AVENTIS

Diabetesbehandeling in Nederland voor verbetering vatbaar

Diabetesbehandeling in Nederland voor verbetering vatbaar

Eenvoudige testmethode (HbA1c-test) die medische complicaties van diabetes helpt voorkomen wordt te weinig gebruikt

Hoevelaken, 5 mei 2004 - Onderzoek onder 1.120 mensen met diabetes type 2 toont aan dat patiënten onvoldoende geïnformeerd worden over de behandeling en het voorkomen van medische complicaties van diabetes. Meer dan de helft (58%) van de ondervraagden geeft aan het meest bang te zijn voor complicaties op de lange termijn maar slechts 43% is bekend met de HbA1c-test. Deze test geeft de driemaandelijkse bloedglucosewaarde aan, wat een zeer belangrijke indicator is voor het bepalen de effectiviteit van de huidige behandeling van diabetes. 'De uitkomsten van het onderzoek zijn zorgwekkend. De HbA1c-waarde kan gezien worden als een kompaswaarde die aan zowel patiënt als dokter aangeeft of het wel goed gaat met de diabetesbehandeling. Het regelmatig uitvoeren van HbA1c-tests behoren een integraal onderdeel te zijn van diabetesbehandeling' aldus Dr. H.J. Aanstoot, voorzitter van de Nederlandse Diabetes Federatie.

Een verhoogde HbA1c-waarde (hoger dan 7%) gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. Studies hebben aangetoond dat een 1% afname van het HbA1c-niveau resulteert in 21% vermindering van diabetes gerelateerde sterfte en 37% vermindering van complicaties zoals aandoeningen aan de ogen, nieren en zenuwstelsel . De medische gevolgen van een te hoge HbA1c-waarde is bij 48% van de diabetespatiënten niet bekend en is mede te wijten aan het feit dat slechts 52% van de ondervraagde patiënten hierover met zijn behandelaar spreekt. Experts pleiten reeds geruime tijd voor een structurele invoering van de HbA1c-test. De HbA1c-controle geeft een indicatie van de effectiviteit van de behandeling van de afgelopen 2 à 3 maanden. Op basis van het HbA1c-niveau kan besloten worden de behandeling aan te passen.
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat verhoogde HbA1c-waarden rechtstreeks gekoppeld zijn aan hogere gezondheidskosten. Zo zal een HbA1c-waarde van 8% leiden tot een stijging van 10% van de gezondheidskosten en een HbA1c-waarde van 9% resulteert in een verhoging van 20% van de kosten .

Verontrustend is het feit dat de helft van de deelnemers aan het onderzoek geen idee heeft welke HbA1c-waarde gewenst is (streefwaarde is onder de 7%). Bij slechts 66% van de 1.120 ondervraagde patiënten is de eigen HbA1c-waarde het afgelopen jaar gemeten en van deze groep heeft 42% geen idee wat hun eigen waarde is. Tijdens de nationale diabetesdagen in november 2004 heeft een aantal experts (Professor R.J. Heine, Dr. H.J. Aanstoot, Dr. G.E.M.G. Storms en Dr.W.H.J.M. Wientjens) zich uitgesproken over de noodzaak van een structurele aanpak van HbA1c-controle. Zij zijn van mening dat de behandeling van diabetes verbeterd kan worden door de bekendheid van HbA1c-controle te vergroten en de relevantie te benadrukken door bijvoorbeeld eenvoudige educatieprogramma's.

De uitkomsten van het onderzoek in Nederland onder 1.120 mensen met diabetes zijn vanuit internationaal perspectief niet verrassend maar wel verontrustend. In een groot aantal landen zijn soortgelijke onderzoeken uitgevoerd en alleen in Duitsland zijn mensen met diabetes goed geïnformeerd over het belang van regelmatige HbA1c-controles. Daar is 80% van de diabetespatiënten bekend met HbA1c en hebben de goed geïnformeerde patiënten een HbA1c-waarde van 6.63%. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten heeft slechts 44% van het aantal diabetespatiënten gehoord van HbA1c en in Engeland is 55% van de mensen met diabetes niet op de hoogte van de mogelijke gevolgen van een te hoog bloedglucoseniveau.

In Nederland zijn ongeveer 500.000 geregistreerde diabetespatiënten. Jaarlijks sterven er meer dan 3.000 mensen aan de gevolgen van diabetes en komen er omstreeks 65.000 mensen met diabetes bij. De Diabetes Federatie in Nederland stelt dat over 15 jaar diabetes 1 op de 20 Nederlanders kan treffen . De kosten voor diabeteszorg in Nederland bedragen bijna een miljard Euro per jaar.

Het onderzoek onder 1.120 mensen met diabetes type 2 is uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Aventis.