Vlaamse overheid

Minister Jef Tavernier lanceert "Innovatief Project Kustafval"

Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier (Groen!) wil het de toeristen aan onze kust gemakkelijker maken om hun afval te sorteren. "Mensen komen in de eerste plaats naar de kust om zich ontspannen; niet om zich zorgen te maken over hun afval," zegt Jef Tavernier. "Om de toeristen toch te motiveren al hun afval te scheiden bied ik hen nu maatwerk aan, zodat ze minder moeite moeten doen om hun afval te sorteren." Dat maatwerk bestaat bijvoorbeeld uit meer glascontainers, kleinere PMD-zakken voor korte verblijven, grotere PMD-zakken voor campings en appartementsblokken en afvaleilanden op het strand. Het project kreeg de naam "innovatief project kustafval". Het project krijgt de steun van de provincie West-Vlaanderen, tien Vlaamse kustgemeenten, OVAM en FOST Plus. Uiteindelijke doelstelling is om meer afval gescheiden op te halen, en om zwerfvuil tegen te gaan. "Er is toch niks zo ergerlijk als tussen het afval van andere toeristen te moeten wandelen en ontspannen," vindt minister Jef Tavernier. Na drie jaar zal het project geëvalueerd en eventueel bijgestuurd worden.
Tijdens een persconferentie in het provinciehuis van West-Vlaanderen gaf minister Jef Tavernier tekst en uitleg bij zijn plannen. Het project bestaat uit acht zeer concrete maatregelen die de afvallawine aan onze kust moeten stoppen:
? PMD zal in het hoogseizoen in de toeristische wijken iedere week opgehaald worden
? Ook papier en karton zullen wekelijks opgehaald worden ? Mensen die maar enkele dagen aan onze kust blijven, kunnen kleinere PMD-zakken (30 liter) krijgen. Voor campings, appartementen en vakantiedorpen zijn er grotere PMD-zakken (120 liter)
? Er zullen in de tien kustgemeenten meer glasbollen geplaatst worden
? Op de dijken en in de toeristische zones zal er in de ondergrondse verzamelcontainers naast restafval ook verpakkingsafval ingezameld worden.
? Op het strand en in drukbezochte zones (stations, randparkings, evenementen) zullen afvaleilanden neergezet worden, waar zonnekloppers hun PMD, papier en restafval in verschillende containers kunnen deponeren.
? Er zal tenslotte ook werk gemaakt worden van een afvalwelkomstpakket voor toeristen. Daarin zitten alle reglementaire vuilzakken en een meertalige afvalgids.

"In 2003 bezochten 19 miljoen dagjestoeristen onze kust. Samen met de toeristen die langer blijven zorgen zij ervoor dat in de kustgemeenten tijdens de zomermaanden 54% meer restafval wordt ingezameld. "In de kustgemeenten wordt per inwoner dan ook veel meer afval opgehaald dan in de rest van Vlaanderen. In heel Vlaanderen ligt dat gemiddelde op 152 kilogram per inwoner, in Nieuwpoort bijvoorbeeld, is dat 631 kilogram," verduidelijkt minister Jef Tavernier.
In de negen andere kustgemeenten ligt dat cijfer lager, maar nog steeds veel hoger dan gemiddeld. Van de kustgemeenten scoort Zeebrugge het best, met "amper" 215 kilogram.

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Tavernier - tel. (02) 553 27 12 e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be


---