Gemeente Utrecht


Secretarie
Bestuurscommunicatie
persbericht
|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

OP DIT PERSBERICHT RUST EEN EMBARGO TOT WOENSDAG 5 MEI 2004 14.00 UUR

LOMBOK VOETBALT! WINT 10e TOLERANTIEPRIJS

De Tolerantieprijs 2004 is toegekend aan het voetbaltoernooi Lombok Voetbalt!. De Burgemeester van Utrecht, mevrouw mr. A.H. Brouwer-Korf, reikt de prijs op woensdag 5 mei om 14.00 uur uit aan de organisatie van Lombok Voetbalt! in het Muziekcentrum Vredenburg.

De jury van de Tolerantieprijs heeft besloten Lombok Voetbalt! voor te dragen voor de Tolerantieprijs 2004, omdat dit jaarlijks terugkerende voetbaltoernooi bijdraagt aan het versterken van het buurtgevoel en de buurtcohesie. Het evenement bereikt hiermee dat buurtbewoners en buurtorganisaties elkaar beter leren kennen.

Overwegingen van de jury:

. Het bereik van Lombok Voetbalt! is multi-etnisch, maar ook divers gezien de maatschappelijke achtergrond van de deelnemers.
. Lombok Voetbalt! geeft jaarlijks de ruimte aan andere buurtbewoners en buurtinitiatieven om zich te presenteren aan de zijlijnen van het voetbalveld.
. Lombok Voetbalt! heeft de afgelopen jaren kunnen functioneren door de enthousiaste inzet van vrijwilligers.
. Dit jaar zal het toernooi Lombok Voetbalt! voor de 7de keer plaatsvinden.
. Naast ongeveer 200 actieve spelers zijn er tot nu toe zo'n 1000 mensen die op de één of andere wijze, als toeschouwer of supporter, bezoeker van de neven activiteiten, bereikt worden.
. Lombok Voetbalt werkt samen met buurtwinkels, die tevens sponsors zijn, het wijkbureau, buurtvereniging Spirit, Turkse jongerenvereniging ULU en met Team Jongerenwerk West-Side van het Wijkwelzijnswerk. Ook wordt er jaarlijks samengewerkt met de Stichting Muzikanten en met Keti-Koti (herdenking afschaffing slavernij Suriname): twee jaar gelden is die samenwerking ontstaan, omdat het toernooi toen samenviel met het Keti-Koti.
. Bij de voorbereidingen van Lombok Voetbalt! zijn zes buurtvrijwilligers betrokken en op de dag van de uitvoering 14 personen. René Luiten, initiatiefnemer van het evenement woont circa acht jaar in Lombok, heeft als buurtbewoner in 1998 samen met wat andere buurtbewoners uit Lombok het initiatief genomen om een activiteit te bedenken, die geschikt was om het multiculturele karakter van de wijk te laten leven bij de "gewone doorsnee buurtbewoners". Zelf als actief voetballer bij Hercules, kwam hij op het idee van een buurt voetbaltoernooi in de wijk. Het Majellapark werd als locatie gekozen.

De Tolerantieprijs is op 23 juni 1994 door de Gemeenteraad van Utrecht ingesteld en kan worden toegekend aan personen, groepen of instellingen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het bevorderen van de verdraagzaamheid in de Utrechtse samenleving. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van Anne Frank door Pieter d'Hont en een bedrag van EUR 7.000.

De jury voor de Tolerantieprijs 2004 is samengesteld uit personen van organisaties uit de maatschappelijke en interculturele sector, uit de juridische sector, de media, het bankwezen en de politieke sfeer. De juryleden zijn: de heer R. Adriaansen, de heer drs. J. Gabriëlse, de heer G. Hoogenberg, mevrouw Ch. Huisman, de heer drs. A. Najib (voorzitter), mevrouw mr. H. Pinckaers, mevrouw S. Sietaram-Rambocus, heer J. Vesters, heer J.C.M. Kuperus (secretaris).

Noot voor de media:

Op dit persbericht rust een embargo. Graag verzoek ik u om de prijswinnaar niet eerder bekend te maken dan op woensdag 5 mei 2004 ná 14.00 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Kuperus, secretaris Jury Tolerantieprijs, 030 286 1041 of 06 250 327 29.

Utrecht, 5 mei 2004.


---- --