ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: 12e ICT Barometer /1

Ernst & Young: groei ICT- budgetten zet door ondanks laagconjunctuur

Volgens ICT Barometer leidt offshore
outsourcing tot verlies van 15.000 banen in 2004

ROTTERDAM, 5 MEI 2004 - De groei van offshore outsourcing - ofwel: het verplaatsen van werkgelegenheid naar goedkopere landen - zal naar verwachting dit jaar in Nederland leiden tot verlies van veel banen. Gemiddeld verwachten de ondervraagden van de ICT Barometer dat er in 2004 zo'n 15.000 banen verloren zullen gaan. Vooral offshore ICT outsourcing is hieraan debet.

Deze bevindingen volgen uit de nieuwste ICT Barometer van Ernst & Young gehouden in april 2004. De ICT Barometer is het tweemaandelijkse onderzoek van Ernst & Young naar de ontwikkelingen op het gebied van ICT in Nederland. Het onderzoek maakt deel uit van de 'EY Leadership' programma's van Ernst & Young en is uitgevoerd door Interview NSS onder 628 directeuren, managers en professionals.

Volgens de ondervraagden zullen in de ICT sector met name software-ontwikkeling en ICT-oplossingen, help desk en call centers, webdesign en onderhoud/support van ICT steeds vaker worden uitbesteed aan lagelonenlanden. Meer dan de helft van de ondervraagden (55 procent) verwacht dat ICT activiteiten geoutsourced zullen worden. Belangrijkste drijfveer voor deze trend zijn de lage tarieven voor ICT offshore outsourcing. Wat betreft de niet-ICT offshore outsourcing activiteiten verwacht 80 procent van de ondervraagden dat met name productie wordt geoutsourced. De verwachtingen dat de administratie (27 procent) en de distributie (18 procent) worden geoutsourced zijn kleiner.

Volgens Jacob Verschuur, directeur van Ernst & Young ICT Leadership, is inmiddels bij 16 procent van alle ondervraagden sprake van offshore outsourcing binnen de organisatie. Nog eens 15 procent geeft aan voornemens te zijn in de toekomst diensten of producten uit te besteden aan lagelonenlanden. 'Het is in de hedendaagse globalisering van het bedrijfsleven en locale economische omstandigheden zoals druk op kosten niet meer vanzelfsprekend dat nieuwe banen in eigen land worden gecreëerd of dat banen worden behouden. Steeds vaker worden goederen in andere landen gemaakt, of diensten aan lagelonenlanden uitbesteed.'

ICT-budgetten groeien ondanks laagconjunctuur
Ondanks de huidige economische laagconjunctuur zijn de verwachtingen ten aanzien van de ICT bestedingen voor komend jaar per saldo positief. Van de ondervraagde directeuren, managers en professionals voorspelt 32 procent voor de eigen organisatie een groei van het te besteden ICT-budget, terwijl 18 procent een daling verwacht. De verwachte toename van het aantal bestedingen, geldt voor vrijwel alle sectoren. Alleen binnen productie en industrie lijken de budgetten te stabiliseren. Het zijn met name de grote en middelgrote bedrijven die een groei van het ICT-budget voorzien. Hun investeringen zullen zich voornamelijk richten op hard- en software.

Net als in de februarimeting is er in de aprilmeting sprake van een stabilisatie van het aandeel externe ICT'ers, nu zelfs met een heel licht groeipercentage. Daarmee lijkt er in 2004 een einde te komen aan de daling in de vraag naar externe ICT'ers waar in 2003 nog sprake van was. Hoewel er bij grote ondernemingen nog sprake is van een lichte afname van het aantal externen, wordt dit gecompenseerd door een groeiend aandeel externen binnen het MKB. Ook binnen de handel- en distributiesector is er sprake van lichte groei. Het aandeel interne ICT-medewerkers blijft stabiel.

Over de Ernst & Young ICT Barometer
De ICT Barometer, een EY Leadership onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder ruim zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven (onderverdeeld naar productie & industrie, handel & distributie en dienstverlening & financiële instellingen), de not-for-profit sector en de overheid. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Interview NSS. Van de ondervraagden is bekend hoeveel vestigingen en medewerkers zijn of haar organisatie heeft, aan hoeveel medewerkers leiding wordt gegeven, het functietype en functietaken, betrokkenheid bij ICT en beslissingsbevoegdheid over ICT-aankopen. De groep ondervraagden wordt online geënquêteerd en beschikt daarvoor over een internetaansluiting. Gezien de samenstelling van de onderzochte groep mag het onderzoek niet als representatief voor de gemiddelde Nederlandse bevolking worden gezien. De ICT Barometer biedt naast het jaarlijkse Trends in ICT onderzoek een belangrijk deel 'up to date'-informatie door een aantal vaste businessdilemma's te monitoren, aangevuld met actuele vragen.

Noot voor redactie,