Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 19 / 2004)

afbeelding maastricht europe Maastricht Europe

In het kader van het `nieuwe' Europa en het Europese voorzitterschap van Nederland vinden er in Maastricht belangrijke politieke bijeenkomsten en congressen plaats. Maar ook culturele festiviteiten. Kijk op www.maastricht-europe.com voor het programma.

dotline

afbeelding caravan Parkeeroverlast caravans

Deze tijd gaan weer veel mensen met de caravan op pad. Om overlast tegen te gaan mogen caravans maximaal 3 x 24 uur geparkeerd staan aan de openbare weg. Mensen die hun caravan langer parkeren, lopen de kans op een bekeuring van 45,- euro.

> Europese verkiezingen op donderdag 10 juni > Gemeenterekening sluit positief maar verbetering blijft noodzakelijk > Kermis op het Vrijthof > Wijkteam Kwartieren vergadert 13 mei > Infopakket voor nieuwe stemmers > Werkzaamheden Mosae Forum ook 's nachts > Taxistandplaatsen Vrijthof verplaatst > Adviescommissie seniorenbeleid

Maastricht Europe

afbeelding maastricht europe Het kan niet op in Maastricht dit jaar! In het kader van het 'nieuwe' Europa en het Europese voorzitterschap van Nederland per 1 juli vindt er een aantal belangrijke politieke bijeenkomsten en congressen plaats. Maar ook de culturele activiteiten liggen voor het oprapen. Kortom: Maastricht bruist van de actie de komende maanden. Kijk op www.maastricht-europe.com voor het volledige programma.

Enkele highlights: 1 juli: Openingsspectakel Maastricht celebrates New Europe Conferentie Europe Facing the Challenges of the 21st Century 2 tot en met 11 juli: Heiligdomsvaart en Vrijthoffestival 21 augustus: Euregionaal Dance Event Boulevard of Dance 18 tot en met 21 augustus Conferentie European Finance Association 18 tot en met 20 september Festival Musica Sacra 3 tot en met 4 september Gymnick overleg Ministers van Buitenlandse Zaken 21 tot en met 23 oktober European Short Film Festival Maastricht 26 tot en met 27 oktober Ministeriële bijeenkomst Ontwikkelingssamenwerking 22 tot en met 28 oktober Internationale theaterdagen Maastricht 21 tot en met 23 november EU-conferentie Publieke Dienst 1 tot en met 2 december Comité van de Regio's

top

Parkeeroverlast caravans

afbeelding caravan

De zomervakantie staat weer voor de deur. Rond deze tijd gaan weer veel mensen met de caravan op pad. Om overlast tegen te gaan mogen caravans maximaal 3 x 24 uur geparkeerd staan aan de openbare weg. Mensen die hun caravan langer parkeren, lopen kans op een bekeuring van maar liefst 45,- euro.

top

Europese verkiezingen op donderdag 10 juni

Op donderdag 10 juni 2004 worden weer verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. Dat gebeurt om de vijf jaar, voor het eerst in 1979. In Nederland mag bijna iedereen vanaf 18 jaar meestemmen. U krijgt automatisch een oproepkaart in de bus van de gemeente waar u bent ingeschreven.

Uitbreiding Alle lidstaten van de Europese Unie doen mee aan de verkiezingen. Dat zijn er na de uitbreiding met 10 landen op 1 mei 2004 dus in totaal 25. De verkiezingsdatum kan per land verschillend zijn, maar valt in ieder geval tussen 10 en 13 juni. Als de stemlokalen in Nederland worden gesloten, moeten de burgers in de meeste andere lidstaten nog gaan stemmen. Daarom blijft de officiële uitslag nog even vertrouwelijk. Wel worden op donderdagavond alvast de voorlopige uitslagen bekend gemaakt. Op 13 juni, als alle EU-staten gestemd hebben, worden de totale resultaten van de verkiezingen bekend.

Criminaliteit Europa wordt steeds belangrijker. Steeds meer wetten en regels worden in Brussel opgesteld en gelden voor alle landen van de Europese Unie. Veel zaken gaan verder dan de eigen nationale grenzen, zoals de bescherming van het milieu, het bestrijden van de criminaliteit en het waarborgen van de veiligheid van ons voedsel. Het Europees Parlement speelt daarin een belangrijke rol. Het Europees Parlement telt na de verkiezingen van 10 juni 732 leden, waarvan 27 uit Nederland. Zij vertegenwoordigen samen meer dan 450 miljoen mensen.

Geen invloed In Nederland bestaat geen verplichting om te gaan stemmen. Maar wie niet stemt, heeft ook geen invloed. Hoe meer mensen stemmen, des te duidelijker wordt het wat de inwoners van de Europese Unie willen. Europese wetgeving bepaalt steeds meer ons leven. De EU bevordert bij uitstek de vrede, vrijheid en samenwerking in Europa. En het wegvallen van de grenzen biedt grote voordelen voor iedereen. Daarom is stemmen voor het Europees Parlement zeker zo belangrijk als stemmen voor de Tweede Kamer. De stembureaus zijn op donderdag 10 juni open van 7.30 uur tot 21 uur. U bent van harte welkom!

top

Gemeenterekening sluit positief maar verbetering blijft noodzakelijk

Op de Gemeenterekening 2003 van Gemeente Maastricht prijkt een financiële meevaller van ruim 1,3 miljoen euro. Maar nog belangrijker: uit deze verantwoording blijkt ook dat de gemeente vrijwel al haar voorgenomen beleidsprestaties voor 2003 realiseerde. En dat mag, afgezet tegen de bezuinigingoperatie die de gemeente ten deel viel, een behoorlijke prestatie worden genoemd.

In 2003 zijn op verschillende beleidsterreinen doorslaggevende stappen gezet die de aantrekkelijkheid van de stad vergroten. Denk aan het schoner zijn van de stad en het feit dat de groei in het aantal bijstandsgerechtigden Maastricht onder het landelijk gemiddelde ligt. Verder is er een geweldige impuls gegeven aan het kernwinkelgebied (onder andere upgrading maar ook vestiging Bijenkorf en Mexx), is de onderhoudsachterstand van de schoolgebouwen weggewerkt, is het filmhuis Lumière uitgebreid is en is er aanmerkelijke vooruitgang geboekt op een aantal belangrijke stedelijke projecten (Belvédère, A2, Dousberg, Geusselt).

De gemeente kan dus terugkijken op een goed jaar voor wat betreft de realisatie van wat is voorgenomen. Toch is de gemeente niet tevreden. Ondanks het feit dat de jaarrekening een overschot kent van 1,3 mln euro, kunnen op een aantal budgetten en projecten overschrijdingen worden geconstateerd. Het college van burgemeester en wethouders wil dit in de toekomst uitsluiten en komt nog voor de zomer met een aanpak. Al in gang gezette trajecten gericht op het verbeteren van de bedrijfsvoering worden versneld doorgezet.

Het college ziet de uitkomsten van de gemeenterekening als een signaal dat het planning en control systeem van de organisatie is verbeterd. In een vroeg stadium worden overschrijdingen en knelpunten getraceerd. En daardoor ook sneller aangepakt.

De Gemeenterekening is het sluitstuk van de jaarlijkse 'planning en control cyclus' van Gemeente Maastricht. De financiële meevaller wordt ingezet om beleidsmatige knelpunten in de Voorjaarsnota op te lossen.

top

Kermis op het Vrijthof

Van 7 mei tot en met 16 mei 2004 is er na meer dan een jaar afwezigheid weer een kermis op het Vrijthof. Dit jaar met spectaculaire attracties zoals River Rafting (wild waterbaan), Sky Coaster, Sensation en Eclipse.

Op vrijdag 7 mei zal er in het Theater aan het Vrijthof de officiële opening plaatsvinden door wethouder Piet Keijmis. Met medewerking van het jeugdkoor `De Kinderköpkes' zal de wethouder daarna op het kermisterrein de opening van de kermis doen door het officieel openen van een nieuwe attractie River Rafting, die tevens in Maastricht een landelijke première heeft.

Op maandag 10 mei zal er door een speciaal samengestelde kermisjury de kermisprijs aan een exploitant worden uitgereikt. De jury zal bestaan Pieke Dassen en d'n Ingel vaan Mestreech Math Hardy. Om 16.00 uur zal de jury de prijs uitreiken in de pofferjeskraam.

Woensdagmiddag 12 mei is familiedag. Dit betekent de hele middag speciaal gereduceerd tarief op vrijwel iedere attractie. Om de kinderen te vermaken zal Pipo de Clown met zijn Mamalou vanaf 15.00 uur aanwezig zijn en kunnen de kinderen de gehele middag zich laten schminken.

top

Wijkteam Kwartieren vergadert 13 mei

De vergadering van het Wijkteam Kwartieren vindt niet plaats op 18 maar op 13 mei om 13.00 uur in het City Centrum. In het Wijkteam Kwartieren overlegt de gemeente met bewoners en ondernemers uit Jekerkwartier, Statenkwartier, Boschstraatkwartier en Kommelkwartier over zaken die de leefbaarheid in de buurt betreffen. Ook diverse maatschappelijke organisaties en de politie zitten in het overleg. De vergadering van het Wijkteam is openbaar.

top

Infopakket voor nieuwe stemmers

Wie meer wil weten over Europa en de verkiezingen voor het Europees Parlement op 10 juni aanstaande kan informatiemateriaal krijgen op drie plaatsen in Maastricht: - in de hal van Centre Céramique, Avenue Ceramique 50 ; - in de hal van het GemeenteLoket, Randwycksingel 22 ; - bij het Infocentrum van Gemeente Maastricht, Vissersmaas.

Speciaal voor nieuwe stemgerechtigden ligt daar een gratis informatiepakketje klaar. Verder zijn er folders en ander infomateriaal beschikbaar over de verkiezingen en over de Europese instellingen. Voor informatie kunt u ook op internet terecht, b.v. bij de sites www.ukomttochook.nl en www.europeesparlement.nl

In Centre Céramique is op de tweede verdieping het Infopunt Europa gevestigd, met een schat aan materiaal over alles wat met de Europese Unie en het Europees Parlement te maken heeft.

top

Werkzaamheden Mosae Forum ook 's nachts

In de bouwput van Mosae Forum, in het centrum van Maastricht, zal vanaf begin mei ook incidenteel 's nachts gewerkt worden. Dit heeft te maken met werkzaamheden bij het storten van de betonvloeren van de parkeergarage. De werkzaamheden vinden in de meeste gevallen aan het einde van de week plaats. Getracht wordt om overlast zal zo veel mogelijk te beperken.

top

Taxistandplaatsen Vrijthof verplaatst

In het kader van de Sint Servaaskermis op het Vrijthof zijn de reguliere taxistandplaatsen aan de noordzijde van het Vrijthof (tegenover het Theater) tijdelijk verplaatst naar de speciaal hiervoor ingerichte taxistandplaats aan de Helmstraat. Vanaf 18 mei 2004 zijn de taxistandplaatsen aan het Vrijthof weer beschikbaar.

top

Adviescommissie seniorenbeleid

Ter inzage ligt de nieuwe `Regeling Adviescommissie Seniorenbeleid Maastricht 2004' zoals besloten door het college van Burgemeester en Wethouders. De regeling is bekendgemaakt in het Gemeenteblad op 6 mei 2004 onder nummer C no. 32

top

Zoeken _______________

GemeenteLoket


Voor meer inhoudelijke informatie en voor de inzage van stukken en plannen: GemeenteLoket

 Zie het origineel