GLAXOSMITHKLINE

Nieuwe kinkhoestvaccin GlaxoSmithKline sneller beschikbaar

Oplossing voorziet in behoefte van ouders
NIEUWE KINKHOESTVACCIN GLAXOSMITHKLINE SNELLER BESCHIKBAAR

Zeist, 5 mei 2005 - GlaxoSmithKline wil haar combinatievaccin Infanrix-IPV+ Hib al snel in Nederland beschikbaar maken. De innovatieve geneesmiddelen- en vaccinproducent is blij met het zeer recente besluit van minister Hoogervorst van VWS om het huidige, verouderde DKTP-vaccin binnen het Rijks Vaccinatie Programma(RVP)te vervangen door het combinatievaccin met de nieuwe kinkhoestcomponent. Echter de tijdstermijn van de minister voor de daadwerkelijke invoering van het nieuwe vaccin in 2005 voldoet volgens het bedrijf niet aan de behoefte van ouders die snel het beste vaccin willen voor hun kindje.
GlaxoSmithKline wil op zo kort mogelijke termijn aan de behoefte van ouders voldoen.
Wanneer het nieuwe vaccin onderdeel zou kunnen uitmaken van het RVP kan het bedrijf het nieuwe vaccin al over 2 maanden, in juli 2004, beschikbaar maken. GlaxoSmithKline heeft een voorkeur voor opname in het RVP omdat het een bestaand systeem is met deskundige vaccinatie-artsen en omdat elke zuigeling dan het nieuwe vaccin kan krijgen.
'Het Nederlandse Rijks Vaccinatie Programma is het beste ter wereld en daarin hoort gewoon het beste vaccin', aldus Johanna Pattenier de voor vaccins verantwoordelijke Directeur van GlaxoSmithKline. Als de minister van VWS vasthoudt aan zijn eerdere tijdspad van 2005, dan zal GlaxoSmithKline Infanrix-IPV + Hib beschikbaar maken voor private aankoop. Vanaf september 2004 kunnen ouders op recept van hun huisarts het nieuwe vaccin met een Nederlandse verpakking en bijsluiter bij de eigen apotheek kopen.
De kosten voor de ouders bedragen in dat geval 40 euro per vaccindosis. Ook om een tweedeling in de zorg te voorkomen hecht GlaxoSmithKline aan de eerste oplossing: opname van het nieuwe vaccin in het RVP.

DOORGAAN MET OUDE VACCIN ONWENSELIJK
Volgens het recente rapport van de Gezondheidsraad veroorzaakt het oude vaccin op jaarbasis 8250 zeer belastende bijwerkingen, naast talrijke overige bijwerkingen. Verder geeft de Gezondheidsraad aan dat ook de effectiviteit van het huidige vaccin sterk achteruit is gegaan. Om die redenen is doorgaan met het verouderde vaccin tot in 2005 onwenselijk vindt ook GlaxoSmithKline.
Door het nieuwe vaccin in Nederland op de markt te brengen, zou de firma al in juli 2004 kunnen zorgen voor een brede beschikbaarheid via het RVP.

OVER GLAXOSMITHKLINE
GlaxoSmithKline is een internationaal opererende, onderzoeksgedreven farmaceutische onderneming. Het bedrijf legt zich toe op onderzoek en ontwikkeling van vernieuwende vaccins en geneesmiddelen die patiënten in staat stellen om een actiever leven te leiden, zich beter te voelen en langer te leven.
De bedrijfsmissie luidt: our global quest is to improve the quality of human life by enabling people to do more, feel better and live longer.

VOOR MEER INFORMATIE KUNT U ZICH WENDEN TOT:
GlaxoSmithKline BV
Mevrouw S. Doornweerd,arts
Head Corporate Communications
Telefoon: 030 - 693 84 17


05 mei 04 08:57