Politie Friesland

Politieberichten 4/5 13.00 uur t/m 5/5 07.00 uur

Fryslân 05-05-2004 - Voor informatie kunt u tijdens kantoordagen van 08.00 t/m 15.00 uur terecht bij Bureau Communciatie via telefoonnummer 0900-8844.

Zurich: oprollen hennepkwekerij
Op dinsdag om 11.45 uur heeft de politie in een bedrijfspand aan de Kerkstraat een hennepkwekerij ontdekt. De politie trof in totaal 1000 wietplanten en 48 lampen aan. Fryslân Milieu heeft de kwekerij ontmanteld. Er werd illegaal stroom afgetapt. De politie stelt verder onderzoek in, de eigenaar werd niet aangetroffen en zal daarom nog gehoord worden.

Terwispel: rijden onder invloed
Op dinsdag om 19.50 uur heeft de politie op de Rijksweg A7 West een 52-jarige automobilist uit Joure staande gehouden. De automobilist werd gevraagd een blaastest te doen. De uitslag van de blaastest was 345 ug/l. De verdachete kreeg een rijverbod van twee uren opgelegd.

Surhuisterveen: woningbrand
Op dinsdag om 15.45 uur heeft er een brand plaatsgevonden in een woning aan de Blauwhuisterweg.. De 62-jarige bewoner kon zichzelf uit het brandende huis redden en bleef ongedeerd. De brand is waarschijnlijk in de keuken ontstaan. De brandweer heeft de brand geblust en vertrok om 18.15 weer. Een groot deel van het huis is echter afgebrand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend evenals het schadebedrag.

Drachten: aanrijding met letsel
Op dinsdag om 19.00 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Suderskarren. Een 30-jarige automobilist uit Beetsterzwaag reed over de Suderskarren in oostelijke richting. Hij reed te krap door de bocht naar rechts en kwam daardoor in de berm terecht. Vervolgens gaf hij een te grote stuurcorrectie en reed vervolgens links de sloot in. Hij botste daarbij tegen een boom die naast de sloot staat. De automobilist is met nekklachten met de ambulance naar Nij Smellinghe in Drachten gebracht. De auto raakte total loss.

Leeuwarden: bedreiging, aanhouding verdachte
Op dinsdag 22.00 uur kreeg de politie een melding dat een man bedreigingen had geuit in een woning in de Marssumerstraat waarna hij er weer vandoor was gegaan. Om 23.30 uur ontdekte de politie de man in zijn auto en zette de achtervolging in. Ter hoogte van de afslag Dronrijp heeft de politie de auto staande gehouden en de verdachte aangehouden. In de auto trof de politie een aantal wikkels met drugs aan. De verdachte is ingesloten in het politiebureau.

Menaldum: rijden onder invloed
Op woensdag om 01.15 uur heeft de politie op de Rypsterdyk een 38-jarige automobilist uit Hilversum staande gehouden en gevraagd mee te werken aan een blaastest. De automobilist blies 255 ug/l en kreeg daarmee een rijverbod van een uur opgelegd.

Drachten: woninginbraak
Op dinsdag tussen 21.00 en 23.00 uur is er ingebroken in een woning aan de Bloemkamp. Men is via de niet afgesloten achterdeur de woning binnengekomen. Uit de woning zijn twee tassen waarin onder andere een beurs zat met kleingeld en bankpassen weggenomen. Tevens zijn er twee fietsen gestolen. De 60-jarige bewoner heeft aangifte gedaan bij de politie.

Leeuwarden: inbraak winkel
Op woensdag om 03.30 uur kreeg de politie een melding dat er een poging tt inbraak werd gedaan bij een winkel aan de Nieuwestad. De politie ging snel naar de betreffende winkel en zag nog net twee verdachten wegrennen. De eerste verdachte is aangehouden op het Zaailand. De politie heeft de tweede verdachte aangehouden op de Willemskade. Hondengeleiders zijn door het pand heengegaan, er werd echter niets aangetroffen. Er moet nog aangifte worden gedaan bij de politie. De verdachten, een 22-jarige en een 23-jarige inwoner uit Den Haag, zijn overgebracht naar het politiebureau.

Leeuwarden: bedreiging, aanhouding verdachte
Op dinsdag om 13.30 uur heeft er een bedreiging plaatsgevonden in de Dahliastraat. Een 21-jarige inwoner uit Sneek stond voor een woning in de Dahliastraat. Twee meisjes die hier woonden en de man kenden, vonden dit niet prettig en haalden er een familielid bij, een 40-jarige inwoner uit Leeuwarden. De 21-jarige bedreigde vervolgens de 40-jarige woordelijk met de dood. Na een woordenwisseling stapten de 40-jarige en de twee meisjes in een auto. De 21-jarige pakte daarop een steen en gooide die dwars door het raam van de auto heen. Niemand raakte hierbij gewond. De 21-jarige ging ervan door. De politie werd gealarmeerd en heeft de 21-jarige in Sneek aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Leeuwarden: vervolg autokraker (zie ook berichten 3/5 13.00 uur t/m 4/5 07.00 uur)
De verdachte van een autokraak die de politie op maandag om 20.00 uur op het Oldehoofsterkerkhof heeft aangehouden, heeft tijdens verhoor nog drie autokraken bekend. De gedupeerde automobilisten hebben echter nog geen aangifte bij de politie gedaan. Het betreft ten eerste een autoinbraak op 1 mei in een rode Opel Kadett die op de Turfmarkt geparkeerd stond, hier werden ook goederen uit ontvreemd. Op 3 mei heeft de verdachte op het Oldehoofsterkerkhof een donkerkleurige Opel Corsa en een lichtkleurige Opel Kadett opengebroken. Uit
laatstgenoemde auto werden ook goederen onvreemd. De politie verzoekt de eigenaren van deze autos contact op te nemen met de politie om alsnog aangifte te doen.