoerder Toerisme Vlaanderen
- tel. (02) 504 03 62 - GSM 0473 96 59 60 Griet De Prest, woordvoerder minister Landuyt
- tel. (02) 553 25 60 - GSM 0474 47 34 64 e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---